Nu är det MEDLEMSDAGAR! Se alla medlemserbjudanden

Välj rätt pulsklocka för träning och vardag

Funderar du på att köpa en ny pulsklocka men är osäker på vad du ska välja? Här kommer våra experttips.

valj-ratt-pulsklocka2

Varför ska man köpa en ny pulsklocka?

Det finns många skäl till att ha pulsklocka. Klockan kan vara din bästa vän vid träning eller hjälpa dig i vardagen. Du kan ha en renodlad träningsklocka eller en klocka som du bär hela tiden, dygnet runt och allt däremellan.

Träningskompis och drivkraft

Alla kan använda en pulsklocka, både barn och äldre, från motionärer till elitidrottare. En pulsklocka kan ge värdefull information både till dem som vill gå en runda i närområdet, dem som har en viktig tävling att förbereda sig inför eller dem som vill uppnå andra större mål. Klockan hjälper dig att träna med rätt intensitet samt att lyssna till kroppen.

Kort sagt kan en pulsklocka optimera träningsintensiteten, spåra och förbättra konditionsnivån, förhindra överansträngning och skador, förbättra viktminskning och kaloriförbränning och anpassa träningsprogram.

Motivation brukar gå hand i hand med framgång och resultat, och med en pulsklocka är det lätt att följa vad som faktiskt händer i kroppen

Vi hade en pratstund med Thomas Vågan Pettersen, kategorichef och inköpare på XXL, som kan det mesta om pulsklockor.

- Det är nästan en underdrift att säga att utvecklingen har varit extrem.

Thomas berättar att det har hänt mycket med pulsklockorna de senaste åren. Klockorna har gått från att för några år sedan främst vara ett verktyg avsett att mäta puls. Nästa generation försågs med inbyggd gps, vilket gjorde att man kunde mäta både hastighet och avstånd med ganska hög precision.

– Den sista tiden har pulsklockorna blivit långt mer avancerade, och namnet pulsklocka är egentligen inte helt korrekt längre. Klockorna i dag har platta skärmar i färg, inbyggd gps, god optisk pulsmätning, i vissa fall kartor, navigation, musikstyrning, betalningstjänster och en hel del hälsodata utöver puls. Man får en fullständig översikt, säger Thomas.

Du kan faktiskt få allt du behöver i en klocka.

Hur väljer man? Det finns flera bra alternativ

I dag går det att välja mellan en rad pulsklockor som alla visar pulsen, men som har olika funktioner och olika egenskaper. Garmin, Polar och Suunto är tillverkare av några av de mest populära klockorna.

Se vårt sortiment här.

Thomas rekommenderar att tänka på användningsområdet. Vilka funktioner behöver eller vill man ha?

Vissa klockor är mer tekniska, medan andra har fokus på snygg design och skärm. Är det viktigt för dig om skärmen är stor eller liten? Ska klockan ha knappar eller pekskärm? Det är saker att överväga.

– De flesta klockor har i dag ett stort urval av olika aktiviteter och egenskaper. Man kan bland annat använda klockan och få karta och inbyggd gps, betalningsfunktioner och multisportfunktioner, exempelvis för jakt och golf, simning eller cykling. Klockorna har också stort fokus på design eftersom många främst använder klockan till vardags, förklarar Thomas.

Det är också viktigt att klockan sitter bekvämt på handleden och har rätt storlek för din arm.

valj-ratt-pulsklocka3

Vad är skillnaden mellan de dyraste klockorna och de som ligger lägre i pris?

Den dyraste klockan är inte nödvändigtvis det bästa valet – återigen ska man utgå från användningsområdet. Toppmodellernas nyckelfaktorer är bland annat avancerade funktioner, material och design.

– I de dyrare klockorna får man exempelvis safirglas, exklusiva material och karta. De mäter många olika parametrar mer exakt. Om priset i det här segmentet är i högsta laget finns en rad andra klockor som innebär att man får mycket för pengarna.

Vad kan du förvänta dig av en pulsklocka?

Med en modern pulsklocka får du alltid en effektiv anslutning till din smartphone, som ger snabb översikt av alla aviseringar och allt som händer på telefonen. Samtidigt kan du förvänta dig att klockan hela tiden ger dig en överblick över din träningsstatus, hälsostatus, puls, pulsvariation och aktivitetsnivå i vardagen.

– Utöver att klockan mäter puls börjar det bli vanligt att den också stöttar dig kring hur du bör träna, genom att den till exempel visar den intensitetsnivå du bör befinna dig på.

valj-ratt-pulsklocka4

Mycket exakt mätning med pulsbälte

Optisk pulsmätning (mätning på handleden) börjar bli väldigt bra, och till vardags är det för de flesta alldeles tillräckligt. Önskar man däremot att mäta med full precision och få med alla toppar och dalar i pulskurvan är det bättre att använda pulsbälte, berättar Thomas.

Många upplever också att pulsbälte gör mätningen enklare. Särskilt på vintern då man kan sätta klockan utanpå jackan och fortsätta få bra pulsdata och avancerade funktioner. Utöver denna användning är det många som föredrar att, eller måste, ta av pulsklockan under styrketräning, och då är ett pulsbälte väldigt praktiskt. Det är också nödvändigt om man ägnar sig åt lagsport och inte kan ha klockan på handleden.

Här är expertens tips för användning

valj-ratt-pulsklocka5

Pulsklocka för toppturer och cykling

Många cyklister föredrar en cykeldator, men ett bra alternativ är pulsklockor med mycket exakt inbyggd gps. För toppturer är det smidigt med funktioner som karta, barometer, väderinfo, kompass och tid för soluppgång/solnedgång som gör det relevant att använda klockan under turen.

Rätt pulsklocka till löpning

Om din träningsform har mest fokus på löpning kan det vara klokt att satsa på en klocka med fokus på exakt inbyggd gps, karta, möjlighet till steganalys och låg vikt. Det kan också vara bra med en klocka som är enkel att kontrollera under träningen.

Rätt pulsklocka för styrketräning

Ifall du ägnar träningstiden mest åt tyngdlyftning kan en klocka med repetitionsräknare, coach och möjlighet att förhandsplanera övningar/set/repetitioner fungera som en bra assistent.

Allsidig pulsklocka

Många vill ha klockan både för träning och till vardags. Noggrann hälsostatistik, bedömning av sömn, stress och aktivitet och, för kvinnor, möjligheten att hålla koll på menscykeln, är några funktioner som uppskattas av användarna. Det rör sig om olika typer av smarta funktioner, pushnotiser, kalenderöversikt, förmåga att räkna steg, , kolla e-post, använda id med mera.

– Om man håller på med olika aktiviteter är det bra att kolla om klockan har program för de aktiviteter man ägnar sig åt. Det går också ofta att skapa egna profiler för andra aktiviteter, berättar Thomas.

(Produktsnurra)

valj-ratt-pulsklocka6

Kan öka din livskvalitet

En klocka med hälso- och aktivitetsöversikter kan hjälpa många att fatta bättre beslut i vardagen. Sover du tillräckligt, och har din sömn god kvalitet? Tränar du för hårt? Är vardagen alltför stressig? Blir du motiverad av att se statistik över steg och hälsoparametrar? En modern pulsklocka kan i stort sett ge svar på alla dessa frågor.

Och vilken klocka har experten själv?

– Just nu använder jag en Garmin Epix 42 mm. Det kompakta utseendet i kombination med en fullspäckad klocka gjorde att jag föll pladask för den.

Besök en av våra butiker för att få den bästa hjälpen – våra experter är alltid på plats!

valj-ratt-pulsklocka7
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!