Välj rätt löparskor

Löparskor


Få en ännu bättre löpupplevelse med rätt löparskor. Här får du råd om vad du bör tänka på när du ska välja löparskor.

Löpning är enkelt. Du behöver varken förkunskaper eller medlemskap på ett gym. Kraven på utrustning är få, förutom löparskor och träningskläder. Du behöver bara ta dig ut genom dörren och sätta igång. Spring i ditt eget tempo och upplev löpglädjen. Bra löparskor förstärker löpupplevelsen. Vilka som är de bästa löparskorna är dock individuellt och beror på en rad olika faktorer.

Därför har vi utformat en enkel löparskoguide för att göra det lättare för dig att komma fram till vilka löparskor som är bäst för dina fötter och behov. Tycker du att det känns komplicerat att välja löparskor? Kom då ihåg att det allra viktigaste är att skorna känns bra på dina fötter. Då har du kommit långt.

Vad bör du tänka på när du ska välja löparskor?

Kanske har du besökt en sportaffär och sett att löparskorna är indelade på väggen efter – bland annat – normal pronation och överpronation?

Sedan den moderna löparskon på allvar gjorde sitt intåg på 90-talet har pronationsmönstret varit den kanske viktigaste faktorn vid valet av löparskor.

Pronation handlar om hur din fot rullar eller rör sig genom löpsteget. Kort sagt kan man förklara det som att en person som har en relativt stor inåtgående rörelse överpronerar. En person med en liten rörelse inåt har ett neutralt steg, medan den som avvecklar steget på utsidan av foten supinerar eller överpronerar.

Den vanliga uppfattningen har varit att överpronation innebär en högre risk för att drabbas av vissa löparskador, och att pronationsmönstret är något av det viktigaste att tänka på vid köp av löparskor.

Studier visar emellertid att det inte finns något tydligt samband mellan måttlig överpronation och skador, och att pronationsmönstret endast utgör en liten del av att hitta de bästa löparskorna.

Passformen, din löparbakgrund och träningsgrund, din kroppstyp, dina tidigare eller nuvarande skador, din teknik samt vilken typ av löpträning du ägnar dig åt är alla faktorer som det är viktigt att ta hänsyn till när du ska välja löparskor.

Underlag

Om du ska springa på hårdare underlag, som asfalt, bör du välja en asfaltssko. Asfaltsskor har bättre dämpning och upplevs som bekvämare vid löpning på asfalt.

Löpning i terrängen, till exempel på stigar, ställer andra krav på skorna. Terrängskor har en lägre profil, så att du får bättre kontakt med underlaget. Ovandelen är något robustare för att tåla omilda möten med kvistar och stenar. Yttersulan är utformad för bästa möjliga grepp, även på våta rötter och stenar.

Innehåller din löptur både lite terräng och lite hårdare underlag? Då är en hybridsko en gyllene medelväg för turer på varierande underlag.

Löparskornas passform

Löparskorna ska sitta bra och bekvämt. I praktiken innebär det att de bör ha bra hälgrepp så att de inte glappar, sitta bra över foten och ha en rymlig tåbox.

Var noga med att skorna är tillräckligt långa. Även om du inte vill ha för mycket utrymme, kan det göra ont och kännas obehagligt om tårna hela tiden pressas mot skon.

Löparskornas stabilitet

Vi skiljer mellan neutrala och stabila skor.

En neutral sko har endast lite stabilitet, vilket gör att foten i högre grad följer sin naturliga rörelse genom löpsteget.

Stabila löparskor är uppbyggda för att bromsa rörelsen inåt när du springer och är det som kallas överpronationsskor. Om du överpronerar mycket – framför allt om du har ont av skador – kan det vara en god idé att överväga en stabilare löparsko för överpronation. Samtidigt är det också viktigt att skorna känns bra på och känns rätt på fötterna.

Löparskornas dämpning, vikt och löpkänsla

Generellt har löparskorna blivit lättare med åren, men vikten varierar fortfarande.

En tyngre sko har ofta mer dämpning. En lättare sko är ofta mer responsiv och känns roligare och snabbare att springa i.

Hur lätta eller tunga skor du bör välja beror bland annat på vilken typ av löpare du är, tidigare löperfarenhet och hur långt du springer.

Mängdträningsskor, lättviktsskor och tävlingsskor

Det som ofta kallas mängdträningsskor är löparskor med mer dämpning. Det gör dem lämpliga för långa turer i lugnt tempo. Detta är också ett säkert val om du behöver mycket dämpning.

Lättviktsskor är de bästa löparskorna för dig som önskar en något mindre dämpning. De är bra till kortare turer i högre tempo och till intervaller. För många löpare passar de även bra som tävlingsskor. För lättare och/eller mer erfarna löpare kan de dessutom fungera bra som ett alternativ till mängdträningsskor.

De allra lättaste skorna är först och främst avsedda för tävlingar och eventuellt en del intervallträning. De är aggressivare och ger bättre löpkänsla, men har mindre dämpning. Den här typen är bra löparskor för dig som har en bra träningsgrund och är van vid att springa i skor med mindre dämpning sedan tidigare.

Om du springer mycket är det en god idé att ha två par att växla mellan – ett par mängdträningsskor för de långa turerna och ett par lättare löparskor för intervallerna.

Löparskor

Vad menar med drop på löparskor?

Drop – eller dropp, som det också stavas – är nivåskillnaden mellan häl och framfot. Högre drop, ofta upp emot 13–14 mm, har varit vanligt i traditionella löparskor för att ge bästa möjliga dämpning vid landning på hälen. En mindre nivåskillnad gör det dock enklare att landa med foten under kroppen, för ett naturligare löpsteg.

Vi har valt att dela in drop i följande kategorier:

• Låg drop (0–4 mm)

• Medelhög drop (5–9 mm)

• Hög drop (över 10 mm)

Vilken typ av drop bör du välja?

De flesta löpare kan med fördel välja skor med medelhög drop, vilket gör det lättare att sätta i foten under kroppen när du springer.

Om du vill ha en lägre drop bör du sänka den gradvis. En låg drop är nämligen tuffare för hälsenorna och vaderna. Du bör alltså inte byta direkt från 14 mm till nolldrop.

Skor med hög drop kan vara en fördel om du har problem med hälsenorna eller vaderna. Hög drop kan också vara ett bra val om du landar tungt på hälen.

Löparskor

Få hjälp av kunniga medarbetare

Vi har tagit fram några generella förslag på sådant som du bör tänka på när du väljer asfaltsskor, beroende på din löperfarenhet och om du har ont av skador:

Löparskor för nybörjare: Är du redo att snöra på dig löparskorna och hitta löpglädjen? Toppen! Välj ett par löparskor som känns bekväma på foten och passar din fottyp. Fokusera på säkerhet och komfort, och ta hellre lite större chanser med skovalet efter hand som dina muskler vänjer sig vid löpningen och blir starkare, och tekniken blir bättre.

Löparskor för medelbra löpare: När du har mer löperfarenhet kan du börja utforska lättare, smidigare och roligare skor. En bra början är att välja en lättare modell för intervaller och kortare turer, och komplettera med en mer dämpad modell för de längre löpturerna.

Löparskor för tävlingslöpare: När du har stor löperfarenhet kan du testa andra typer av skor än vad du brukar välja. Det är både roligt och motiverande med variation, förutom att det är gynnsamt för muskulaturen. Välj olika skor för återhämtningspass, för aktiv träning och för tävling.

Om du är skadedrabbad: Här gäller det att välja skor som ger rätt stöd och stabilitet, samt bra dämpning. Ibland kan en modell som du inte hade övervägt annars vara rätt val i samband med skador. Det kan exempelvis vara aktuellt med en extra rymlig tåbox om du har opererats för hallux valgus.

Om du är osäker på vilka löparskor som är bäst för dig, står våra kunniga medarbetare i varuhusen gärna till tjänst.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!