XXL Barnfond

XXL Barnfond startades 2013 med kapital från XXLs verksamheter. Stiftelsen fungerar som en öppen och flexibel välgörenhetsfond, med fokus på utsatta barn i utvecklingsländer.

Donationerna går till:

  • Utbildning på grundskolenivå genom uppförande och etablering av nya skolor, med särskilt fokus på möjligheter till idrott och trygg lek
  • Barnhem
  • Barns deltagande i idrottsaktiviteter
  • Hjälputrustning vid exempelvis naturkatastrofer och krigssituationer

Hittills har fonden genererat totalt 15 miljoner kronor och målet är att bidra till ett nytt projekt varje år. Nedan kan du läsa mer om XXL Barnfonds välgörenhetsarbete. 

Brasilien - Projecto Uerê

I maj 2016 donerade XXL: s barnfond 125 000 USD, cirka 1 miljon kronor till Project Uerê. Projektet drivs av Yvonne Bezrra de Mello, och hon har ägnat en stor del av sitt liv åt att hjälpa och ta hand om barn som lever under svåra förhållanden i området Maré i Rio de Janeiro.

Donationen från XXL: s barnfond kommer att gå till mat, mediciner, skolmaterial och böcker utöver detta så kommer de även att anställa fyra nya heltidslärare. I december 2017 så donerade XXL ytterligare 100 000 USD, cirka 850 000kr.

XXL barnfond-ronaldinho

Fotboll betyder så mycket för människor i allmänhet i Brasilien och en dröm och önskan om en fotbollskarriär är hög hos många barn som bor i Rio. En del av donationen gick därför att stödja Uerê’s fotbollslag. Donationen till projektet överlämnades av den brasilianska fotbollsspelaren Ronaldinho tillsammans med nya sportutrustning och tröjor för laget. Ronaldinho tillbringade dagen med att spela fotboll med barnen och tillsammans med den berömda skateboardåkaren Adil Dyani. XXL gav också barnen ny skateboardutrustning som de kunde leka med.

Uganda – The First Lady School

2014 donerade XXL Barnfond en miljon kronor till projektet «Bring Children From Streets». Pengarna har använts till att bygga skolan «The First Lady School». Initiativet leds av Richard Kiwanuka. Han var en av många som tvingades fly från diktatorn Idi Amins brutala regim på 1970-talet, efter att ha blivit bortförd för att bli barnsoldat. Nu använder Kiwanuka sin livserfarenhet till att hjälpa föräldralösa barn och gatubarn i Uganda. 

The First Lady School

Skolan började byggas i juni 2015. Den kommer att ta emot omkring 600 elever, och barn från landsbygden kommer att få möjlighet att bo i skolans elevhem. I augusti 2015 donerade XXL ytterligare 500 000 kronor för att bygget skulle kunna slutföras och i december 2017 ytterligare 850 000 kronor.

I Uganda är det många unga flickor som helt saknar utbildning och trygghetsnät, och många blir dessutom våldtagna. Den allmänna uppfattningen är att endast pojkar och män bör ägna sig åt idrott. Men i den här nya skolan är både flickor och pojkar välkomna, och det är den första skolan i landet som kombinerar utbildning och idrott.

XXL Barnfond stod för 40 procent av skolans totala byggkostnad, vilket var tillräckligt för att projektet skulle kunna genomföras.

Cecilia Brækhus med i laget

Cecilia Brækhus, fyrfaldig världsmästare i boxning, är starkt engagerad i skolprojektet. Hela Norges «First Lady» är nu ett välbekant ansikte även för barnen i Uganda.

I september 2015 fick hon ta emot XXL Barnfonds gåva till «Bring Children From Streets» när hon medverkade i den populära norska talkshowen «Senkveld».

– Det är en stor summa även med norska mått mätt, men i Uganda kan vi göra så otroligt mycket för de här pengarna. Vi kan utbilda 500 barn och ungdomar, vi kan driva en skola och vi kan skapa ett nytt liv och en framtid för många av barnen, säger Brækhus.

Även projektledaren Richard Kiwanuka uttalade sig i TV-programmet.

– Alltså ... detta är stort! Det kan jämföras med en knockout i boxningsringen! Först blir man väldigt, väldigt överraskad. Sedan tänker man «är det verkligen sant?». Det är svårt att ta in, det måste jag säga. Men det är en otroligt skön känsla! Som jag sa till Cecilia, detta är nästan som att vinna på lotto, men skillnaden är att tusentals barn och unga får ta del av vinsten.

Nepal – Hjälp till räddningsarbetare efter jordbävning

2015 fokuserade XXL Barnfond på omedelbara räddningsinsatser efter jordbävningen i Nepal. 1 200 sovsäckar, 1 000 liggunderlag och 170 tält, med ett totalt värde på 750 000 kronor, donerades via barnfonden.

Utrustningen skänktes till hjälporganisationen Medical Aid Mountaineering, där den genast kom till användning i de drabbade bergsbyarna i Nepal.

Senare donerade XXL Barnfond ytterligare 220 barnsovsäckar och 60 tält till samma organisation.

Dessutom bidrog XXL Barnfond med utrustning till de norska hjälparbetare som fanns på plats efter jordbävningen i Nepal.

XXL barnfond nepal

Lesbos – Hjälp till flyktingar

2015 donerade XXL Barnfond 694 vattentäta barnskor samt 1 500 par strumpor till båtflyktingar som anlänt till ön Lesbos i Grekland.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!