Så väljer du rätt längdskidor

xxl-langdskidor-rossignol-2

Snön faller och längdskidsäsongen har börjat. Du bestämmer dig för att det är dags att investera i ett par nya längdskidor. Men så börjar du bli osäker – vilka skidor passar dig bäst? Vår expert Andreas Lia har svaren.

Att välja nya skidor kan vara en utmaning för de flesta. Det första du måste göra är att besluta dig för vad du ska använda skidorna till.

– Ska du använda skidorna under träningspass, eller ska du åka på lugna skidturer med vänner och familj? Om vi får veta mer om dina behov kan vi hjälpa dig hitta rätt par, säger Andreas Lia, inköpschef ansvarig för längdskidor på XXL.

xxl-langdskidor-rossignol-swix-madshus

Vilka längdskidor är bäst – för dig?

Andreas Lia har hjälpt tusentals kunder att hitta nya skidor. Experten förklarar att det framförallt är tre saker du måste svara uppriktigt på när du talar med personalen i butiken.

– Längd, vikt och erfarenhet. Särskilt de två sista punkterna är viktiga, förklarar Lia.

Längden på längdskidorna – varken för kort eller för lång

klassiska vallskidor och skinskidor ska skidorna vara 15–25 centimeter längre än din egen kroppslängd. Längden på skateskidorna ska vara högst 15 centimeter längre än dig.

– Ju längre skidor du väljer, desto mer stabila är de. Samtidigt kan längre skidor göra det svårare att manövrera i nedförsbackar, säger experten.

xxl-langdskidor-rossignol-1

Vikt – undvik felaktigt spann

Varje skidpar har olika spann, och det är viktigt att hitta en skida som har rätt spann för dig. Här mäter vi alltid upp skidorna, så att vi kan vara säkra på att de passar just dig.

– Många kunder tycker det är jobbigt att berätta hur mycket de väger, men det är viktigt för att kunna hitta rätt skidor, förklarar Andreas.

Enligt experten kan en oskyldig lögn om hur mycket badrumsvågen faktiskt visar göra att du får ett par skidor som inte passar dig optimalt.

– Om du har uppgett fel vikt kan det hända att vi väljer ut ett par skidor som varken ger dig bra glidförmåga eller bra fäste, säger han.

Nybörjare eller expert – hur bra är du?

När du har uppgett din längd, vikt och erfarenhet ska du fatta ett beslut om vilken typ av skidor som passar dig bäst.

– Det är viktigt för oss att veta hur mycket erfarenhet du har av skidåkning sedan tidigare. Om du har åkt skidor under många år är du förmodligen bättre på att trycka ifrån och kan få ett bra fäste på en styvare skida.

Klassiska vallskidor, skinskidor eller skateskidor?

Klassiska vallskidor – för dig som gillar att själv valla skidorna

Klassiska skidor är lämpliga för åkare som vill anpassa skidornas fästförmåga efter väderförhållandena. Det är inte svårare jämfört med att använda skinskidor, men det kräver mer förarbete. Detta är skidor för dig som söker flexibilitet.

– Om du vallar på rätt sätt kan du åka under alla förhållanden. Även om skidorna inte är svårare att använda i skidspåret krävs det en större kunskap för att välja rätt skidvalla beroende på väderförhållandena.

xxl-langdskidor-swix-daehlie-madshus-2

Skinskidor – vallningsfria längdskidor för dig som vill att det ska vara enkelt

Dessa är skidor som passar alla – från nybörjare till erfarna skidåkare. Skinskidor är vallningsfria, så behöver inte tänka på klister eller valla. Denna typ av skidor fungerar i de flesta snöförhållanden och temperaturer.

– Om du ska köpa skidor för första gången rekommenderar jag att du väljer skinskidor. Sådana skidor kräver inga förkunskaper om hur man väljer rätt valla. De är lätta att underhålla, tipsar Andreas.

xxl-langdskidor-rossignol-madshus-2

Skateskidor – för dig som vill utmana dig själv i skidbackarna

Skateskidor kan i princip användas av alla, men sådana skidor kräver en större teknisk färdighet. Skateskidor är bra för träningspass och har god fart och glidförmåga.

xxl-langdskidor-rossignol-daehlie-fischer-1

– Du får mer fart och spänning eftersom skidorna bara ska ge glid och inget fäste. De är med andra ord utmärkta för träningspass. Många väljer skateskidor som sitt andra par skidor, avslutar experten.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!