Tidernas CYKELREA! Fynda cyklar till oslagbara priser! Shoppa här

Guide: köpa alpinskidor

Ski 2

Ska du köpa slalomskidor, randoneeskidor, telemarksskidor, freerideskidor, twintipskidor eller allmountainskidor? Läs vidare för vår kompletta guide som hjälper dig att välja rätt

När du ska ge dig in i utförsåkningens värld, finns det några frågor du måste tänka på för att hitta de skidor som passar dina behov. Det kommer att vara viktigt att definiera dina primära användningsområden, så att skidorna kommer till full nytta och gör skidturen till en positiv upplevelse.

Det finns få saker som är tråkigare än att hänga efter dina vänner som glider iväg med nypreppade skidor. I den här guiden förklarar vi i några enkla steg hur du också kan få bästa möjliga glid, hela tiden.


Användningsområde

Som redan nämnts, är det viktigaste vid valet av nya skidor att definiera användningsområdet. Med andra ord måste du vara säker på om skidorna kommer att användas i pistade slalombackar, åkning i lössnö, randonee eller parkåkning. Det går naturligtvis att använda skidorna på flera typer av underlag, men det är en fördel att tänka på vad du har för behov.

Det är viktigt att tänka på att ju lägre radie din skida har, desto mer svänger den. Det vill säga att om du väljer en skida med hög radie, kommer dina svängar att vara långa och inte så intensiva.


Rätt längd

Slalomskidorna kommer till sin rätt i pisten. Det är värt att notera att denna typ av skida också kallas för alpinskidor eller carvingskidor. Dessa skidor kännetecknas av att de är relativt smala i mitten och bredare fram och bak. När det gäller att välja de skidor som passar dig, bör du ställa dig själv två frågor:

- Hur bra är jag på att åka skidor?

- Hur snabbt vill jag åka?

Om man är relativt ny i backen, kan det vara en god idé att välja ett par korta, lättare skidor med hög radie/innersväng. Ju kortare och lättare skidorna är, desto lättare är det att kontrollera dem vid låg hastighet. Om du å andra sidan är en mer erfaren skidåkare med utvecklad teknik, rekommenderar vi tyngre och styvare skidor som ger stabilitet och respons.

Om du vill ha snabba skidor, är det en fördel att välja längre och tyngre skidor som håller sig stabila vid hög hastighet och har en högre radie.

Som tumregel bör dessa skidor vara ca 15 cm under den egna kroppshöjden. Om du vill ha mer fart och längre svängar, kan du plussa på detta.


Se vårt utbud av skidpaket här.

Ski 3

Allmountainskidor

Allmountain är skidor som är utvecklade för användning i såväl pist, som offpist. Man kan säga att allmountainskidor är för användaren som vill kunna åka lite överallt med bara ett par skidor. Det är dock en bra idé att tänka på vilken typ av underlag som kommer att dominera din skidåkning. Du hittar skidor i denna kategori som nästan är rena pistskidor, och du hittar skidor som nästan är rena friåkningsskidor. En bra tumregel är att breda skidor ger bra flyt i lössnö, medan smalare skidor är snabbare och mer lättkörda, vilket passar bra i förberedda backar.

Vi rekommenderar att man väljer en längd på sina allmountainskidor som är cirka 0 – 5 cm under den egna kroppshöjden.


Freerideskidor

Om man jämför med de två tidigare skidtyperna, väljer man ofta längre freerideskidor. Det normala är att välja mellan 0 – 10 cm över den egna kroppshöjden. Längden på skidorna här baseras ofta på starka preferenser, och vi ser att den mer erfarna skidåkaren ofta väljer längre skidor.

När man ska skaffa nya freerideskidor, måste man bestämma hur mycket rocker man vill ha. Rocker betyder hur mycket av skidan som är böjd uppåt. Man kan få rocker fram och bak på skidan. Med rocker i skidan kommer skidans spets att dra sig uppåt, vilket ger dig bra flyt i lössnö. Detta gör att du kan åka med smalare skidor som är mer mångsidiga och ger kortare svängar.

Skidor med mycket rocker är ofta längre än skidor med lite rocker. Det är också viktigt att ta hänsyn till åkarens vikt när man köper nya freerideskidor. Om du är lätt i förhållande till din höjd, kommer du att kunna välja lite kortare skidor, men om du är tung jämfört med höjden, kommer du att kunna välja längre skidor. I vilket fall som helst, rekommenderar vi inte längre än 10 cm över den egna höjden.

Ski 4

Telemarksskidor

Längden på telemarksskidan beror på vilken typ av skida du väljer. I teorin kan du använda alla typer av skidor för telemarksåkning, så länge du kan montera telemarksbindningar på skidorna. Det är vanligt att välja längre telemarkskidor än alpinskidor. Anledningen till detta är att när skidorna blir korta, blir de också instabila, och i tillägg gör tekniken som används på telemarksskidor att innerskidan kan hamna över ytterskidan om skidorna är för korta.

Det vanliga är att välja skidor som är 0 – 10 cm över den egna kroppshöjden, men samtidigt är det värt att notera att nybörjare inte bör ha skidor som är mycket längre än den egna kroppshöjden.


Randonné -topptursskidor

För att ta reda på hur långa randoneeskidor ska vara, måste man först förstå vad randonee är. För många är detta mer känt som topptursskidor. Med andra ord beror valet av randoneeskida till stor del på hur mycket vikt du vill ha under fötterna på tur upp. Som en tumregel ger tyngre randoneeskidor en bättre upplevelse under nedkörningen, medan lättare skidor ger dig en enklare tur uppför berget. Rena tävlingsskidor inom denna sport är mycket korta av den anledningen att dessa blir lättare och också är lättare att vända i branta uppförsbackar.

Motivationen för turen är ofta avgörande vid valet av skidor. Om motivationen är nedkörningen, kan du satsa på nästan rena friåkningsskidor, men om motivationen är turupplevelsen, är det en bra idé att välja kortare skidor som är lättare att gå med. Det normala är att välja skidor som ligger mellan 0 – 10 cm under den egna kroppshöjden.

Glöm inte att ta med lavinutrustning när du befinner dig på fjället.

Ski 5

Twintipskidor

Twintipskidor, jibbskidor, parkskidor, kärt barn har många namn, men det är bra att notera att dessa betyder samma sak. Längden på twintipskidor beror till stor del på hur erfaren man är. Nybörjare kommer att dra nytta av att börja med korta skidor, eftersom dessa gör det lättare att utföra enkla trick, och de är i allmänhet lättare att kontrollera. Vi rekommenderar därför att nybörjare väljer skidor som är 5–10 cm under den egna kroppshöjden.

Om man är en mer erfaren jibber, är det mer lämpligt att välja längre skidor som ger mer stabilitet i landningen och gör det lättare att poppa högre. För dessa skidåkare, rekommenderar vi att man väljer skidor som är runt sin egen kroppshöjd.

Se vårt utbud av skyddsutrustning för alpinåkning här

Underhåll av skidor

För att få ut maximalt av sin skidupplevelse är det viktigt att ta väl hand om sina skidor. För skidåkare som inte har utymme för en vallningsstation hemma, erbjuder XXL en rad olika tjänster för service av skidor.

Besök verkstaden i närmaste XXL-varuhus så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med din utrustning. Välkommen!

Här hittar du våra vanligaste tjänster.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti