Så hittar du de skinskidor som passar dig bäst

xxl-langdskidor-skinskida-fischer-rossignol-2

De senaste åren har försäljningen av skinskidor ökat enormt, och det är lätt att förstå varför. – Skinskidor kräver väldigt lite underhåll. Man behöver nästan bara spänna på sig skidorna och ge sig ut i spåret, säger Andreas Lia, kategorichef inom längdskidor på XXL.

Skinskidor – enkla och praktiska

Medan klassiska vallskidorkräver en del förkunskap om vallning och underhåll, har skinskidor integreradestighudar under skidorna som består av små konstgjorda hårstrån. Det är denna stighud som gör skidorna stabila och ger bra glidförmåga i spåret – i nästan alla väder. Eftersom skinskidor inte kräver någon traditionell skidvalla brukar de ofta kallas vallningsfria skidor.

Skinskidor fungerar i alla förhållanden – nästan

– Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren skidåkare är detta skidorna för dig. Om du dessutom får rätt spann på skidan är det här ett par riktigt bra skidor i de allra flesta förhållanden. Det enda tillfället då det kan vara utmanande är om det är riktigt kallt ute. Då är snön kärv, och stighuden ger inte lika bra fäste i snön. Då är vallskidor ett bättre alternativ, säger Andreas.

Experten tillägger att även om skinskidor är vallningsfria så kräver de ändå ett visst underhåll.

– Många tror att skinskidor inte behöver något underhåll alls, men så är det inte riktigt. Undersidan på en skinskida måste behandlas med produkter så att den inte torkar ut. Om du regelbundet gör detta kommer du ha ett par skidor som håller i många år, förklarar experten på längdskidor.

xxl-langdskidor-rossignol-madshus-2

Så långa ska skinskidorna vara

Precis som vid alla tillfällen då du köper längdskidor är det viktigt att du uppger rätt längd, vikt och erfarenhet för personalen. Detta så att de kan anpassa längdskidorna efter dina behov. Skinskidor ska vara 15–25 centimeter längre än kroppslängden.

Huruvida märket är Rossignol, Madshuseller Fischer är inte så viktigt. Alla varumärken har en rimlig ingångsmodell, vilket innebär att du kan hitta din egen favorit. Dessutom har XXL flera bra skidpaket där skidor, pjäxor och bindningar ingår .

– Vi har skidpaket av alla typer för vuxna,ungdomaroch barn. Det som är så bra nu för tiden är att de allra flesta pjäxoroch bindningarfungerar oberoende av tillverkare. Så om du föredrar pjäxor från Rossignol finns det inget som hindrar dig från att kombinera dem med skidor från Fischer.

xxl-langdskidor-skinskidor-fischer-swix-rossignol-madshus

Så köper du rätt skinskidor till barnen

Andreas berättar att XXL har alla möjliga skidor för barn – både för de som ska ha sitt allra första par till de som är aktiva skidåkare.

För de flesta barn är skinskidor ett bra alternativ, eftersom barn behöver gott fäste mer än god glidförmåga. Råden för skinskidor för barn är desamma som för vuxna, men särskilt en sak är extra viktig för de små:

– Välj inte skidor som är för långa. Då blir det genast svårare för barnet att åka.

Det avslutande rådet från Andreas är att ta med sig barnet till butiken för att välja rätt pjäxor.

– Få saker sabbar skidupplevelsen mer än när man fryser eller har ont i fötterna. Se därför till att det finns plats för en extra yllestrumpa i pjäxorna, rekommenderar Andreas.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!