Julens bästsäljare till låga XXL-priser! 🎄 Till kampanjen

Välj rätt fotbollsskor!

Fotbollsspelare dämpar bollen


Hur hittar jag rätt fotbollsskor?

Det har gått några år sedan alla fotbollsskor var av läder och hade gräsdobbar. Med utbudet som finns idag kan det upplevas som en djungel att hitta rätt modell. Fotboll spelas numera året runt och på varierande underlag. Att spela med rätt typ av fotbollssko ger en bättre upplevelse och gör det roligare att spela. Nedan går vi igenom de fem vanligaste sulorna för fotbollsskor; FG, AG, HG, TF och IC/IN, samt FG/AG och MG.

FG – GRÄSSKOR

FG står för Firm Ground och är den typ av dobbsystem som oftast rekommenderas för spel på naturgräs. FG-dobbar är relativt långa och hårda så att du får ett riktigt bra grepp, även när du spelar på mjuka och blöta fotbollsplaner. Förr såg alla FG-dobbar i princip likadana ut, numera finns det olika egenskaper som är bra att ta hänsyn till i förhållande till din spelartyp samt placering på planen. Om du spelar som anfallare så kan det vara lämpligt att använda en sko som är lätt, smidig och har ett optimalt grepp för att underlätta för snabba ruscher och riktningsförändringar. För mittfältare som springer mycket under en match, är oftast en annan typ av sko bäst. Med färre skarpa riktningsförändringar kan det vara smart att satsa på en sko med något lägre dobbar som är mer skonsam för fötterna. Skor med FG-dobbar ska inte användas på konstgräs. 

Se hela vårt sortiment av Grässkor
Världens mest sålda fotbollsko Copa Mundial passar perfekt till spel på gräs.

G-Form fotbollsspelare i steget


FG/AG OCH MG – MULTISULA

Eftersom många idag växlar mellan att spela på natur- och konstgräs har behovet av att ha en sula anpassad för båda underlagen vuxit, Leverantörerna har därför tagit fram en sula för just detta ändamål. FG/AG och MG-sulan är tillverkad för den nya generationens konstgräs och spel på naturgräs. Den innehåller en kombination av egenskaper från FG- respektive AG-skor för att vara hållbara nog för spel på konstgräs, samtidigt som de ger bra fäste på båda underlagen.

Se vårt urval av Fotbollsskor som passar till fler underlag.

Fotbollsmålvakt i övre hörnet


AG – KONSTGRÄSSKOR

Antalet konstgräsplaner i Sverige har ökat det sista årtiondet och spel på konstgräs blir allt vanligare. I och med detta så ökar också utbudet av konstgrässkor från de stora producenterna inom branschen.

AG står för Artificial Ground och är den typ av dobbsystem som oftast rekommenderas för spel på konstgräs. Konstgrässkor är utrustade med flera, korta dobbar som är extra starka för att tåla det slitage som uppstår under spel på konstgräs. Använder du skor med för långa dobbar på konstgräs ökar risken för skador. Långa dobbar fastnar lättare i konstgräset vilket kan ge vridningar i fotled och knän. HG-dobbar är en något ovanligare variant som består av mjuka och låga dobbar som passar bäst till spel på konstgräs samt hårdare naturgräsplaner.

Se vårt urval av konstgrässkor.

fotbollsspark


TF – GRUSSKOR

Skor med beteckningen TF (Turf) är utrustade med massor med små dobbar anpassade till spel på grusplaner. De små dobbarna ger det bästa greppet under spel på riktigt hårda banor. Dämpningen i de flesta grusskor är större än på skor med AG- och FG-dobbar, då man spelar på hårdare underlag. TF-dobbar kan också passa bra på riktigt hårda och torra konstgräsplaner. Se vårt urval av Grusskor.


IC – INOMHUSSKOR

Inomhusskor har inga dobbar. De är istället utrustade med platta, mönstrade sulor som har en låg profil och inte orsakar märken på golvet, så kallade Non-markingsulor. Anledningen till att inomhusskor, och då särskilt futsalskor, har en låg profil är att man vill komma ner så nära golvet som möjligt för att få optimal känsla och kontroll. De är bra dämpade och går även att använda till annan inomhusidrott. Se vårt stora urval av inomhusskor till fotboll.


close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!