Klassiska vallskidor – för dig som gillar valla skidorna själv

xxl-langdskidor-klassisk-fischer-madshus-2

Även om det är vallningsfria skinskidor som har sålt allra mest under de senaste åren, berättar Andreas Lia på XXL, är det många som fortfarande hellre vill ha möjligheten att välja ett par klassiska vallskidor .

Klassiska vallskidor för alla sorters skidturer

– Vallskidor kan användas både under träningspass och lugna turer med familjen. De fungerar riktigt bra för alla sorters skidföre, så länge man har en bra valla, säger Lia.

Violett skidvalla eller blå Swix kanske för vissa väcker dåliga minnen från barndomen, men Andreas understryker att valla skidor inte behöver vara så komplicerat.

– Vi har alla produkter du behöver för den perfekta skidturen, och våra medarbetare ger dig den hjälp du behöver. Dessutom är det många som upplever en ny skidåkarglädje när de kan ”nörda ner sig” med valla och fördjupa sig i alla detaljer. Det är nästan en sport i sig, skrattar Andreas.

xxl-langdskidor-klassik-swix-daehlie-madshus-3

Vad är skillnaden mellan vallskidor och skinskidor?

Bland klassiska skidor finns det två varianter: vallskidor och skinskidor . Den enda skillnaden mellan dessa skidor är att skinskidor har stighud på undersidan. Det innebär att de inte behöver vallas.

Om du väljer klassiska vallskidor kommer skidexperterna på XXL mäta upp och anpassa en fästzon.

xxl-langdskidor-rossignol-madshus-2

Oavsett vad du väljer kommer spannet på skidorna att justeras innan de levereras till dig.

– Detta mäts upp och anges individuellt enligt de uppgifter om längd och vikt som vi har fått från kunden. Det är därför det är så viktigt att vara uppriktig när vi frågar om dessa saker. På detta sätt kan vi optimera skidorna i minsta detalj, vilket innebär att skidupplevelsen blir hundra gånger bättre, intygar Andreas.

Längden på klassiska vallskidor är densamma som för skinskidor – mellan 15 och 25 centimeter längre än kroppslängden.

xxl-langdskidor-rossignol-madshus-1

Vallskidor passar för alla typer av skidföre

Andreas rekommenderar att nybörjare börjar med skinskidor. Klassiska skidor är främst för de som håller på mycket med skidåkning.

– Skidorna i sig är inte svårare att åka med, men det är allt det extra med att valla och genomföra underhåll. Vallskidor är för personer som vill ha flexibilitet. Du kan åka i två plusgrader eller tjugo minusgrader. Med skinskidor kan det bli kämpigt när det är riktigt kallt. Då är snön kärv, och stighuden ger inte lika bra fäste i snön, förklarar Andreas.

Prisvärda skidpaket hos XXL

För de som skulle vilja prova vallskidor berättar Andreas att XXL har flera bra paket där skidor, bindningar och pjäxor ingår . Vilket märke du väljer är inte så noga, då kvaliteten är hög oavsett. XXL har flera startmodeller till bra priser och även vallskidor för barn. Så väljer du rätt längdutrustning till barn

– Den största skillnaden mellan dyra och billiga vallskidor är skidans undersida. Ju dyrare skidor, desto bättre kvalitet på undersidan. Men undersidan drar till sig vatten, och utan korrekt underhåll kommer den att torka ut. Därför är det viktigt att sköta skidorna, så att de fortsätter att glida bra, förklarar Andreas.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!