3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Vilken flytväst skall man ha?

Flytväst i båt


Välj rätt flytväst! Att välja rätt flytväst till rätt användningsområde kan ibland kännas som en djungel bland alla varianter som finns. I denna guide så hjälper vi dig att hitta rätt flytväst. 


Glöm inte att ta med bra flytutrustning i båten innan du kastar förtöjningen!

Bottenfärgen är på, slipning och lack har satt pricken över i:et och båten är äntligen sjösatt. Allt som återstår är att kasta loss och njuta av dagarna på sjön. Innan du ger dig av rekommenderar vi att du ser till att ha med dig bra flytutrustning ombord på båten – och gärna har västen på dig så länge båten är i rörelse. Även om det inte finns någon lag på flytväst i Sverige kan detta faktiskt rädda liv! Med flytutrustning avses räddningsväst, flytväst, flytplagg, uppstigningsväst eller annan personlig utrustning som kan hålla dig flytande.

- Lämplig flytutrustning är en något diffus definition. Vi rekommenderar att man tolkar det som en ISO- eller CE-godkänd väst som bärs som den är tänkt att sitta på kroppen om man skulle hamna i vattnet, säger Øyvind Vedvik.

flytväst till segling


De olika typerna av flytvästar.


RÄDDNINGSVÄST

En räddningsväst finns i klara färger som rött, gult, orange och rosa. De har reflexer och visselpipa för att skapa mer synlighet och uppmärksamhet i vattnet. Flytelementen på framsidan av västen hjälper till att vända en medvetslös människa i vattnet och den stora kragen håller upp huvudet så att mun och näsa håller sig ovanför vattenytan. Räddningsvästen är ett måste för alla små barn och icke simkunniga personer.

flytvästar till barn


FLYTVÄST

De enklare västarna är till för de som är intresserade av en väst som gör det enklare att röra sig smidigt och lätt med västen på. Dessa västar passar de som kan simma. Dessa typer av västar kommer i olika modeller och passar bra till de som skall fiska, paddla kajak eller bedriva olika typer av vattensportsaktiviteter såsom till exempel vattenskidåkning.

vattenskidor


UPPBLÅSBARA VÄSTAR

De uppblåsbara västarna är både smidiga, har stor lyftkraft samt är konstruerade att vända en person i vattnet. Dessa västar kommer med manuell eller automatisk uppblåsning när en person landar i vattnet. Det är rekommenderat att använda sig av västarna som har automatisk uppblåsning. Bägge dessa typer av västar blåses upp av en inbyggd kolsyrepatron, den automatiska varianten har också en sensor som aktiverar gasuppblåsningen direkt när västen kommer i kontakt med vattnet. På alla uppblåsbara västar så måste patronen bytas ut efter att den utlösts, detta gäller även sensorn. Ifall dessa inte har blåsts upp någon gång så rekommenderas det att man byter ut dem med jämna mellanrum (cirka vartannat år). Vi har en mängd tillbehör till uppblåsbara räddningsvästar.

uppblåsbar flytväst

VILKEN FLYTVÄSTMODELL SKALL DU ANVÄNDA?

Om du är simkunnig och ute efter en flytväst som skall vara smidig och lätt med en bra flytförmåga så är det en flytväst med beteckningen 50N som passar dig allra bäst. Detta är flytvästar som hjälper dig att flyta om du trillar i, men som inte kommer att vända dig om du är i behov av det. Användningsområdet på dessa västar är stort då de passar bra till användning vid olika vattensporter, lättare seglingar och fiske bland annat.

100N västarna är gjorda för att vända en person i vattnet så att den alltid skall hamna på rygg i vattnet, dessa västar skall användas av de som inte är simkunniga, kan också med fördel användas av simkunniga som vill ha en ännu säkrare flytväst. Dessa flytvästar är större och otympligare.

Barnvästarna har 100N i flytkraft och är ett säkert och bra alternativ när man är ute på sjön med små barn. Om ditt barn ligger precis i gränsen mellan två storlekar så är det bättre att köpa den mindre storleken och låta den sitta tightare, ett barn kan sjunka ner i en väst som är för stor vilket då skulle göra att barnet inte får den flythjälp som det behöver. Det finns också uppblåsbara västar till barnen, där är viktspannet olika hos olika tillverkare men en riktlinje är 25-60 kilo.

De uppblåsbara flytvästarna har en flytkraft på 150N, när de är uppblåsta så har de samma vändningsförmåga som 100N västarna. Används av de som vill ha ett smidigt alternativ och inte rucka på säkerhetskraven. Passar alldeles utmärkt i båtlivet.

flytväst till vattensport


HUR SKALL EN FLYTVÄST SITTA PÅ KROPPEN?

När det är dags att köpa flytväst så är det viktigt att köpa en flytväst som passar, vikten som står på västarna är bara en riktlinje. Västen skall sitta stadigt på kroppen utan att glida omkring. Flytkraften på västarna är den samma på alla storlekar så det enda som är av vikt är att flytvästen sitter så tight som möjligt mot kroppen.

Kom ihåg att detta gäller även barnen, det skall aldrig köpas västar som barnen kan växa i!

HUR LÄNGE HÅLLER EN FLYTVÄST?

En flytväst har lång livslängd om den förvaras på rätt sätt. Flytvästen skall tåla saltvatten, sol och yttre slitage. När flytvästen inte är i bruk så är det viktigt att förvara den på ett torrt ställe, gärna upphängd! Efter att flytvästen använts är det lika viktigt att man torkar den så att den inte förstörs av det.


close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti