Välj rätt skaljacka

Man i skogen

En skaljacka är bland de mest allsidiga och användbara plaggen som finns. På fjällturer, i skogen, till vardags och fritid - med en bra skaljacka är du utrustad för de flesta förhållandena.

Det finns väldigt många olika typer av skaljackor. Några har en smalare passform, medan andra är vidare. Några har kortare längd, några har längre ryggparti. Vissa väger mindre, och några är tyngre. Vilken typ av jacka bör du välja?

Användningsområde

Först och främst bör du tänka över vad du ska använda jackan till. Om du primärt ska använda jackan till vardags eller lättare turer behöver du inte en tekniskt avancerad jacka. Ska du däremot på tuffare fjällturer bör du ha ett mer avancerat alternativ. Vid tuffare turer är det just detaljerna som räknas. Vi har satt ihop en guide till skaljackor, så att det blir lättare för dig att veta vad du ska leta efter vid nästa inköp.

Vatten- och vindtät

När du har en helt vind- och vattentät jacka är det viktigt att fukten transporteras bort ordentligt. Kroppens värme bildar kondens mot insidan av jackan som måste släppas ut. Detta brukar man kalla att jackan "andas". För att jackan ska kunna andas behöver man ett membran. Membranet hjälper till att transportera bort fukt (vattenånga) inifrån, samtidigt som vind och vatten repelleras.

För att vatten inte ska tränga igenom vid sömmarna, tejpas dessa, för att ge vattentäthet även här.

Normalt talar man om 2- eller 3-lagerskvalitet hos skaljackor.

Jackor med 3-lagerskvalitet har ett membran som är laminerat på insidan av yttermaterialet. Innerst mot kroppen finns ett lager av mesh, som också är laminerat till de två andra lagren. Detta lagret hjälper till att skydda membranet och ger extra slitstyrka.

I en jacka med 2-lagerskvalitet är yttermaterialet och membranet laminerat tillsammans. På insidan är det löst meshfoder. Det lösa fodret transporterar bort fukt från kroppen, skyddar membranet och bygger upp en luftficka som ser till att jackan upplevs som mjukare än en 3-lagersjacka. 3-lagersjackan upplevs oftare som lite kallare, men är tunn och enkel att packa ihop. En 2-lagersjacka upplevs som en varmare och tjockare jacka.

Skaljackor är i tillägg impregnerade med ett vattenavvisande material, såkallat Durable Water Repellent (DWR). Denna impregneringen har ingenting med själva vattentätheten att göra, men ser till att vattendropparna rullar av yttermaterialet. Impregneringen slits med tiden. Därför rekommenderar vi att man tvättar och impregnerar skaljackan på nytt efter behov, eller en gång i halvåret.

Membran

Det mest kända membranet är Gore-Tex, som används i flera av de märken vi har i sortimentet, bland annat Haglöfs och Salomon.

Helly Hansen har sitt eget Helly Tech-membran.

Bergans använder Dermizax, som skiljer sig något från andra membran, eftersom att membranet inte består av mikroporer, utan istället "hydrofilt"-material, som fungerar med hjälp av rörliga molekyler.

Trots olika namn, så säkerställer alla membranen kvaliteten på skaljackan, genom vattentäthet, vindtäthet och goda andningsfunktioner.

Huva

Huvan ska ge bra skydd mot vind och regn samt kunna täcka haka och kinder, utan att ge sämre sikt. Det betyder att huvan ska följa med när du vrider på huvudet. Några jackor har huvor som är designade för att kunna användas med hjälm under.

En bra, teknisk huva ska kunna justeras på tre ställen:

  • I halsen: reglerar storleken på öppningen runt huvudet
  • I nacken: reglerar längden på huvan
  • På toppen: reglerar formen på bremmen/runt pannan

Armbågar och ärmar

Armbågar med rörelsesnitt (formsydda armbågar) ger bättre rörelsefrihet. Ärmarna bör vara något längre, och ha plats till vantar eller handskar under. Dessutom bör de kunna justeras, både av hänsyn till ventilation och för att hålla regn ute.

Ventilation

Membranet i jackan är designat för att andas och släppa ut fukt. Som ett tillägg till det är det en fördel att ha extra ventilation. En bra skaljacka har i regel långa ventilationsdragkedjor under ärmarna, så att du kan släppa ut överskottsvärme.

Dragkedja

En jacka med tvåvägsdragskedja gör det lättare att lufta ut överskottsvärme, men dragkedjan är ofta något mindre slitstark än en vanlig dragkedja.

En del jackor har en stormklaff som täcker dragkedjan. Den ser till att vind och vatten inte tränger in genom dragkedjan, och är dessutom väldigt praktiskt att ha om dragkedjan skulle gå sönder. Klaffen stängs antingen med knappar eller kardborrelås.

Längd och snitt

En kortare jacka ger bäst rörelsefrihet och är särskilt anpassad till hög aktivitet. Den kommer heller inte sitta i vägen för ett höftbälte på en ryggsäck eller en klättersele. En längre jacka ger något mindre rörelsefrihet, men ett förlängt ryggparti ger samtidigt mer skydd för nedre delen av ryggen och rumpan.

En jacka med ett smalare, mer tätsittande snitt, upplevs som lättare och mer smidig än en jacka med rymligare snitt. Var dock observant på att du kan behöva ha plats till varma och isolerande plagg under jackan.

Förstärkningar

Förstärkningar på ställen på jackan som är extra utsatta för slitage ger jackan längre hållbarhet.

Fickor

Det är bättre med få, stora fickor, än många små. Alla fickor bör vara strategiskt placerade, så att tillgången till dem inte förhindras av axelremmar och höftbälte om du bär ryggsäck.

Snölås

Några skaljackor kommer med snölås, som ofta är avtagbart. Snölåset håller jackan bättre på plats, och hindrar samtidigt snö från att komma in under jackan.

Se alla våra skaljackor till dam här!

Se alla våra skaljackor till herr här!

Se alla våra skaljackor till barn & junior här!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti