XXL Reward | -25% på alla kläder & skor* Shoppa här

Vilken paddel skall jag välja?

kajaker


Vilken paddel ska jag välja till min kajaktur?

När du väljer paddel till din kajaktur är det en del saker som kan vara smart att tänka på innan du gör ditt val, i denna guiden så ger vi dig en del tips som kommer göra det enklare för dig att välja rätt kajakpaddel.

Kajakpaddling


Skillnader mellan de olika paddlarna

Det viktigaste valet du gör efter att du valt din kajak är paddeln, det är den del i din utrustning som du kommer att använda mest och det är den som kommer att vara din viktigaste följeslagare under dina kajakturer.

En lättare paddel ger dig mer kraft i dina tag vilket resluterar i högre fart och minskar ansträngningen på kroppen. Är du på jakt efter att få ut maximalt av din kajakpaddling så rekommenderar vi en lättare paddel i glasfiber eller kolfiber. Det kommer att hjälpa dig under kajakturen.

Det finns en mängd olika varianter av paddlar på marknaden, förutom priset så är det materialet som är den stora skillanden på paddlarna.

De allra billigaste paddlarna är ofta gjorda i plast och blir då tyngre och klumpgare än de varianter av paddlar som är gjorda i kolfiber eller glasfiber, dessa paddlar är väsentligt lättare men kostar också desto mer.

Kajakpaddling


Delbara paddlar

Det finns också delbara paddlar som är enklare att transportera, lasta och förvara. Denna typen av paddlar är oftast lite tyngre än vanliga paddlar. De som väljer denna typen av paddel är oftast de som är i behov av det i förhållande till transport, lastning och förvaring. Det finns tvådelade, tredelade och fyrdelade paddlar av denna typen, den fyrdelade är väldigt enkel att packa med sig.

Längd på paddel

Vilken längd man skall välja beror på olika faktorer såsom personlig längd, kajakens bredd och hur van du är som paddlare. En person som är mellan 165 - 180 cm skall använda sig av en 230 cm lång paddel om kajaken är mellan 60-71cm bred. är den bredare så skall du ha en längre paddel och tillsvarande om kajaken är smalare.

Om kajaken svänger för mycket fram och tillbaka kan det vara smart att välja en kortare paddel, detta gäller även om du lätt drar på dig mjölksyra eller har svårt att accelerera under paddlingen.

Paddelvinkel

På en del paddlar kan man ändra vinkeln på bladen.

Om du lyfter paddeln på sidan där du håller fast (högersida för högervriden paddel) ska du kunna sätta i paddeln på andra sidan utan att behöva vrida i (högra) handleden. Är du tvungen att vrida upp handleden lite så är det inte så farligt. Måste du däremot vrida handleden nedåt för att sätta i paddeln i rätt vinkel så bör du öka vinkeln. Ju brantare din paddelföring är, ju mer vinkel ska du ha.

En vinkel runt 45° och 75° är en bra början.

Paddelblad

Bladet på paddeln finns i olika utföranden: v-formade, skålade eller vingformade.

Plana blad
De billigaste och enklast att använda eftersom det inte finns fram eller bak, vänster eller höger. Nackdelen är att verkningsgraden (mer jobb för mindre framåtrörelse) och kan lätt vibrera vid kraftiga tag. Dessa används nästan inte längre inom kajakvärlden.

Skålade blad
Bra grepp och hög verkningsgrad. Ger kraft, fart och bra kontroll men kräver lite mer teknik då den måste hållas rätt för att kunna nyttjas optimalt.

V-blad
Lättpaddlade, bekväma och utan vibrationer. Passar extra bra för långfärdspaddling där man strävar efter behaglig och jämn fart.

Vingpaddel
Speciellt anpassade för hög fart och paddling rakt fram. Kräver mycket teknik från användaren för att den ska fungera optimalt. Räkna här med mycket träning innan man får full feedback av paddlingen.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti