Nu är det MEDLEMSDAGAR! Se alla medlemserbjudanden

Välja topptursutrustning

Atomic bc 2

Jag behöver ny topptursutrustning – vad ska jag välja? I denna guide tipsar vi om vad du bör tänka på vid val av utrustning.

Val av skida

Breda, smala, lätta, tunga eller styva? Det är några av frågorna som dyker upp när du ska köpa nya toppturskidor. Det är många val, men genom att ta ställning till frågorna blir det lättare hitta rätt i djungeln av märken och modeller samtidigt som du ökar dina chanser till en bra skidupplevelse.

Var och hur ska du använda skidorna?

Hur ofta ska du använda utrustningen?

Ska du åka i pister eller bara gå på tur?


Läs också: Kom igång med topptur!

Låg vikt vs. åkegenskaper

Utan att ha testat tidigare kan det vara svårt att veta exakt vad som passar dig bäst, men om du har med svaren på ovanstående frågor till säljarna i våra varuhus är du på god väg. Kanske är den viktigaste frågan vad du gillar mest? Turen upp eller åkningen nedför? För många är det förmodligen en kombination där man vill att turen upp ska gå smidigt (låg vikt), men att utrustningen är att lita på när det är dags att njuta av åkningen utför (goda åkegenskaper).

Vad är "lätt" och vad är "tungt"?

Naturligtvis har det som uppfattas som lätt och tungt mycket att göra med din styrka och uthållighet, men generellt kan man säga att skidor under c:a 1200-1400 gram betraktas som lätta skidor. Tyngre skidor är mer robusta och ger bättre kantgrepp, men om man planerar att gå i flera timmar bör man välja bort skidor över 2000 gram.

Längd

Korta skidor har lägre vikt och är lättare att vända med när du går uppför, men kan bli mer instabila utför. En bra utgångspunkt är att välja skidor som motsvarar din kroppslängd eller 10 cm kortare. Nybörjare kan med fördel välja något kortare skidor än sin egen längd eftersom dessa blir lättare att manövrera.

Atomic bc

Vilket användningsområde har skidorna?

Vikten och midjans bredd är ofta indikatorer på vad skidorna är till för och det är därför lämpligt att ta hänsyn till förhållandet mellan turen uppför och åkningen utför. Ett par längre skidor blir tyngre, mer fartstabila och flyter bättre, medan kortare skidor är lättare att hantera både uppför och nedför. Det är också bra att komma ihåg att bredare stighudar ger mer friktion och gör det tyngre att gå uppför, liksom det är svårare att gå på skrå på breda skidor, särskilt på hårt underlag. Dessutom har det en tendens att vara lösare snö tidigt på säsongen och fastare snö på våren. Breda skidor är viktigt för att få bäst flyt i lössnö, medan det är mindre viktigt på fast snö. Om du går mycket på tur är det optimalt med två par skidor; ett par breda skidor för djup snö under den tidiga säsongen och ett par smalare skidor till våren när snön har lagt sig mer. Om du endast vill investera i ett par skidor, rekommenderas ett mellanting med en bredd på cirka 95 mm. Kom även ihåg att det ska finnas en matchning mellan bindning, pjäxa och skida. Toppturskidåkning kan delas in i fyra kategorier, beskrivna här nedan från smalaste/lättaste till bredaste/tyngsta:

Ultralätta racingskidor (c:a 65 mm midja)
Det här är skidor som ofta används i randonnèetävlingar där du ska ta dig upp så snabbt som möjligt och inte har så mycket fokus på att njuta av åkningen utför.

Lätta randonèeskidor (c:a 85 mm midja)
Dessa skidor för dem som vill gå långt eller snabbt. De har en form som gör att de är mycket bättre utför än en racing-randoneeskida. 85 mm midja är ofta ett bra val för nybörjare eller sent på säsongen när snön är fastare. Om du ofta kör i lössnö och skog kanske du vill välja ett par bredare skidor, men om du huvudsakligen går på topptur under högsäsong (mars till maj), eller om du vill ha lätt utrustning, är 85 mm skidor ett utmärkt val.

Allround-skidor (ca. 95-105 mm midja)
Detta är det mest mångsidiga segmentet. Skidorna är tillräckligt lätta för att inte trötta ut dig på turen upp, samtidigt som de fungerar i de flesta snöförhållanden utför. Många väljer en sådan skida eftersom den fungerar för "allting". Du kan förvänta dig bra åkegenskaper från de flesta allround-skidor, men ha i åtanke att det finns ett stort spann i den här klassen. Ta därför hänsyn till de egna färdigheterna och vad skidorna kommer att användas till. Till exempel kan det finnas många typer av snöförhållanden inom det område man planerar sina toppturer. Allroundskidan beskrivs ofta som "den gyllene mellanvägen". Du får inte den lägsta vikten på vägen upp och inte heller de bästa egenskaperna utför - men på det stora hela har du en skida som kan användas under nästan alla förhållanden. I den här klassen kan man också välja form på skidorna utifrån om man vill att det ska vara enklare uppför eller stabilare utför.

Breda skidor för djup snö och hög fart (c:a 110 mm och mer)
När det är utförsåkningen som är i fokus och du ofta söker djup snö, är bredden på skidorna cirka 110 mm och mer det bästa valet. Skidorna är ofta tyngre, men i denna kategori kommer det också att vara stor viktvariation. Om du åker liftbaserad skidåkning, eller bara åker på topptur när det är bra förhållanden och mycket snö, kan detta vara rätt val för dig. Om du går på tur under olika förhållanden kan det vara bra att välja något smalare.

Atomic bc 7

Val av toppturspjäxor

Pjäxorna är grunden för skidåkning och kanske viktigare än skidorna när det gäller en bra skidupplevelse. Randonnépjäxor skiljer sig från traditionella alpina pjäxor. Toppturspjäxor är designade för att gå med både uppför och nedför, medan vanliga alpina pjäxor endast är utformade för att åka utför med. Toppturspjäxor har därför det vi kallar "gå-läge" och "åk-läge". I gå-läge är hälen lös, så att du kan lyfta hälen och gå uppåt. Randonnépjäxor är vanligtvis också lättare än vanliga alpina pjäxor. När du väljer en toppturspjäxa gör du på samma sätt som när du väljer en normal alpinpjäxa. Läs hur du väljer rätt alpinpjäxa här. Topptursutrustning, och även pjäxor, blir lättare för varje säsong eftersom leverantörer ständigt hittar lättare material och andra sätt att minska vikten. Lätta pjäxor är en stor fördel, men om pjäxorna är alltför lätta kommer det att påverka åkningen i form av sämre åkegenskaper. I allmänhet finns det tre typer av toppturspjäxor; mycket lätta tävlingspjäxor, lätta randonnèepjäxor och mer åkorienterade randonnèepjäxor. Läs hur du väljer rätt alpinpjäxor här.

Tävlingspjäxor
Detta är lätta pjäxor (under 1000 gram) som ofta används i randonnèetävlingar där du ska gå så snabbt som möjligt upp. Dessa pjäxor är inte så stabila utför och inte ett särskilt bra val för dig som vill ha en allsidig toppturspjäxa.

Lätta randonèepjäxor
Detta är den största kategorin randonnépjäxor och det finns därför en stor variation i vikt och kvalitet inom denna kategori. Dessa pjäxor har ett bra gå-utslag, vilket innebär att du får mycket rörelsefrihet för fotleden när du går uppåt. Denna typ av pjäxor rekommenderas för dig som vill gå långt och vill ha lätt utrustning, men en pjäxa som är tillräckligt styv för att ge en bra skidupplevelse i utförsåkningen. Detta kommer också att vara det rekommenderade valet för dig som åker i brant terräng.

Mer åkinriktade randonèepjäxor
Kategori av toppturspjäxor som är något tyngre och styvare än lätta randonnèepjäxor och därmed har bättre åkegenskaper. Dessa pjäxor har den vanliga, alpina sulan och passar både i traditionell alpinbindning och tech-bindning. Det vill säga, du kan använda dem för både topptur och preparerade backar. Gå-utslaget på dessa pjäxor är mindre än för rena randonèepjäxor, så de blir lite svårare att gå med i brant terräng. Dessa pjäxor passar bäst för kortare toppturer och liftbaserad åkning.

Atomic BC 1

Vi hjälper dig att välja rätt

Att investera i topptursutrustning är relativt dyrt, men något du kan njuta av resten av livet! Det finns så mycket underbar natur därute som väntar på att utforskas under vintern. Som en sammanfattning rekommenderar vi att tänka över vad du kommer att använda utrustningen till och besöka skidavdelningen i ett av våra XXL-varuhus för att prata om vad som är rätt utrustning för dig. Kort sagt, bredare, tyngre och styvare skidor (och pjäxor) ger mer stabilitet och förmåga att hantera hög hastighet, stora svängar och skiftande förhållanden bättre. Detta kräver mer av skidåkaren både vad gäller skidåkning och skicklighet. En smalare och lättare skida kan vara lättare att svänga och kontrollera i lägre hastigheter och kortare svängar. Dessutom är de ofta bättre och lättare att gå med. "Den gyllene medelvägen" offrar lite både på upp- och nedvägen, men du har i gengäld en bra allroundskida som fungerar under de flesta förhållanden och som kan vara en bra turvän under många år framöver.

Säkerhet

En topptur ger fantastiska upplevelser. Samtidigt innebär det alltid risker att röra sig på fjället. Läs på och utbilda dig ordentligt innan du ger dig ut.
Här kan du läsa mer om säkerhet under toppturer.

Lycka till!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!