Köpa snöskor

snöskor

Med snöskor har du möjlighet att uppleva naturen på ett nytt sätt. Ett otroligt smidigt sätt att ta sig fram när du annars skulle badat i snö! Snöskor som du köper hos XXL är alltid kvalitativa vilket gör att det är en investering som du kommer kunna använda vinter efter vinter.

Funderar du över hur snöskor fungerar? Här kommer en del fakta om användning av snöskor

Tips och råd

Att gå med snöskor är lätt att lära sig. Du ska gå helt normalt och ett bra tipps för att underlätta är att ta hjälp av stavar. Det gör att du tränar hela kroppen och dessutom är det otroligt roligt. Dra inte fötterna genom snön utan lyft på knäna för att undvika att få mycket snö på snöskons ovansida då det lägger på extra vikt att bära på och klorna får mycket bättre fäste. 

Om det är brant bör du ta kortare steg eftersom det blir tungt med långa steg. I uppförsbacke bör du gå med bestämda och aktiva steg då får du bättre fäste.

I uppförsbacke med mycket lössnö bör du gå ”saxa” (fiskbensmönster) , använd stavarna precis som när du åker skidor. När det går utför är det bäst att sänka rumpan och få tyngdpunkten bakåt, håll stavarna bakom kroppen och håll ett tempo som du vet att du klarar av, det är fort gjort att energin tar slut med snöskor i lös snö.

Det är stor skillnad på snöskornas storlekar. Ska du gå länge i djup snö med packning, bör du köpa ett par större snöskor för bättre bärkraft. Om syftet är kortare sträckor, till och från stugan kan det hålla med mindre och kortare snöskor. Tänk på att storleken på snöskorna i förhållande till din vikt styr om du går på snön eller om du sjunker ner i snön. Läs noga igenom information om varje snösko före du köper.

snöskor

Vem använder snöskor?

- Jägare och friluftsmänniskor

- Snowboardåkare som använder snöskor för att ta sig upp och åker ner

- Motionärer som söker nya utmaningar

Jakt- och friluftsupplevelser på snöskor

Detta är den mest traditionella användningen av snöskor och härstammar från eskimåerna och de nordamerikanska indianerna. Mycket har hänt i utvecklingen sedan de första skorna gjordes och upplevelsen av att gå med moderna snöskor i en stilla vinterskog, ja det bara måste prövas. Lätta snöskorn som är gjorda av aluminium, plast och något elastiskt har bra bindningar och perfekt passform. När du lyfter knäna släpar bakänden ner i snön medans toppen går upp.

Efter en stund tänker du inte ens på att du går med snöskor, det känns precis som att gå hemma i vardagsrummet. Kommer du till isigt underlag så gör stegjärnet under bindningen att du får ett säkert grepp. Välj snöskor mellan 30 och 36 tum beroende på personvikt, packning och även vapen om du ska jaga. Läs information om kapacitet innan du väljer/köper.

Träning med snöskor

Har du dålig teknik på längdåkningsskidor? Inget stort intresse för vallning och ogillar nedförsbackar? Då ska du pröva snöskor! Få med dig en vän och kom igång. Snöskor är socialt!

Träningssnöskorna kan användas både till träning och till vandring. Storlek för en träningssnösko är mellan 21” och 25” i längd. Köp inte 30” eller 36” till träning, de blir allt för långa och olämpliga till syftet. Springskorna är smalare och kortare än gåskorna. När du springer sätts foten i marken på samma sätt som under en joggingrunda. För att uppnå bra träningseffekt måste man utsätta kroppen för en belastning utöver den vanliga aktiviteten under en längre tid.

Vad krävs för att kunna träna med snöskor?

I tillägg till snöskorna behöver du varma skor eller kängor samt damasker. Stavar rekommenderas starkt för bättre balans och för att kunna känna av underlaget under snön.

Fördelar med att träna med snöskor

- Effektiv träning av styrka och uthållighet.
- Frihet: Du kan träna var du vill, när du vill.
- Säkerhet: Det är svårt att skada sig med snöskor
- Socialt
- Tekniken är enkel att lära
- Matcha takten efter egen fysik & förutsättningar
- Med bra fysik/kondition kan du gå i alla typer av snöförhållanden
- Vandra med variation för att få extra bra träning och magiska vyer.

Topptur med snöskor

Många har funnit glädjen i fjällen med snöskor, för att de ger dig möjlighet att utförska bortom pistgränserna. Väl på toppen efter en lyckad vandring med snöskor och en ryggsäck med monteringsmöjligheter för skidor eller snowboard, så kan man njuta av en ortolig vy innan du tar ner för berget i ett magisk åk. Men kom ihåg att tänka på säkerheten, ta aldrig ett åk du inte känner dig säker på när det kommer till lavinfaran.

Viktigt att klä dig rätt

En bra riktlinje är att tänka på är att klä dig som du skulle ta en längdåkningsdag. Ta på dig kläder som andas med god ventilation och som inte gör dig kall även om du svettas, ull är ett bra material att ha som har dessa egenskaper. Skorna kan vara ett par lätta vandringsskor/kängor eller andra skor/kängor som du använder när det är kallt. Det är bra om även dessa är vttentät och har god ventilation, ett bra komplement till dessa är minst ett par varma ullsockor. Helst så bör du ha med dig fler för att byta, dels för att hålla föterna varma med torra strumpor då man svettas, men även för att undvika skavsår. Vi rekommenderar även damasker som hindrar snön från att komma in i skorna samt att du blir varmare runt bena, damasker är extra viktigt i lössnö.

Stavar är rekommenderas, dels för att hålla en god balans men även för att kunna kontollera snötäcket och upptäcka luftfickor eller dylikt under snön. Du kan använda vanliga stavar, men kommer fort märka att det är smart att använda teleskopstavar med truga. Längden på staven bör vara något längre än stavgång, faktor 0,75 x kroppslängd.

Välj lätta snöskor, bra snöskor kostar lite mer än en enklare vandrings/stug-snöskor det är för att bindningen, ramen och duken är starkare, spänstigare för en mer aktiv gång i olika sorters terräng. Dyrare snöskor tål även mer sten och isigt underlag.

snöskor
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!