3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Välj rätt skateskidor för vuxna och barn

valj-ratt-skateskida1

För att få en bra skidupplevelse, är det viktigt att utrustningen samarbetar. Därför är det viktigt att skidorna har rätt spann och längd för dig. Om de inte stämmer kan du inte få ut mesta möjliga av skidorna. Många förknippar klassiska skidor med längdskidåkning. Trots det har fler och fler fått upp ögonen för skating.

Skateskidorna har gett skidåkare runt om i världen möjlighet att dansa i skidspåren, med en helt annan fart och teknik än tidigare. Det bästa av allt är att man inte behöver fästvalla!

Hur väljer man rätt skateskidor för vuxna?

Det viktigaste att tänka på när du väljer skateskidor är att de ska vara anpassade efter din längd och vikt. Det är viktigt för att kunna mäta spannet, och längden på skidorna. Alla skidor har ett generellt spannvärde som anger vilken vikt skidorna är beräknade för. Det är dock viktigt att mäta spannet på skidan manuellt, för att få ett mer exakt värde. Det gör vi antingen i våra butiker, eller genom att du anger din längd och vikt när du beställer skidorna på xxl.se.

Du kan se spannet som en hoppbräda som skjuter dig framåt i spåret. Spannet är inte lika viktigt för skateskidor som för klassiska skidor, men om du väljer skidor med för lågt spann kommer du att använda onödigt mycket energi och skidan kommer inte nå sin fulla potential. Längden är mindre viktigt än spannet både för skateskidor och klassiska skidor. Det är dock till stor fördel att hålla sig inom den rekommenderade längden. För nybörjare rekommenderas att skidans längd är lik kroppslängden, och upp till 15 cm längre, beroende på färdighetsnivå och preferenser.

Hur väljer man rätt skateskidor för barn?

Visste du att för korta klassiska skidor kan användas som skateskidor? Den största skillnaden mellan skateskidor och klassiska skidor är att skateskidorna är kortare och har ett mjukare spann. Därför går de klassiska skidorna som barnen växt ur alldeles utmärkt att använda som skateskidor nästa år.

Hur länge kan barnen ha skateskidorna?

För barn rekommenderas samma längd på skidorna som på barnet. Om barnet är nybörjare rekommenderar vi att hellre gå ner i längd än upp, eftersom det ger bättre kontroll över skidorna. Det är viktigt att betona att man ska växa ur, och inte in i, skidorna.

Skidstavar

Längd på skidstavar för vuxna

Lika viktigt som att skidlängden anpassas efter skidåkaren, är att stavarna passar användaren. För korta stavar gör flera tekniker svårare att utföra, och du förlorar mycket kraft. Är de för långa blir de svåra att använda och få maximal effekt av.

En tumregel är att skidstavarna ska vara längre än till klassiska skidor, omkring 20 cm under din kroppslängd.

Längd på skidstavar för barn

Precis som för vuxna ska skatestavarna vara längre än till klassiska skidor.Den rekommenderade maxlängden för barn är i höjd med deras haka. Precis som för skidorna kan du överväga kortare stavar, om de längre stavarna skulle vara svåra att kontrollera för mindre erfarna skidåkare.

Välj rätt skatepjäxor

När du ska välja pjäxor finns det några viktigt skillnader mellan klassiska pjäxor och de för skateskidor. Eftersom man på skateskidor inte använder ett fast spår måste skatepjäxorna vara mer stabila än klassiska pjäxor, med hårdare sula och stöd för anklarna.

Pjäxor för träning och tävling har andra egenskaper än pjäxor som används för nöje. För träning och tävling är det bra att ha en pjäxa med god andningsförmåga och som är vattentät, så att svetten förs ut ur pjäxan och snö inte tränger in och gör pjäxorna tunga.

För nöjesåk är det framför allt komfort som är viktigt. Det är också bra om pjäxorna har foder som håller dig varm, och god andningsförmåga som transporterar svett bort från dina fötter.

valj-ratt-skateskidor2
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti