Säkrare cykelhjälm med MIPS

mips hjälm 1

Vanliga hjälmar är utformade för att ta emot slag mot huvudet, medan hjälmar med MIPS-systemet även ger rotationsskydd. Det ger en mycket säkrare hjälm.

Varför välja MIPS?

MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och är ett tvålagerssystem för hjälmar som skyddar hjärnan ytterligare mot skador vid fallolyckor. Systemet har utvecklats av hjärnkirurger och forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

"Skadestatistiken visar att när man ramlar är det vanligare med ett snett islag än ett linjärt. Ett snett islag skapar en rotationsrörelse och rotationskrafter, en typ av krafter som forskningen har visat att hjärnan är mycket känslig för. Vid ett snett islag kan rotationskrafterna överföras till hjärnan och ge svåra skador. MIPS BPS kan minska rotationsrörelsen och därmed risken för hjärnskada."

Källa: mipsprotection.com

MIPS-systemet består av ett extra lager i hjälmen med mycket låg friktion, lagret kallas MIPS Brain Protection System (BPS) och finns oftast mellan komfortlagret och EPS:en (ett skummaterial av hög kvalitet som tar upp energi vid slag). Lagret är monterat i hjälmen med en sorts elastiska band och låter huvudet röra sig inne i hjälmen. Det här är en sorts fortsättning på kroppens eget sätt att skydda hjärnan eftersom hjärnvävnaden rör sig inuti kraniet och skyddas av ryggmärgsvätskan vid slag. Rotationsrörelser påverkar hjärnan och ökar risken för både lindriga och svåra hjärnskador. En hjälm med MIPS BPS kan minska rotationsrörelserna genom att rikta om krafter som annars förs vidare till hjärnan. MIPS BPS gör din hjälm säkrare och ger dig extra skydd.

MIPS gör därmed att energin från kraftiga, sneda slag leds bort från huvudet och hjärnan och att skadliga energier i slaget reduceras.

mips-mri

Bilden visar töjningsnivåerna i hjärnan vid ett snett islag när huvudet på en krockdocka bär samma typ av hjälm, med och utan MIPS.


Du märker ingen skillnad när du har på dig en MIPS-hjälm, men den kan göra stor skillnad om olyckan skulle vara framme. MIPS är enkelt, genialiskt och ger bättre skydd. Hjälmar med MIPS finns för både barn, juniorer och vuxna.

Se våra cykelhjälmar med MIPS här.

Se hela vårt utbud av cykelhjälmar här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!