-30% på kläder från Puma!* Till kampanjen

Välj rätt sovsäck till barn och vuxen

En bra sovsäck är nyckeln till en god natts sömn ute i naturen. Här får du bra tips och rekommendationer så att du kan välja den sovsäck som passar dig bäst.

När du ska välja sovsäck bör du först tänka på vad du behöver eftersom det finns flera olika modeller. I vilket slags väder och under vilken årstid ska du använda sovsäcken? Behöver du extra isolering? Det är en stor skillnad på att sova i hängmattan under sommar och höst och att vara på expedition i hårt vinterväder. Du bör också tänka på hur stor sovsäck du vill ha, och hur mycket du vill betala. Och ska det vara en sovsäck för barn eller vuxna?

Sovsäck bild 1

Sovsäcken kan avgöra om du får en bra eller dålig natt ute i naturen.


Temperatur och sovsäckar

Sovsäckens viktigaste egenskap är förmågan att isolera så att du kan hålla värmen. Mellan dig och sovsäcken bildas ett stillastående luftlager. Det här luftlagret, som är uppvärmt av din kroppsvärme, bildar en barriär mellan dig och luften utanför sovsäcken.

Ju kallare det är ute, desto tjockare och mer kompakt måste sovsäcken vara för att hålla kvar det varma luftlagret. Som tur är behöver du inte gissa dig till hur varm du kan förvänta dig att en sovsäck är, sedan 2005 finns det angivet på alla sovsäckar. Komforttemperaturen och den lägre temperaturgränsen är de viktigaste värdena att titta på när du ska välja sovsäck. Dessa värden visar den lägre temperaturgränsen vid vilken män och kvinnor kan sova bekvämt.

Sovsäck bild 2

Hur varm sovsäck bör du välja?

När du ska välja sovsäck måste du tänka på hur kallt det vanligtvis är när du är ute på tur. Fokusera på den komforttemperatur sovsäcken har. Gränsen för komforttemperatur (T-comfort) visar vad sovsäcken klarar, inte att det nödvändigtvis blir en god natts sömn för dig. Lägg till en liten säkerhetsmarginal och välj en sovsäck som är något varmare än temperaturen du ska sova i. Generellt är det bättre att välja en lite för varm sovsäck. Då kan du ventilera med dragkedjan om du blir för varm.

Om du väljer en varm vintersovsäck kan det snabbt bli för varmt på sommaren. En lösning kan vara att investera i en billigare sovsäck för sommar och höst, eller ett duntäcke som tillägg. Då kan du byta efter årstiden eller lägga två sovsäckar i varandra för extra värme. Du kan också köpa en lakanpåse för att höja nuvarande komforttemperatur med några grader.

Sovsäck av dun, fiber eller syntetisk fyllning?

En sovsäck kan ha fyllning av dun eller syntetisk konstfiber. Dun är ett naturmaterial hämtat från gås eller and. En sovsäck av dun har fyra fördelar:

1. Varmare

Dun är varmare och isolerar mer än en syntetisk yttersäck i förhållande till sin vikt.

2. Tar mindre plats

Dun kan komprimeras kraftigt, tar mindre plats i ryggsäcken och väger mindre än en syntetisk yttersäck.

3. Mer hållbar

Dun är mycket mer hållbart. Om du köper en bra dunsovsäck varar den länge.

4. Bekvämare

Sovsäckar av dun har en helt unik svalhet och ger ett väldigt behagligt sovklimat. Det är otroligt viktigt att du har en bra sovsäck så att du orkar fortsätta varje dag.

Sovsäck av syntet är ett bra och billigt alternativ

Syntetisk fyllning är konstfiber (polymer) som är framställd av håltrådar, eller mikroskopiska rör, för att hålla bättre på luft och minska vikten. En sovsäck av syntet värmer sämre än en dunsovsäck i förhållande till sin vikt. Å andra sidan håller syntet isoleringen bättre om det blir vått. Syntetsovsäckar kostar även mindre, vilket är en viktig faktor för många. En syntetsovsäck är också ett bra val om du är allergisk och reagerar på dun.

Yttermaterialet ska andas

Yttermaterialet i sovsäcken måste andas så att kondensen inte skapar fuktighet. Vissa yttermaterial tål en del fuktighet, men inte regnskurar. Om du vill ha mer skydd och isolering kan du köpa ett extra sovsäcksöverdrag. De finns i flera olika varianter.

Du kan välja mellan överdrag av tätt nylon, överdrag med bomull som andas på ovansidan och överdrag av membranmaterial, till exempel Dermizax och Gore-Tex. Dessa överdrag är vattentäta samtidigt som de andas. Materialet i överdraget måste andas. Annars bildas kondens och du kan bli våt och kall.

Sovsäck bild 3

Yttersäcken måste vara anpassad till de förhållanden som sovsäcken ska användas i.

Sovsäckar för extrema förhållanden

Om du ska ut i riktigt kalla och tuffa förhållanden behöver du en vintersovsäck eller en regelrätt extrem sovsäck. De mest extrema vintersovsäckarna består av två eller tre sovsäckar – yttersäck, innersäck och kondensspärr.

Det finns även extrema sovsäckar helt utan dragkedja. Du tar dig in i dem från huvudöppningen. Kondensspärren hindrar fuktighet från kroppen att tränga igenom till ytter- och innersäcken. Utan kondensspärren kan fuktigheten omvandlas till is. Det betyder att isoleringen blir väsentligt reducerad om du använder sovsäcken i flera dagar.

Dessa sovsäckar är gjorda för extrema förhållanden, från -25 °C till -50 °C om du använder alla tre delar. Du kan också ta isär dem och använda dem separat vid behov. Då har du en sovsäck som du kan använda året runt.

Använd ett bra liggunderlag

Tillsammans med sovsäcken bör du ha ett bra liggunderlag.

Uppblåsbara liggunderlag är väldigt bekväma, men isolerar dåligt mot kyla från marken. Särskilt på vintern blir det kallt att bara ha ett liggunderlag som enbart är fyllt med luft. Tänk på att matcha liggunderlaget med sovsäckens isolationsförmåga. Eftersom sovsäcken kläms ihop av din kroppsvikt är du beroende av underlaget för att stoppa kyla från marken.

sovsäck

Hur stor ska sovsäcken vara?

En sovsäck som är nära din egen längd isolerar bättre och är bekvämare. Om sovsäcken är för kort plattas dunet i fotändan ihop och säcken isolerar sämre. Om den är för lång kan du inte värma upp all luft lika bra. Kom ihåg att en vintersovsäck helst ska vara minst 10 cm längre än din kroppslängd.

Det finns särskilda sovsäckar för kvinnor. De finns i kortare längder och är som regel extra varma runt fötter, höfter och byst.

Sovsäckar för barn

När du ska köpa barnsovsäckar finns det några saker som är viktiga att tänka på. Om barnet fortfarande inte är torrt på natten är det bäst att välja en syntetisk sovsäck. En våt sovsäck av dun blir kall och är mycket svårare att tvätta. En sovsäck av syntetisk fiber håller värmen även om den blir fuktig, och är enklare att tvätta.

Det viktigaste för barn när de är ute på tur är att upplevelsen blir positiv och natten bekväm. Därför är det smart att inte välja en sovsäck som är för stor eftersom den tar längre tid att värma upp. Det är också viktigt att tänka på att barn ofta rör sig mycket när de sover – de kan fort vrida in sig i sovsäcken, vilket ger dålig syretillförsel. Känn gärna på temperaturen inuti sovsäcken under natten om du är osäker på om den är tillräckligt varm för ditt barn.

Om du ska ut på tur med barn är det bra att börja när det är varmt och därefter bygga på med gradvis kallare turer. Det finns varianter där du kan justera storleken på sovsäcken så att den passar för barnet.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!