Nu är det MEDLEMSDAGAR! Se alla medlemserbjudanden

Välj rätt vandringskängor och vandringsskor

vandringskängor_5

Bra skor och kängor förbättrar vandringsupplevelsen. Här får du goda råd och rekommendationer om vad du ska tänka på när du köper nya vandringsskor eller -kängor.


Rätt skor är kanske det viktigaste att tänka på innan du ger dig ut på vandring. Bra vandringsskor och vandringskängor kan förhindra bland annat skador från kyla, fukt, belastning och att trampa snett, vilka snabbt kan bli smärtsamt.

Om du är skadad kan du inte heller använda din energi för att njuta av din tid ute i naturen. Typen av terräng, temperaturen, vädret och bärvikten är viktiga faktorer att tänka på när du väljer skor.


Är det någon skillnad mellan vandringskängor och vandringsskor?

Nej, vandringsskor har blivit en term som också går under beteckningen vandringskängor.


Låga och lätta vandringsskor

På kortare turer längs skogsvägar eller bra och breda stigar är en lägre modell ett bra alternativ. Framför allt om det är torrt och fint. Om vädret är särskilt varmt är de låga skorna lättare och luftigare jämfört med höga vandringskängor. På så sätt blir du inte lika fuktig och varm om fötterna när du rör på dig.

Låga vandringskängor, eller så kallade vandringsskor, lämpar sig också för enkla dagsturer i fjällen, om det finns bra leder hela vägen upp och terrängen är torr.

Om du väljer en vandringssko med ett vattentätt membran (till exempel Gore-Tex) har du skor som också klarar både dagg och lätt fuktiga underlag.

Låga vandringskängor passar bäst för vandringar med tydliga stigar, dagsturer och när du inte behöver lika mycket stöd för fotleden för stabilitet. De är lätta och flexibla, finns i flera olika typer av material och är vattentäta och har viss andningsförmåga. Låga vandringsskor är också mer hållbara än terränglöparskor.

Obs! Om du behöver stöd runt fotleden rekommenderar vi en högre vandringssko.


Halvhöga vandringsskor

Mellan låga vandringsskor och höga vandringskängor hittar du även halvhöga modeller. Denna modell passar bäst för vandringar med lätt packning och kan ofta användas på lite längre dagsturer med bra leder.

Skillnaden mellan låga och halvhöga vandringsskor är att de halvhöga går över vristerna och ger stöd till dina fötter och fotleder i lite tuffare terräng. De låga vandringsskorna ger inte lika mycket stöd till fotlederna under tuffare vandringar. De låga vandringsskorna tillverkas dock ofta i mer ventilerande material än de halvhöga och höga modellerna.


Höga vandringskängor

På längre promenader i skog och mark, där stigarna blir smalare och du kan behöva röra dig ute i terrängen, rekommenderas skor med högre skaft. Att känna ljung och buskar skrapa mot vristen i varje steg kan snabbt bli irriterande. Med ett högre skaft undviker du detta. Då slipper du även att få barr, kvistar och andra obehagliga saker i dina skor.

I skogen kan det ta lång tid innan det blir torrt och det blir ofta rått på morgonen och kvällen. Om du väljer en sko med högt skaft och ett vattentätt membran kan du utforska blöta omgivningar utan att oroa dig för att benen ska bli våta. Detsamma gäller om du måste kliva i mindre vattenpölar, en fuktig myr eller korsa en liten bäck.

Underlaget i skogen är också mjukare än på fjället. Skorna och yttersulans krav på hantering av yttre påfrestningar behöver därför inte vara lika höga jämfört med vandringskängor du använder på fjället. Därför kan du välja vandringsskor som är lättare och mer rörliga än vandringskängor. Dessa är vanligtvis också billigare än mer rejäla vandringskängor.

Ett högt skaft gör det även enklare att undvika överansträngning, till exempel om du halkar på en rot eller utmanar dina fotleder upp och ner i backar.

vandringskängor_1


Längre vandring i fjällmiljö

Normalt är ordentliga vandringskängor gjorda av ett kraftigare material än de låga, lätta vandringsskorna. Vandringskängorna ska ha ett högt och stabilt skaft, vilket ger bra stöd i ojämn terräng. Om du också har en tung ryggsäck är ett högt och stabilt skaft nästan ett måste för att undvika skador. Detsamma gäller om du ska vandra i områden med stenar.

Underlaget på fjället är hårt och ofta rör du dig på stigar med större och mindre stenar, varav många har skarpa kanter. En tjock och robust sula tål tuffa påfrestningar som detta. Välj gärna vandringskängor med förstärkningar i tån och hälen. Ovandelen bör naturligtvis också vara slitstark.

Ett bra grepp i sulan ger god kontroll i brant terräng, vilket också är en fördel om du ska korsa bäckar där stenarna i vattnet kan vara väldigt hala. Just därför ska vandringskängor också vara vattentäta. På fjället förändras vädret snabbt och skorna måste tåla både vandring i regn och på vått underlag.

Vandringskängorna måste hålla dina fötter varma och bekväma, så välj tjocklek på materialet utifrån säsong och hur lång vandringen är.

Eftersom vandringskängor har så bra stöd för fotleden är de även väl lämpade för längre turer med tung ryggsäck.

Tips: Lägg en extra sula i kängorna när det är kallt. Tillsammans med ullstrumpor och lite utrymme att röra tårna håller du dig varm.

Se hela vårt utbud av vandringskängor här


Höga jaktstövlar

I ojämn terräng med tung packning på ryggen under jakten, ger ett par höga jaktstövlar dig extra stöd och stabilitet. Du får också extra skydd när du går på mjuka myrar och korsar bäckar och älvar.

Nackdelen med jaktstövlar är att de kan vara lite tyngre att bära under flera dagar. Å andra sidan får du slitstarka skor som tål påfrestningar och stötar nästan hela vägen upp till knäna.

Jaktstövlar måste börja användas i god tid innan det är dags för längre vandringar så att fötterna och muskulaturen vänjer sig vid dem. Numera har jaktstövlar blivit lättare och bättre för fötterna i takt med att vandringskängor utvecklas. Jaktstövlar finns både i syntetiskt material och i skinn och kan fås med eller utan vattentätt membran.

Se hela vårt utbud av jaktstövlar här

vandringskängor_2


Hur stora ska vandringskängorna vara?

Det är inte alltid lätt att veta vilken storlek man ska köpa när det kommer till vandringskängor. Men vi kan hjälpa dig!

Skons passform är viktig och den kan påverkas av material, innersula, snörning etc. Det viktigaste när du provar kängan är att den passar bra. Vi rekommenderar också att du provar skon med strumpan eller strumporna du tänker ha på dig på vandringen. Kom ihåg att dina fötter kan svälla upp under dagen och om du går längre etapper kommer du att känna hur din fot svullnar längs vägen.

Läderskor formar sig efter foten, men på grund av materialet är denna sko något tyngre än andra vandringskängor. Skor i syntetiska material har fördelen att vara snabbare att "gå in”.

Det är viktigt att skon inte är för liten, men inte heller för stor. Om du misstänker att skon är för liten när du provar den är den troligtvis det. Lite luft inuti skon är bra, både för isolering och så att du kan röra på tårna.

Sammanfattningsvis bör du välja en sko som inte är för bred eller smal, sitter bekvämt på foten och där foten hålls på plats i skon. Som tumregel ska du ha plats för ett finger bakom hälen när foten ligger längst fram i skon. Kom ihåg! Gå in i dina skor ordentligt innan du ger dig ut på en lång vandring.

Se utbudet av vandringskängor från Salomon här


Vandringskängor för barn

Det finns också vandringsskor och vandringskängor för barn. Dessa är slitstarka och bra skor som vanligtvis är vattentäta med Gore-Tex-membran. Vandring i tidig ålder hjälper till att skapa goda vanor för resten av livet, oavsett om det är en kort söndagsvandring eller en liten promenad efter frukost i stugan.

Det viktigaste att tänka på när man köper skor till barn är att skon har bra stöd, bra sulor, förstärkningar och enkla stängningsmekanismer.

Att köpa en hög vandringssko ger bättre stöd på ditt barns fotled när ni är ute och går. Om ni inte ska på långa och utmanande vandringar går det bra med en lägre modell.

Bra vandringsskor för barn – se utbudet här

Läs mer om vad du ska tänka på när du köper barnskor här


Tänk på bärvikten när du väljer skor

Ta alltid hänsyn till hur mycket du ska bära när du väljer skor. Låga vandringskängor ger mindre fotledsstabilitet och passar bäst med lätt packning.

Tung packning kräver stabila skor med mer stöd, samt högre och styvare skaft. Det ger dig bra stöd för fotleden, vilket i sin tur bland annat kan förhindra skador från att trampa snett.

Se utbudet av iläggssulor här


Underhåll för längre livslängd

Du bör alltid impregnera skorna innan du använder dem för första gången. Efter det bör de impregneras regelbundet. Både online och i XXL:s varuhus erbjuder vi nu IMBOX -miljövänlig maskinimpregnering av skor.

Impregnering av skor

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!