Förvaring av din kajak

kajak i fors


Hur förvarar man sin kajak

Det finns två olika typer av förvaring när det gäller kajaker, en så kallad vinterförvaring och en som gäller under tiden då kajaken är i användning. I denna guiden ger vi dig lite tips på hur du kan tänka när det gäller både skötsel och förvaring av kajaken i bägge dessa tillfällen.

kajak i stilla vatten


SKÖTSEL

Oavsett om du skall förvara din kajak en längre tid eller bara för en kort stund så är det lämpligt att du tvättar den ren innan du ställer bort den. Med en borste en Wettex-duk lite diskmedel och en trasa så kommer du långt. Tvätta av kajaken både invändigt och utvändigt efter användande så slipper du troligen att använda värre rengöringsmedel på ingrodd smuts. Gummiluckorna på kajaken tvättas på samma sätt, när luckan torkat så kan det vara lämpligt att smörja in den med lite silicon - det kommer att underlätta då du skall få den på plats på lucksargen.

När du ändå är i full gång så rekommenderar vi dig att se över kajakens detaljer när du tvättat den rent, är det något som borde åtgärdas? Fungerar roder och skädda som de skall? har du fått några djupare repor som du borde se över och åtgärda?

kajakpaddling


FÖRVARINGSTIPS

Finns möjligheten att förvara kajaken inomhus så är det absolut det bästa för kajaken då den påverkas minimalt av väder och vind, det gör att kajaken håller längre och den kommer troligen att ha en längre livslängd än de kajaker som förvaras utomhus.

Dock så är det långt ifrån alla som har möjlighet att förvara sin kajak inomhus.En plastkajak klarar bättre väder och vind än en träkajak för exempel.

Om du har möjlighet att förvara din kajak inomhus som till exempel i ett garage så är det viktigt att du inte förvarar den direkt på golvet, använd istället en väggmonterad kajakhållare. Detta ger en säker och smidig förvaring av din kajak. Montera hållarna på ett lämpligt avstånd från varandra(1.5 - 3m) vägghållaren fästes med skruvar i väggen.

Skall du däremot förvara din kajak utomhus så är det viktigt så bör du lägga den upp och ned på bockar med en presenning över, se till att placera bockarna där kajaken har plana ytor - tex. vid akterdäcket bakom brunnen eller vid en lucksarg. För att slippa unken lukt så rekommenderar vi dig att du under förvaring tar bort luckor och transportkapell.

Om det skulle vara en snörik vinter, se till att sopa bort snön under vinterns gång så att påfrestningen på kajaken inte blir för stor.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti