Välj rätt innebandyklubba

Innebandyklubbor


Välj rätt innebandyklubba!

Det är inte svårt att förstå att innebandy har blivit en sådan populär sport som det har blivit. För gammal som ung är det en fin träningsform som kräver lite utrustning. De flesta skolor runt om i landet har innebandy på gymnastiken och det erbjuds ofta på olika arbeten att spela med i korpserien.

Vilken innebandyklubba ska du välja?

Det finns inget facit över vilken klubba du ska välja men här är några tips att tänka på.

Alla innebandyskaft ska vara märkta med flex, det vill säga hur mycket kraft som måste till för att få svikt (”snärt” i skottet) med klubban. Det styvaste skaftet som görs har en flex på 23mm och utöver det stiger skalan och desto ”mjukare” blir klubban. Alla skaft besiktigas och får märket godkänt om de klarar testen. Vilken klubba som passar dig bäst beror på vilken nivå du spelar på. Det är lättare att spela med en kombination av mjukt skaft och mjukt blad då det hjälper dig med kontroll och bollkänsla.

Vilken längd ska innebandyklubban ha?

Detta varierar som nämnt tidigare beroende på spelstil och smak. En bra grundregel är att innebandyklubban ska nå upp till naveln. Då har man en bra utgångspunkt som känns bra för de flesta. Om du väljer en kortare klubba, så är det lättare att föra bollen och du får bättre kontakt med golvet. Dock belastar du ryggen mer och det kan kännas obehagligt. Längre klubba gör att du når längre med det kan bli svårare att kontrollera bollen.

Läng (cm)Klubblängd (cm)
105-11560
115-12565
125-13570
135-14575
145-15580
155-16585
165-17591
175-18595
185+100+
innebandyspelare tjej


Val av riktigt skaft

Det finns många olika typer av skaft och det handlar mest om vad du tycker är behagligt att spela med. Det som skiljer är oftast material, vikt, grepp och utformning. Här måste man bara känna sig fram om vad man tycker känns bäst i handen. Nybörjare och juniorspelare bör välja skaft som gör det lättare att lära sig spelet. Mjukt skaft ger dig bättre kontroll och bollkänsla. Det är också lättare att få ”snärt” i skottet med hjälp av ett mjukt skaft. För att kunna skjuta hårt gäller det att spänna klubban ner i golvet före man träffar bollen. Detta ger dig en katapult effekt som ökar kraft och hastighet. Det krävs dock lite teknik men med rätt val av klubba utifrån dina färdigheter så blir det inga problem att lära sig.

Val av riktigt blad

Innebandy handlar mycket om spelstil och smak. Det du bör tänka på är vilken nivå du är på, och vilken spelstil du har. Det som skiljer sig i bladen är bl.a olika radie under bladet, skålstorlek och hårdheten. Till spelfördelaren/passningspelaren borde valet vara ett blad som har liten skål och böj, detta vill göra att du inte får så mycket skruv på bollen och passningen blir mer precis. En spelare som skjuter mycket bör välja ett hårt blad med djupare skål, då detta ökar hastigheten och ger mer spinn på bollen. I likhet med skaft fungerar blad på samma sätt. Mjukare blad ger dig bättre bollkontrol och bollkänsla medan hårt blad ger dig mer fart på bollen. Är du då nybörjare eller juniorspelare bör du alltså välja ett mjukt blad.

Val av riktig böj på bladet

Vänsterfattning (L) bör du välja om du för och skjuter med innebandyklubban på vänster sida, dvs. Att du håller höger hand överst på klubban.

Högerfattning (R) bör du välja om du för och skjuter med innebandybklubban på höger sida, dvs. Att du håller vänster hand överst på klubban.

Tips till böjning av blad

Böj inte bladet utan att du värmt det först. Gör du det riskerar du att det blir en spricka i bladet, alla innebandyblad är gjorda av plast. Bladet får inte vara vasst och böjen får inte vara mer än 30mm då du spelar aktivt.

Tips 1:

  1. Värm upp bladet i varmt vatten, antingen du håller det under kranen eller kokar upp vatten.
  2. Vinkla bladet som du önskar.
  3. Kyl bladet i 3-5 min i kallt vatten.

Tips 2:

  1. Värm upp bladet med en värmluftpistol. Akta så du inte ”punktvärmer", då riskerar du att plasten smälter.
  2. Vinkla bladet som du önskar.
  3. Kyl bladet i 3-5 min i kallt vatten.
innebandyboll och innebandyklubba


Vad behöver jag för att kunna börja spela?

För att starta med en innebandy behövs det träningskläder, inomhusskor och en innebandyklubba, för juniorer under 15 år så är det också obligatoriskt med innebandyglasögon under träning och match. 

Innebandymål


Lite om spelet

Innebandy är en lagsport som spelas på en plan som är runt 20x40 meter. Planen är omringad av en sarg som skall vara 50 cm hög med rundade hörn. Det placeras 2 mål på vadera sida av planen. Laguppställningen är en målvakt med 5 utespelare. Det kan vara upptill 20 spelare i en trupp. Du kan växla på alla spelare under matchen. Ordinarie tid är 3 x 20 minuter, men detta kan reduceras till 2 x 15 minuter. Spelat går ut på att med hjälp av klubban (och laget förstås) att göra flest mål i motståndarens mål. Det finns relativt stränga regler i innebandy och det är inte tillåtet att lyfta klubban högre än höften eller stoppa bollen med armarna eller huvudet. Straffet om du gör något ej tillåtet ger det andra laget frislag eller så blir du utvisad.

Historia

Sverige var ett av de länder som etablerade innebandy som organiserad idrott först. 1981 var året då den första organisationen skapades. Sverige, Finland och Schweiz skapade (IFF) International Floorball Federation 1986 och fick norskt stöd 1992. Det första officiella Europamästerskapet hölls i 1994 i Finland. Sverige var det första landet att få arrangera VM och det var i 1996. Finalen spelades i globen och ca. 15.000 personer såg Sverige slå Finland med 5-0.

Se vårt stora urval av Innebandy.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!