3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Behöver du ull- eller syntetunderställ?

underställ_fw_21_1

Både ull och syntetiska underställ har utmärkta egenskaper, men vad ska du välja?

Trelagersprincipen säger att det bästa sättet att klä sig för att hålla sig varm är att bära underställ som är tättsittande mot huden. Här nedanför förklarar vi hur det fungerar.


Syntet eller ull?

Om du ska välja ullunderställ eller syntetiska underställ beror på vilken typ av aktivitet du ska ha dem till. Ska du ta det lugnt eller är det träningar och resor som är syftet?


Ullunderställ isolerar bäst

Ull är en naturlig fiber med en unik isoleringsförmåga, vilket garanterat hjälper till att hålla dig varm. Om du ska stå mycket stilla utomhus är ullunderställ det överlägset varmaste alternativet.

Ullunderställ transporterar inte fukt lika bra som syntetunderställ. Å andra sidan har ullen den unika egenskapen att den kan ta emot upp till 30 % av sin egen vikt i fukt och fortfarande behålla värme. Om du blir svettig eller blöt hjälper ullen till att fortfarande hålla dig varm.

Merinoull är populär och används i underställ från många olika leverantörer. Fördelen med merinoull är att den inte kliar eftersom den har mycket tunnare fibrer jämfört med vanlig ull. Merinoull har också en naturlig stretchförmåga, vilket ökar plaggets rörlighet och komfort.

Ullunderställ är också ett bra val för daglig användning på svala dagar, när behovet av fukttransport inte är som störst.

Se utbudet av ullunderställ för dam

Se utbudet av ullunderställ för herr 


Syntet är bäst på fukttransport

Syntetunderställ har en bättre förmåga att transportera fukt, eftersom syntetiska fibrer absorberar mindre svett än naturliga fibrer som ull och bomull.

Om du ska träna eller gå i snabb promenadtakt kommer din kropp att producera svett. Syntetiskt material transporterar då bort kroppsfukten från huden snabbare och ut mot omgivningen, jämfört med ull. Detta innebär att syntetkläder också torkar snabbare än ull och bomull.

Polyester och polypropylen är populära fibrer som används i syntetunderställ. Dessa är mycket lätta, värmer bra och är fördelaktiga för fukttransport.

Syntetiska fibrer är också ofta mer hållbara än ren ull.

Syntetunderställ tar till sig lukt lättare än ull, särskilt efter långvarig användning, men är i sin tur också lättare att tvätta.

När ska jag välja syntetunderställ? Om du ska träna hårt och svettas mycket är underställ i syntet det bästa valet. Det är fukttransporterande och snabbtorkande, så det passar bäst för högintensiva aktiviteter.


Vad är varmast, ull- eller syntetunderställ?

På grund av ullen är ullunderställ varmare än syntetunderställ. Eftersom ull är en naturlig fiber som ger god isoleringsförmåga hjälper det dig att hålla dig varm. Om du blir svettig eller blöt, behåller ull också bättre värme än syntetunderkläder, medan syntetunderställ transporterar mer fukt bort från kroppen.


Är det skillnad mellan ull och merinoull?

Ull är en mångsidig och förnybar fiber och har använts för klädproduktion i hundratals år. Den har utmärkta egenskaper, som god andningsförmåga, varm, hållbar och vattenavvisande. Även om det blir blött håller den dig fortfarande varm.

Merinoull kommer från merinofåren, som är en typ av får som är särskilt lämplig för ullproduktion. De är vanligast i Australien och Nya Zeeland.

Skillnaden mellan merinoull och ull är att merinoull har längre och tunnare fibrer än andra ulltyper och känns lätt och mjuk mot huden. Fibrerna är också mer elastiska än vanlig ullfiber och håller formen bättre.

Ull är en textilfiber som erhålls från päls från exempelvis får och getter, medan merinoull endast kommer från merinofår. Den största skillnaden är att merinoull är mjukare och finare än genomsnittlig ull, mer flexibel och mindre elastisk än vanlig ull.

Kort sagt, den största skillnaden är att merinoull är mjukare och håller formen bättre. Merinoull kliar också mindre än vanlig ull.

Läs mer om mulesing-fri ull på xxl.se: XXL och hållbarhet


Ull vid träning

Många gillar att träna i ull av flera skäl. Ull är naturligt bakteriehämmande, vilket gör att det inte luktar så mycket svett efter användning. Svetten fastnar inte heller på samma sätt som på syntetiska material. Med andra ord kan du bära plagget flera gånger utan att behöva tvätta det, kom bara ihåg att lufta det när du är klar. Detta är också bra för miljön! 

Ull är också temperaturreglerande som svalkar när det är varmt. Den har också isolerande egenskaper, som reglerar både temperatur och fukt. 


Kombination av ull och syntetiskt material

Det finns också plagg som innehåller både ull och syntetiserade fibrer. Sådana underställ passar bra när du behöver vara aktiv utomhus i kallt väder.

Ullen bidrar till dess goda termiska egenskaper, medan det syntetiska materialet ökar fukttransporten.

Även om merinoull inte kliar, kan den fortfarande irritera personer med känslig hud. Som regel är det lanolinet i ullen som huden reagerar på. Då kanske du vill välja tvåskiktsunderställ, där det syntetiserade materialet ligger närmast huden, så att det inte kliar. Samtidigt dras fukt bort från huden, medan ullen i det yttre lagret fungerar som en isolerande effekt. Därför är tvåskiktsunderställ perfekt om du har känslig hud.

Om du ska ägna dig åt en högintensiv aktivitet i kallt väder kan en blandning av syntetiska fiber och ull vara det bästa alternativet.


Ull- eller syntetunderställ för barn?

Många barn tycker att ullkläder kliar och vill inte ha på sig ull på grund av detta. Då rekommenderar vi att du provar merinoull istället. Det kliar mindre än vanlig ull.

En annan möjlighet är att bära underställ med en blandning av ull och syntetiserad fiber. Flera typer av ullunderställ har syntetisk insida så att de inte kliar och är extra fukttransporterande. Helly Hansen Lifa Merino Midweight för barn har en blandning av merinoull och Lifa®-teknik. På detta sätt kommer ullen inte i kontakt med huden och kommer därför inte att klia. 

Läs mer om Lifa®-teknik här

Se urvalet av underställ för barn här 


underställ_fw_21_3


Tvätta ull- och syntetunderställ

Hur tvättar man ullunderställ?
Det är inte nödvändigt att tvätta ullunderställ varje gång efter att de har använts. Det räcker att lufta efter användning. Men förr eller senare krävs det en tvättrunda, använd gärna flytande tvättmedel för ull eftersom detta är mer skonsamt än pulver. Använd inte sköljmedel, det täpper till fibrerna. Kom också ihåg att välja ullprogrammet på din tvättmaskin.

Använd inte torktumlare för dina ullunderställ, då kan de snabbt krympa.

Hur tvättar man syntetunderställ?
Syntetunderställ ska som regel tvättas i 40 grader, men se till att kontrollera tvättlappen. Använd inte sköljmedel, eftersom det täpper till materialets fibrer. Låt plagget lufttorka, det torkar mycket snabbt.


Se hela vårt utbud av underställ här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti