Välj rätt alpinskidor

alpinskidor


Skidsäsongen är här och många av oss känner ett stort sug efter att ”slänga” oss ut i backarna. Vi hjälper dig reda ut vad som gäller för dig som ska köpa nya slalomskidor. Oavsett om du är ute efter den mer extrema skidåkningen eller om du vill ta det lite lugnare i backarna är det bra att känna till vilka skidor som passar för vad.

Tänk på det här när du köper skidor för alpinåkning

En grundläggande princip när det gäller val av slalomskidor är att du frågar dig själv var du ska åka någonstans. Var på berget tycker du om att åka? I pisten eller utanför, kanske båda? Hur pass erfaren är du och vilken känsla vill du få ut av åkningen? Lite beroende på dina svar på frågorna ovan hamnar vi i olika kategorier av alpinskidor.

Några bra begrepp att känna till innan vi börjar

Svängradie

Desto kortare en svängradie är desto kortare svängar. Om svängradien är längre kommer skidan att vilja göra längre och svepande svängar nedför backen.

Rocker

En eller båda ändarna av skidan är böjd uppåt mer eller mindre. Ju mer rocker en skida har, desto livligare blir den i pisten och desto bättre flyt får den i lössnö.

Midjemått

Midjan utgör lite av vad det är för karaktär på skidan. En smalare skida är lättare att trycka upp på stålkanten än en bred. Ju bredare skidan är desto mer anpassad för djupare snö är den.

alpinskidor


4 olika typer av alpinskidor

1. Carvingskidor Passar dig som gillar att åka i pistade backar. Carvingskidans insvängda skurning i kombination med en smalare midja medför att skidorna trivs bäst i hårdare packad snö. Du kan även få olika karaktär på skidan beroende på kärnmaterial, vad de har för svängradie och vad för typ av rocker den har. Du som vill ha lite mer fart bör satsa på en lite längre skida med längre svängradie, då får du nämligen en mer svepande känsla i svängarna. Tycker du däremot om korta och rappa slalomsvängar bör du gå på en aningen kortare skida med kortare svängradie. Ett par carvingskidor bör i regel vara ungefär 10-15 centimeter kortare än skidåkaren men det beror även lite på skidans karaktär och skidåkarens erfarenhet. Köp dina carvingskidor här!

2. Allmountain Allmountain-skidor passar dig som vill åka över hela berget. Beroende på hur mycket du vill åka utanför pisten kan du välja olika typer av allmountain-skidor. En bredare allmountain över 95 mm i midja passar dig som åker ca 70 procent utanför pisten. Är förhållandena tvärtom bör du kika på en skida som är under 95 mm i bredd. Hör dig för hos närmsta XXL-varuhus för att få professionell hjälp kring dina nya skidor. Köp dina allmountain-skidor här! 

3. Freeride Freeride-skidor är bredare än allmountain och kräver mer av dig som åkare om du ska åka i pisten, men dessa skidor trivs bättre utanför pisten. Detta är en skida som passar perfekt för dig som vill åka i orörd djup snö. Oavsett om du åker i puder i Japan eller nyfallen snö på baksidan av Åre känns det som att surfa på snö. Köp dina freeride- och twintip-skidor här 

4. Twintip Denna skidkategori är mest känd för att vara slitstarka parkskidor. De kommer i flera olika varianter, passar bra för dig som vill åka i park eller har en lekfullare åkstil där du hoppar runt eller åker baklänges. En twintip kännetecknas av att du kan åka baklänges då du har en rocker baktill på skidan samt att de ofta är symmetriska. Ju bredare en twintip blir desto mer anpassad för samma syfte som en allmountain-skida eller freeride-skida är den. Twintip-skidor bör vara ungefär lika långa som dig och något kortare och smalare om du ska åka mer i parken. Köp dina freeride- och twintip-skidor här 

alpinskidor


Viktigt välja rätt slalompjäxor

Det är viktigt att du prova dina pjäxor ordentligt innan du slår till på ett köp. Att hitta rätt storlek är a och o. Mät din fot i centimeter – det din fot blir i centimeter är den pjäxstorlek du ska ha. En pjäxa går många gånger att värma och innerskon kommer töja sig med tiden. När det kommer till nivå på pjäxor får du i regel en styvare pjäxa med bättre innersko om du går upp en prisklass. På så vis kan du utnyttja en skida och generera den kraften till skidan som behövs för att till exempel carva i pisten. Har du en för mjuk pjäxa på en hårdare skida kan det bli svårt att utnyttja skidans åkegenskaper. En bättre pjäxa har många gånger även en varmare innersko och hållbarare skal och spännen. Det finns även pjäxor med speciella egenskaper för topptur, de har gåläge. Kom ihåg att ha med dig två par strumpor till skidsemestern så att du alltid har torra strumpor på dig. För dig som fryser finns det även elektriska strumpor som håller fötterna varma hela dagen i backen. Se alla slalompjäxor här! Har du råkat köpa en pjäxa som sitter för tight?På XXL:s varuhus finns ugnar som värmer upp pjäxans innesko, med hjälp av denna kan innerskorna formas efter din fot. På vissa modeller är det även möjligt att forma plasten i pjäxan för bättre effekt.

Så väljer du alpinstavar

Alpinstavar är guld att ha om du åker en del transportsträckor. Vid val av stavar bör du ha cirka 90 grader i armbågsled när du har pjäxorna på dig. En bättre stav är ofta lättare, kommer i mer hållbara material och har bekvämare remmar. Köp dina alpinstavar här. Glöm inte tillbehören till skidåkningen och framförallt tänk på säkerheten, det kan gå riktigt fort ut för pisten ibland! Se vårt utbud av Goggles/skidglasögon Se vårt utbud Hjälmar och skydd

alpinskidor


Välkommen till XXL:s serviceverkstad

När du väl investerat i nya skidor, pjäxor och tillbehör är det viktigt att du tar hand om dina produkter så att du ger dem extra lång livslängd. I alla XXL:s varuhus finns en verkstad som erbjuder alla former av service av dina nya produkter.

Alla skidor behöver vallas för att belaget inte ska torka ut. Med rätt behandling får du mycket större glädje av skidorna och de håller längre. Skidpreparering är ett hantverk som bör utföras av personer som är skickliga på det. Därför har vi en skidverkstad i alla våra varuhus med utbildad verkstadspersonal som utför jobbet väl.

XXL gör med glädje jobbet åt dig, med stor omsorg, maskiner och verktyg som ger det allra bästa resultatet. Se alla våra servicetjänster här!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!