3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Därför bör du använda ryggskydd

Alpinskidor snö

Foto: Sweet Protection

Ryggskydd är en smart investering i din egen trygghet när du åker skidor. Här kan du läsa varför!

Puder, branta häng och hög fart – att åka skidor ger en ordentlig adrenalinkick och är otroligt roligt för både stora och små vinterentusiaster.

Med hög fart följer alltid en risk att krascha eller ramla illa. Lyckligtvis blir fokus på säkerhet och säkerhetsutrustning allt större. Utrustningen har blivit bekvämare, lättare och bättre och därför ser man idag (som tur är!) sällan skidåkare utan hjälm i backen.

Varför ryggskydd?

Tyvärr är det inte lika vanligt med ryggskydd som hjälm. Majoriteten av de skador som uppstår till följd av olyckor i skidbacken, både i preparerade nedfarter och offpist, gäller ryggraden. Många av dem hade kunnat undvikas med hjälp av ryggskydd. Olyckorna innebär ofta kollisioner i hög fart och de kan i värsta fall leda till bestående skador. Ett ryggskydd är därför en smart investering i den egna säkerheten när du åker skidor.

Alpinskidor ryggskydd

Ryggskyddet ska sitta tight, men inte så tight att det hämmar rörelsefriheten.

Så ska ryggskyddet sitta

När du väljer ryggskydd är det framför allt två faktorer du bör ta hänsyn till -storleken och komforten. Ryggskyddet ska sitta tight, men inte så tight att det hämmar rörelsefriheten.

Ett alltför stort ryggskydd ger inget bra skydd. En bra utgångspunkt är att prova din vanliga klädstorlek. Kom dock ihåg att du ska få plats med ett super- eller ullunderställ innanför ryggskyddet. Längden måste också vara rätt. En enkel tumregel är att ryggskyddet är för långt om det glider upp när du sätter dig ned. Materialet i ryggskyddet bör vara ventilerande och andas bra. Du producerar en hel del svett under en hel dag i backen och material som andas känns mycket behagligare. Glöm inte att barn också kan råka ut för olyckor i skidbacken. Hos XXL hittar du därför även ryggskydd för yngre skidåkare.

Här finner du vårt urval av ryggskydd och alpinhjälmar till både barn och vuxna.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti