Hitta den perfekta alpinpjäxan för din fot

Rätt modell av pjäxa anpassad utifrån din fot, vikt, nivå och användningsområde är en förutsättning för en bra skidupplevelse. Den rätta pjäxan bör vara bekväm, ge bra stöd och samtidigt effektivt överföra kraft ned i skidan. Ju bättre stöd och kraftöverföring, desto mer exakt och lätt kan skidan styras och desto roligare är det i skidbacken. Fel pjäxa kan enkelt förstöra skidupplevelsen då pjäxan snabbt börjar "leva sitt eget liv". Det kan dessutom skapa tryckpunkter på foten som kan orsaka smärta samt kalla fötter. Rätt pjäxa är lika viktigt för nybörjare som för erfarna alpinister. Att spendera lite tid på att hitta rätt pjäxa är den bästa investeringen du kan göra för att få en fantastisk skidupplevelse!

Hur hittar du rätt storlek?

Det första du ska göra är att få din fot uppmätt korrekt. Besök ett av våra varuhus så hjälper vi dig att mäta bredd och längd på din fot. Detta bör faktiskt göras varje gång du köper nya pjäxor, eftersom fötterna kan förändras med åren.

Bootfit 2

Längd: Storleken på alpina pjäxor anges i Mondo Point (MP) - vilket motsvarar fotens längd i centimeter. Storlekarna anges i 5 mm-intervall, 25; 25,5; 26, 26,5 etc. Om du är mellan två storlekar kan detta justeras med en tjockare eller tunnare sula.

Bredd: För att hitta en alpinpjäxa som passar optimalt är bredden på pjäxan lika viktigt som längden! En för smal pjäxa kommer snabbt att orsaka smärta. En för bred pjäxa möjliggör rörelse inne i pjäxan och därmed dålig balans och kontroll över skidan.

Tidigare producerade leverantörerna vanligtvis bara en bredd på de alpina pjäxorna, men idag finns det oftast tre olika bredder; smal, medium och bred läst. Baserat på måtten på din fot kommer personalen att ge en rekommendation på vilken pjäxa som passar just din fot. Bredden mäts över den bredaste delen av foten. En framfot med en bredd under 98 mm kategoriseras som smal, en bredd på cirka 100 mm anses vara normal, medan en bredd på cirka 102 mm anses vara bred.

Om du har testat ut eller har en alpinpjäxa som du misstänker är lite för smal eller trångt är det värt att notera att de flesta pjäxor kan utvidgas med värmebehandling. Till exempel kan Atomic-pjäxor expanderas upp till 6 mm i bredden och 10 mm runt ankeln. "Bootfitting" gör att du får en skräddarsydd passform. Läs mer om ”bootfitting” här.

Hur styv pjäxa ska jag välja?

När du har hittat ett urval av pjäxor som passar din fot måste du ta hänsyn till din färdighetsnivå och vilken typ av skidåkning pjäxan ska användas till. Förutom dam- och herrmodeller finns det också många olika typer av alpina pjäxor. Skillnaderna ligger i typen av innersko, pjäxans funktionalitet och styvheten i skalet.

Skalets styvhet mäts med ett så kallat flex-index, som säger något om hur mycket pjäxan ger med sig när du böjer vristen framåt. Pjäxan bör vara tillräckligt styv för att stödja dig i neutralt skidläge. En alltför mjuk pjäxa "kollapsar" av skidåkarens vikt och du böjer därmed knäna för mycket och blir trött i musklerna. Omvänt kommer en pjäxa som är för styv att göra det svårt för dig att komma framåt i skidpositionen, vilket försvårar dina möjligheter att svänga och kontrollera skidan. Vanligtvis står flex-index skrivet på sidan av pjäxan tillsammans med namnet på modellen.

Hur vet jag vilken flex jag ska välja?

Det finns inget standardiserat flex-index, varje märke har sitt eget sätt att mäta flex, men skalan börjar vanligtvis på cirka 60 och går upp till cirka 130, tävlingspjäxor som är specifikt till portåkning kan ha ännu högre flex.

Ju högre flexindex, desto styvare pjäxa och desto tyngre och starkare ska du vara. Eftersom det inte finns något vanligt sätt att mäta flex i pjäxan, är det svårt att säga exakt vad som är mjuk, medium och hård flex eftersom en flex på 90 kan vara styvare eller mjukare jämfört med en liknande pjäxa från ett annat varumärke. Du kan ändå använda följande som en pekpinne:

Soft Flex: kvinnor: 60-70, män 70-80

Lämplig för nybörjare som håller på att lära sig att åka skidor och som enkelt önskar kunna komma framåt i pjäxan, men också för personer med låg vikt. Pjäxor med lågt flexindex är vanligtvis lättare att sätta på och ta av än styvare pjäxor. Nackdelen är att det sällan blir en god kraftöverföring och god balans i skidåkningen med en så pass mjuk pjäxa.

Medium flex: kvinnor: 70-90, män 80-100

Pjäxor med medium flex riktar sig ofta till nybörjare och lite mer erfarna skidåkare som vill ha en mer kraftfull och responsiv pjäxa, vilket ger goda förutsättningar till att bli en bättre skidåkare. Med denna flex blir pjäxan också mer stabil och det är lättare att hålla en god åkposition i högre hastighet. Pjäxor med medium flex ger i allmänhet mer stöd, vilket gör det lättare att köra i brant terräng eller i ojämn snö.

Hård flex: kvinnor: 90-110, män: 100-120

En lite styvare pjäxa passar den lite mer aggressiva och erfarne skidåkaren som vill ha god kraftöverföring ned i skidan. Pjäxorna är ofta utformade för att hantera högre hastighet med god balans och precision. Innerskon i dessa pjäxor är ofta mer formbar till foten, anpassningsbar och påkostad, spännen uppgraderas ofta från plast till metall för att göra pjäxan mer robust. Bäst lämpade för medelgoda och avancerade skidåkare som har många skiddagar per år, eller för skidåkare med hög vikt eller som har hög muskelstyrka.

Mycket hårt flex: kvinnor: 110+, män: 120+

En mycket styv pjäxa som är lämplig för experter och professionella skidåkare som vill ha mycket hög respons och precision. Pjäxor i denna flex-klass har ofta många av samma teknologier som racingpjäxor och har mycket hög kvalitet och hållbarhet. Minuset med mycket styva pjäxor är att du vanligtvis måste ge upp lite på komforten.

Hur snävt ska skidpjäxan sitta på foten?

I allmänhet kan man säga att pjäxan ska vara så bekväm som möjligt, men så snäv som nödvändigt. Det viktiga är att pjäxan sitter så tätt runt foten att det inte finns något utrymme mellan foten och innerskon, och innerskon och skalet. Om det finns utrymmen på vissa ställen så kommer smärta ofta att uppstå och du kan inte åka lika bra skidtekniskt. Du blir faktiskt en bättre skidåkare av en pjäxa som passar perfekt!

För att hitta den perfekta pjäxan rekommenderar vi att du besöker skidavdelningen i något av våra varuhus. Butikspersonalen på skidavdelningen har hög kunskap om skidpjäxor, där finns de nödvändiga verktygen för att mäta upp din fot och de har erfarenhet av många olika typer av fötter.

Och - har du problemområden på foten, eller en pjäxa som inte passar perfekt? Vi erbjuder bootfitting - specialanpassning av alpina pjäxor. Läs mer om bootfitting här.

Header
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti