-25% på alla* hikingskor och jaktkängor Aktivera kupongen i kassan

Tips om vapenunderhåll

Många jägare gillar att hålla på med sina vapen – det är ju deras största hobby. Andra tycker att det bara är bortkastat och låter det vara. Det är inte så mycket som ska till för att hålla vapnet i god och funktionellt stånd.


Vapenintresset är på topp när vapnet är nytt och har en klar tendens att avta när behovet för underhåll faktiskt börjar närma sig. Tillhör du kategorin som inte gillar underhåll, försök att hitta positiva sidor med det.

Gör det någonstans du gillar att vara och gärna till din favoritmusik. Ta fram din älsklingsdryck och gärna något att äta. Tänk på det fina resultatet när vapnet ser välbehållet och blankpolerat ut och det faktum att du vet att vapnet fungerar som det ska.

Här hittar du allt du kan tänkas behöva för ditt vapenunderhåll.


Gevär

Det är viktigt att kolla så att kikarsiktet är ordentligt fastsatt. Lösa skruvar gör att du får olika träffpunkt från skott till skott, serie till serie. Strama till skruvarna vid monteringen så att du är säker på att de sitter ordentligt. Kolla att hårkorset sitter rätt i kikaren, i billigare kikare händer det att hårkorset lossnar. Se också till att det inte finns någon fukt i kikaren eller beläggningar på linserna invändigt. Det är smart att skaffa ett rensningsset för kikare med alt du behöver i en händig box – antistatisk borste, partikelrens, antistatisk fiberduk och rensvätska eller våtservetter.

En annan sak som också ger väldigt tydlig påverkan, är om underbeslagsskruvarna inte sitter ordentligt. Dubbelkolla så att de är åtstramade.

När det här är gjort tar du en sedel av valfri valör och för den över loppet så att du ser om det ligger fritt. Är det inte möjligt att dra den längst in, bör du ta den till en vapenbutik eller vapensmed för justering. Du kan också ta av kolben själv och slipa med grovt sandpapper där loppet ligger emot.

För vissa vapen, speciellt lättvikts, är det med flit konstruerat så att loppet är under tryck. Det innebär att kolben ligger och klämmer mot loppet. Har du ett lättviktsvapen bör du inte göra något åt det innan du har diskuterat med en vapenexpert, men huvudregeln är att loppet ska ligga fritt.

En annan lösning är att bädda geväret. Det innebär att man fyller träverket med en speciell massa så att det blir kontakt över hela låskassen. Därmed lyfts loppet en aning. Denna operationen rekommenderar vi att du överlåter till en professionell hantverkare.


Stockolja till alla vapen med trästock

Är stocken oljad, ska stocken sättas in med stockolja. Självhärdande olja är det vanligaste och det ger en fin glans på ytan. Smörj på i tunna lager, gnid in den i trät (följ bruksanvisningen) och låt den stå över natten. Fortsätt med det tills stocken inte tar in mer olja.

Är stocken lackad, är det en fördel att byta till en oljefinish. Du får ett vackrare och mer robust utseende. Detta är ingen nödvändighet, men geväret får en helt annan prägel, och så har du något trevligt att göra i lediga kvällsstunder.

Är du osäker på om stocken är lackad eller oljad? Lackade stockar är helt blanka och blir lätt repade i ytan. En oljad stock är mattare, fetare och tåler mer. Det är fullt möjligt att få till en spegelblank, mättad yta, med olja. Det beror bara på hur mycket arbete du lägger på det.

Är stocken lackad och du vill gå över till olja, måste du ta bort lacken med lämpligt lösningsmedel. Rester slipas bort med ett fint sandpapper – till exempel korningsgrad 400. Var speciellt försiktig inne vid övergångarna till metall så att inte anpassningen mellan metall och trä försämras. När all lack är borta och dammet är borttorkat, startar du oljebehandlingen.

Till sist tar du en grundlig genomgång och oljar in alla relevanta delar. Som huvudregel ska all utvändig metall oljas. Demontera inte komplicerade delar. Kom ihåg att torrtorka kammare och lopp innan användning.

Olja på all utvändig metall förebygger mot rostangrepp och håller vapnet vackert

När du har gjort allt det här är det bara en sak som återstår, nämligen att skjuta och ha kul! Träna mycket med ditt vapen. Mer än de 30 obligatoriska. Det tjänar du på senare på hösten när det gäller.


Hagel

Med hagel är det lite enklare. Kolla att stocken inte har fått några uttorkningssprickor efter vintern. Kolla speciellt uppe vid kolbenshalsen (där mekanismen är fäst till kolben) för här är trät tunt. Förmynningarna är också värda en titt, speciellt på halvautomater.

Också på hagel med oljefinish är det viktigt att mätta stocken med en bra stockolja. På samma sätt som gevärsstocken – lägg på med tunna lager. Det är många hagelstockar, speciellt på billigare modeller, som är lackerade. Det är trist då stockarna blir väldigt torra och lättare går av. Följ stegen ovan och kom ihåg att regelbundet se så att stocken är mättad. Det är inte speciellt kul med ett vapen som drar åt sig vatten.

Något som ofta kan uppstå med hagel är att de klickar. Katastrofalt när bytet kommer flygande. När du skjuter lerduvor, kolla så att vapnet ger bra anslag mot patronerna. Titta på tomhylsorna med jämna mellanrum.

Det är lite mer mekanismer inblandade i hagel än i gevär, och några oljor tenderar att bli hårda. Det är lika ofta anledningen till att det klickar som slitna tändstift. Gammal olja kan tas bort och ersättas med ny. Vi rekommenderar inte att öppna komplicerade låsmekanismer i hagelgevär om du inte är riktigt insatt. Inte heller att avmontera kolben. Stramar du åt för mycket vid återmonteringen, kan det resultera i sprickor.

Investera därför gärna i en ”rens och smörjning” i vapenaffären eller hos vapensmeden. Det är en billig investering för att vapnet ska fungera korrekt, inte minst ur säkerhetssynpunkt.

Har du skaffat ett hagel med choker, bör du ta ut dem med jämna mellanrum för inoljning, eller allra helst chokefett.

Med vapen som har utbytbara choker (smalborrade), bör du skruva ut chokerna och rensa dem. Rensa också de utvändiga gängorna i haglet. Smörj därefter in chokerna med chokfett, så rustar de inte så lett fast. Skruva ut chokerna med jämna mellanrum under jaktsäsongen, för att kolla så att de inte visar tendens till rost. Trist att betala extra för lösa choker om de sen rustar fast.

Ta sen en generell genomgång av vapnet, olja in lopp och mekanismer. Nu ska haglet vara klart för hösten.

Hagelloppen ska vara blanka invändigt med en tunn oljefilm som du gärna kan torrtorka innan skjutande. All utvändig metall ska ha olja.

Till sist ett tips: Vår och sommar är den rätta tiden att leverera vapnet till en verkstad om det skulle vara något fel. När jakten närmar sig blir det bråttom och kön är längst i september.

Kom ihåg att den bästa investeringen inför jakten är träning!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!