Guide: köpa skinskidor

Längdskidor Atomic 4

I en djungel av begrepp och krångliga uttryck är det lätt att virra bort sig när man vill köpa utrustning. I denna guide hjälper vi dig att välja rätt skinskidor.

Innan du bestämmer dig för att köpa skinskidor bör du ta ställning till några frågor:

- Hur ofta åker du skidor?

- Hur ofta tror du att du kommer använda dina skinskidor?

- Hur mycket väger du - var ärlig!

Det är viktig att vara ärlig mot sig själv om vilken nivå och erfarenhet man har innan man köper längdskidor. Att ha samma skidor som Simen Hegstad Krueger och resten av världseliten gör det inte automatiskt enklare att åka längdskidor om du åker längdskidor 5 till 10 gånger om året.

Vallningsbara längdskidor och skinskidor finns i olika prisklasser och en dyrare skida är byggd med styvare och lättare material än en billigare. För att få ut maximal glädje av en dyrare skida är det lättare att få ut dess egenskaper om du har en bra teknik och en kraftfull åkning. Att vara ärlig med sin egen teknik och nivå kommer att ge bättre förutsättningar att få rätt rekommendationer när du köper utrustning på XXL.se eller pratar med en säljare i våra varuhus.

Därför, om du väljer en dyrare skinskida med styvare konstruktion kan det i vissa fall vara svårare att få rätt fäste om du inte har nog bra teknik eller styrka i din längdåkning.


Högt pris = hög kvalitet?

En skinskida är uppbyggd av ett belag, en kärna och ett material som ligger på toppen av skidan (detta material heter laminat). Integrerat i belaget är det utfräst ett spår, där stighuden är placerad. Skinskidor som är anpassade till både träning och tävling kännetecknas med att det har ett belag som ger väldigt bra glid, och har en kärna i skidan som är uppbyggt av ett material som är både styvt och lätt. Materialet på ovansidan av skidan är alltid tillverkat av ett lätt och styvt material. Dessa dyrare skidor kräver en del av dig i form utav styrka och teknik, och är anpassade för dig som tävlar eller åker längdskidor som en del av din träning.

Längdskidor Atomic 7

Skinskidor som är anpassade till mer tur och motionskidåkning är byggda i ett mjukare material med fördelen att det är enklare att trycka ner skidan i snön och få fäste på skidan i uppförsbackar. Samt att de oftast lättare att kontrollera i spåret. Skidor för träning och tävling är utformade för att ge mesta möjliga fart i spåret, medan tur- och motionsskidor upplevs som mer stabila och enklare att styra när du t.ex. ska svänga.

Det finns inget sammanhang mellan pris och kvalitet på skinskidor utan snarare egenskaper och materialval.

Ett par Atomic Pro C2 Skintec är ett lika bra hantverk som ett par Atomic Redster C7 Skintech. Så den stora skillnaden på de olika prisklasserna i skidorna är materialet och bör därför utgöra en betydande del vid val av skinskidor, liksom hur mycket du ska åka på dina skinskidor och vilken erfarenhet du har av längdåkning sedan tidigare.


Spann

Tidigare var det vanligt att välja skidor baserat på sin kroppslängd och erfarenhet, men nu väljer man i stort sett bara skidor utifrån kroppsvikt, erfarenhet och tekniknivå. Det viktigaste man bör tänka på även när man väljer sina skinskidor är alltså att få ett par skidor med rätt spann utefter din vikt. När man lägger skidan på backen är skidan upphöjd i mitten. Höjden mellan backen och belaget på skidan visar hur hårt spann det är i skidan.

Generellt kan man säga att ju högre spann det är på skidan, desto styvare är den. Och, ju tyngre, starkare du är och ju bättre skiderfarenhet du har, desto lättare har du att trycka ner skidan i snön och få fäste. Motsatt till att det med ett mjukare och lägre spann blir enklare att trycka ner skidan och få fäste, men även ett sämre glid om skidan är alltför mjuk.

Det handlar alltså att hitta en skida med ett spann som ger perfekt balans mellan glid och fäste. Besök skidavdelningen i något av våra varuhus och få hjälp med att hitta ett par bra skidor utefter dina önskemål och erfarenheter!

Längdskidor Atomic 3

Spannindikation: Atomics skidor utmärkta med digitala mått från farbriken i Österrike och är märkt med denna data på klistermärken på skidorna. Detta medför att butikspersonalen enkelt kan läsa av dem och hitta en skida som passar just dig, baserat på kroppsvikt, erfarenhet och tekniknivå.


Ord och begrepp

Skärning
Ju större skärning, desto lättare är skinskidorna att svänga med. Du får bättre kontroll i utförsåkningen förutsatt att skidorna är mjuka nog. Racingskidor kommer nästan helt utan skärning. Toppen på dessa skidor kan till och med vara smalare. Dessa skidor är anpassade för fint preparerade skidspår och blir närmast värdelösa i lössnö på grund av dess dåliga bärförmåga.

Belag
Belagskvaliten avgör hur lätt glidvallan tränger in i dina skinskidor. En bättre belag har lättare att ta åt sig glidvallan och ger således ett bättre och mer långvarigt glid. Så här styr ditt intresse för att att underhålla dina skinskidor vilket glid du vill ha på dem.

Somliga lägger ner sin själ i sina skidor medan andra väljer att lämna bort denna del till en verkstad som kan hjäpa dig med att valla dina skidor. Oavsett är det alltid viktigt att lägga på glidvalla för att få ut bästa möjliga glidegenskaper - vilket även förlänger livslängden på dina skidor.

Längdskidor Atomic

På skinskidor är det utfäst ett spår i belaget för stighuden. På skinskidor från Atomic kan du enkelt byta stighudar/skins på dina skidor utan något specialverktyg. Skidans skins bör vid normal användning bytas efter c:a 800 km, men Atomic har även skins man kan byta för olika egenskaper, som antingen ger bättre glid eller fäste. Läs mer hur man kan justera glid och fäste med utbytbara skins.


Kärna
Materialet i kärnorna är avgörande för hur enkelt det är att trycka ner ned skidan och få ett säkert fäste. Racingskidor har en kärna som är tillverkat av ett styvare material, vilket medför att de kräver mer teknik och styrka för att kunna pressa ned skidorna och få fäste i uppförsbackar. Tur- och motionsskidor har ett material som är mindre styvt och väger något mer, men til dessa krävs ingen erfarenhet eller god skidteknik för att trycka ner skidorna i snön och få fäste i uppförsbackar.

Längdskidor Atomic 6

Kärna på racingskidor. Typiska kännetecken är att kärnan är styv och extremt lätt.

Längdskidor Atomic 5

Kärnan på en tur- och motionsskida. Typiska kännetecken är att kärnan är något tyngre, men samtidigt är det enklare att få säkert fäste oavsett nivå och teknikerfarenhet.


Gemensamt för alla skinskidor är att de skall ge maximal skidupplevelse och skidglädje. Så det är viktigt att du köper ett par som passar just dig! För att hitta en optimala skinskidan rekomenderar vi dig att besöka någon av våra skidavdelningar, så hjälper vi dig att hitta rätt!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!