Välj rätt längdskidor

Längdskidor

Vi i Norden är lyckligt lottade som har en lång vinter med mycket snö. Det betyder också att perioden mellan november och april, finns mängder utav temperaturer, väder och skidfören.
Som tur är så finns det skidor för dig vare sig du tränar för att bli den nästa Gunde Svan, har som tradition att gå söndagslängdturer med famlijen och grilla korv i helgerna eller en fjälltur i påsken med nära och kära!
- Turskidor, fjällskidor, racingskidor – modellerna är många och rätt val betyder mycket för upplevelsen. Det är avgörande att fundera ut vad du ska ha skidorna till för största möjliga nöje.I spåret eller utanför

Få människor i världen har så många kilometer med preparerade spår som skandinaver i städer och tätbebyggda områden. De flesta skidorna som säljs passar bra i sådana spår – både vanliga turskidor och fjällskidor (upp till 60 millimeter breda).

Skall du åka mycket i terräng utan spår som till exempel på fjället eller i orörd skog, bör du välja skidor med ett mått i ”midjan” på mer än 50 millimeter. Bredden skidorna har på mitten är avgörande för om du kan åka i terräng eller om du måste hålla dig i de preparerade spåren.


Tur- & Motionsskidor

I den här kategorin så hittar du skidor som passar söndagsåkare och längdåkare som vill bli bättre men ändå ha fokus på stabila skidor. Alltså de vanligaste skidorna för träning och turåkning.
Skidorna är väl insvängda och är bredast i spetsen. De vanligaste måtten ligger runt 57 – 50 – 55 millimeter bred i spets, midja och änden.
Det vanligaste användningsområdet är preparerade spår, men de kan också användas i naturlig snö.
I lägre prisklasser är skidorna ofta lite tyngre och mjukare så att de skall passa en så bred målgrupp som möjligt.
De passar dig som är nybörjare, och dig som gillar att ta en lugn och härlig längdtur på helgerna.

När du går upp i prisklasserna blir skidorna lättare, smidigare och med ett spänn anpassat till olika personvikter och åkstilar.
Här hittar du de typiska motionsskidorna för dig som vill träna, åka,lite snabbare, men ändå ha lite bredare skidor för stabilitet.
Det är många som väljer en topp motionsskida just för att den är väldigt mångsidig. Du kan dels gå snabba träningsturer på kvällarna, men även gå med familjen i helgerna i ett mycket lugnare tempo utan att behöva oroa dig att inte få fäste.
Med dessa skidor får du bättre glidegenskaper för att en mindre del av skidan skapar friktion i snön. Skidans mittpunkt hålls då upp och kommer bara ner i snön när du sparkar ifrån. Ju styvare skida, desto hårdare måste du sparka ifrån för att få fäste, men det ger också högre precision.RacingskidorOm du väljer en racingskida så får du en ren träningskida.
Dock ska motionisten inte vara rädd för att ta steget upp på en racingskida, välj bara en lite mjukare skida för att säkra fästet.
Toppmodellerna från de olika märkerna har de bästa materialen vilket gör skidorna väldigt responsiva. Du kan alltså trycka ned slutspännet väldigt lätt, samtidigt du får gott glid.
Racingskidor är styvare och smalare skidor gjorda för åkare som vill träna upp eller redan har bra teknik.
Skidor är gjorda för fart och är därmed konstruerade med lite insväng eller inget alls.
Vanlig sidecut på en racingskida är 41 - 44 - 44 eller 44 - 42 - 44.
De kräver mer precision och kraft i avspark för att fästsonen skall bli nog hårt nedtryckt, men ger större fart och skidglädje för entusiaster.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!