Säsongsrensning! Upp till -50% på sommarens favoriter! Till kampanjen

Bootfitting – specialanpassning av pjäxor

bootfitting_1

Få en ännu bättre skidupplevelse med specialanpassade pjäxor.

De flesta av oss har någon gång fått sin skiddag förstörd av smärta i fötterna när vi åkt skidor. Om du har upplevt detta kanske du har en pjäxa i fel storlek, men det är också stor sannolikhet att det är något med fötterna som påverkar hur pjäxan passar på foten. Det kan bero på ojämnheter, broskbildning, hopklämda nerver, dålig blodcirkulation och gamla skador. Denna typ av problem kan i sin tur leda till domningar, smärta i tårna, punktsmärta, ömhet och blåmärken.

De allra flesta av dessa problem kan lösas genom bootfitting.

Bootfitting innebär i praktiken specialanpassning av pjäxorna. De flesta pjäxor har många komponenter som kan justeras för att passa just dina fötter.

Om du har problem med dina fötter eller har pjäxor som inte känns bekväma, rekommenderar vi att du tittar in på skidavdelningen i något av våra varuhus. Här kan vi hjälpa dig med att hitta formgjutna sulor för just dina fötter och specialanpassning av pjäxornas skal och innerskor.

BootDoc-sulor

Det enklaste att man kan göra för att få en bättre passform på pjäxan är att lägga i en bra sula.

En sula anpassad till den egna foten har den primära funktionen att hålla foten på plats i pjäxan. På så sätt undviker du rörelse som kan påverka din skidåkning, minskar rygg- och bentrötthet, men eliminerar också problemet med att fotvalvet trycks platt och att pjäxan därför kan upplevas för kort och smal.

Genom att stabilisera foten får du bättre kraftöverföring till skidan, istället för att energin ”går förlorad i pjäxan”. Dessutom ökar komforten avsevärt.

Vi rekommenderar alla skidåkare, nybörjare som experter, att använda en specialanpassad sula när man åker skidor. Vi erbjuder specialmontering av BootDoc-sulor i alla våra varuhus.

Bootfitting - specialanpassning av innersko och skal

För att anpassa pjäxan till din anatomi använder vi värmebehandling. I huvudsak värms endast skalet i en ugn, men på vissa modeller värms både skal och innersko samtidigt i ugnen. När uppvärmningsprocessen är klar tas pjäxorna på. Nu kommer det uppvärmda skalet och innerskon att anpassa sig efter foten och efter avkylning har du en pjäxa som passar anatomiskt perfekt.

bootfitting_2

Bredden på pjäxan är lika viktig som längden när det gäller bra passform. En pjäxa där bredden är korrekt anpassad över läst och ankel blir naturligtvis bekvämare, men ger också mycket bättre precision i skidåkningen.

Genom att värma pjäxan kan man justera bredden rejält. Till exempel kan en pjäxa från Salomon eller Atomic vara upp till 6 mm bredare ovanför lästen och 5–10 mm bredare ovanför fotleden. Detta innebär att en medelstor pjäxa (ca 100 mm) enkelt kan passa en person med en bredare fot.

Förutom att ändra bredden på pjäxan kan du också blockera några ”ömma” ställen på foten, för att skapa extra utrymme på rätt plats

Processen kan göras flera gånger för att skapa mer utrymme, men när pjäxan har utvidgats kan den inte helt återgå till sin ursprungliga form.

Förutom att ändra formen på pjäxans skal och innersko så att den passar foten perfekt, finns det också många andra sätt att göra justeringar, som att justera spännen och ändra skaftets vinkel.

Bootfitting av toppturspjäxor? 

För dig som går på topptur är det särskilt viktigt att pjäxan passar bra, eftersom du använder större delen av dagen att ta dig uppåt. En pjäxa som skaver och trycker är inte bekväm när du har ett par timmars klättring framför dig. Toppturspjäxor kan anpassas på samma sätt som vanliga pjäxor. Särskilt viktigt för komforten är lästbredden och utrymmet runt foten. Titta in i närmaste XXL-varuhus och få hjälp med anpassningen.

Hur lång tid tar bootfitting?

Processen med uppvärmning, anpassning och kylning tar ungefär 10–15 minuter. Bootfitting av toppturspjäxor tar lite längre tid, c:a 25 minuter. Om ytterligare anpassning behövs tar det naturligtvis lite längre tid. Vår personal slutar inte förrän du har en pjäxa som ger dig en bra skidupplevelse!

Efter kylningen väntar man 3 timmar innan man använder pjäxorna.

Vad kostar bootfitting?

Om du köper pjäxan av oss får du bootfitting – utan extra kostnad! Om du redan har en pjäxa du köpt någon annanstans kostar bootfitting 199 kronor.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!