Skateskidor är de optimala träningsskidorna

xxl-langdskidor-skateskidor-rossignol-daehlie-fischer-1

Vill du få ännu högre hastigheter och spänning i skidspåret? Då är skateskidor skidorna för dig.

– Vi ser en väldigt positiv trend, där många har upptäckt att skateskidor ger ett väldigt roligt träningspass på skidor. Det blir mer fart och spänning jämfört med vanliga vallskidor eller skinskidor , eftersom skidorna bara ska ha bra glidförmåga och inte något fäste, förklarar Andreas Lia, kategorichef för längdskidor på XXL.

Hur väljer man rätt skateskidor?

Andreas menar att det är en myt att skateskidor inte är lämpliga för nybörjare, men tillägger att det finns några viktiga saker att tänka på om man funderar på att köpa ett par.

– Till skillnad från vanliga vallskidor och skinskidor använder man en helt annan teknik med skateskidor. Det krävs mer balans och stabilitet jämfört med vanliga skidor, säger han.

Längden på skateskidor ska därför vara kortare än klassiska vallskidor eller skinskidor. Andreas rekommenderar från 0 till 15 centimeter över kroppslängden. Detsamma gäller för skateskidor för ungdomar och barn.

– Det handlar om tekniken man har med skidorna. Skateskidor som är för långa går inte att hantera.

Bättre glidförmåga med skateskidor

Andreas jämför undersidan på skateskidor med skidor för alpinåkning, där det finns glid längs med hela skidan. Dessutom är skateskidan styvare jämfört med klassiska vallskidor och skinskidor. Detta är för att ge bättre glidförmåga och kraft när du skjuter ifrån. Experten förklarar att skidorna används som om snön hade varit is.

– Det är lite som att åka skridskor, där du flyttar vikten från sida till sida, förklarar han.

Skateskidor – ett lämpligt andra par

Andreas säger att eftersom skateskidor kräver mer teknik väljer många skateskidor som skidpar nummer två.

– Skateskidor är skidor för de som vill prova något mer än bara klassisk skidåkning och utmana sig själva i skidspåret. Skateskidor är de optimala träningsskidorna, och ett annat sätt att åka längdskidor på, säger experten.

xxl-langdskidor-rossignol-swix-madshus

För de som vill prova skateskidor rekommenderar Andreas att man funderar på att köpa egna skatepjäxor. Dessa pjäxorär styvare och ger bättre ankelstöd, likt en alpinpjäxa.

xxl-langdskidor-skate-rossignol-madshus-2

Få hjälp av XXL:s skidexperter

XXL:s skidexperter kan hjälpa dig med allt som har med skidor och pjäxor att göra. XXL har lämpliga skateskidpaket för herrar, damer, ungdomar och barn och flera ingångsmodeller till rimliga priser. I de här skidpaketen ingår ofta skidor, bindningar och pjäxor .

För att säkerställa att du får rätt längdskidor anpassade efter dina behov är det viktigt att du är uppriktig när du ger oss din längd, vikt och erfarenhet. På XXL hjälper våra skidexperter dig att hitta rätt skidutrustning – oavsett om du handlar på nätet eller i butik. Så väljer du rätt längdskidor.

– Om du handlar i butik får du naturligtvis hjälp på plats, men i internetbutiken anger du själv din längd, vikt och erfarenhet. Om du så önskar kan en av våra experter dubbelkolla alla dina uppgifter så att du säkert får de skidor som passar bäst. Vi lämnar inte ut skidor som vi inte anser passar. Man ska känna sig trygg när man handlar längdskidor hos oss, förklarar Andreas.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!