3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Välj rätt sport-bh

Kvinna med sport-bh

En sport-bh med rätt stöd och komfort kan vara avgörande för ett positivt träningspass. Läs våra tips och råd om vad du bör tänka på när du ska välja rätt sport-bh. 

Utan stöd för bysten kan huden töjas flera centimeter vid träning. Har man tyngre bröst och tränar utan en bra sport-bh kommer brösten att röra sig i både sidled och uppåt och neråt. Brösten består av hud, fett och bindväv som sträcks ut vid belastning. Därför är det viktigt med en sport-bh som ger stöd, oavsett träningsform. Den reducerar även belastningen på nacke och axlar. 


Sport-bh:ar kommer i olika varianter och mängder av färger

En sport-bh ska hålla brösten på plats under träning samtidigt som den ger stöd och materialet ska vara fukttransporterande så att huden kan andas vid hög intensitet.

Det finns flera varianter av sport-bh:ar. Välj bland tunna och kraftiga band, brottarrygg, olika fästmetoder och justeringsmöjligheter. Det finns sport-bh:ar med öppning fram, inlägg och formade kupor. Prova olika modeller och hitta den som passar dig och din träningsaktivitet.

Ju större bröst man har, desto mer stöd behövs. Med tyngre bröst finns det risk för smärtor i nacke, axlar och rygg om bh:n inte avlastar korrekt. Därför behöver man välja en sport-bh med kraftig support.

Kompressions-bh passar generellt bäst för dig som har mindre byst. För aktiviteter med hög belastning, bör du välja en sport-bh med brottarrygg, medan bh:ar med skålformad rygg eller smala band passar bäst för träning med lägre belastning. Tränings-bh:ar som kombinerar kompression med kupor ger i regel något mer stöd än rena kompressions-bh:ar. Mest stöd ger formsydda sport-bh:ar med separata kupor. Denna typ av sport-bh har som regel liten eller ingen kompression. Det är det bästa valet för dig som har större byst. 


Välj rätt storlek

Utöver aktivitet är bystens storlek av betydelse för valet av sport-bh. Att välja fel storlek på sport-bh:n kommer reducera både stöd och komfort under träning. Någon som vanligtvis använder A-kupa behöver inte lika kraftig och stödjande sport-bh som någon som använder D-kupa. Att välja rätt storlek är avgörande för att du ska få optimalt stöd från din sport-bh.

För att hitta rätt storlek behöver du med hjälp av ett måttband mäta omkretsen under bysten. Det kommer att ge en bra indikation på vilken storlek du bör välja. Notera att om du hamnar mellan två storlekar rekommenderas det att du väljer den mindre bh-storleken. Om du mäter 77 cm, bör du alltså välja storlek 75, och inte 80. När du går ner i omkrets, bör du som regel gå upp en kupstorlek. Det är viktigt att banden sitter bra. En löst sittande bh ger inte tillräckligt bra stöd. Det gäller även sporttoppar som använder small, medium och large som storleksangivelse istället för centimetermått.

Kom också ihåg att storlek och form liksom behovet av stöd förändras genom livet.


Olika typer av träning ställer olika krav på din sport-bh

Olika träningsformer kräver olika mycket stöd. Tänk därför på vilken typ av träning du ska använda din sport-bh till och hur mycket stöd du behöver. Om du vill ha en sport-bh för löpning, eller träning med mycket rörelse, behöver du mer support. Om dagens träningspass är yoga fungerar en bh med mindre stöd. Om du varierar din träning kan det vara en fördel att ha flera olika sport-bh:ar.  

Låg intensitet

Yoga, lugnare promenader, stretchning, styrketräning och landvägscykling är exempel på träning där belastningen på bysten inte är så stor och behovet av stöd är lägre. Här kan du med fördel välja en bh som har smalare band och en bred resår under bysten för extra komfort och funktionalitet. 

Medelhög intensitet

Inlines- och skidåkning, vandring, och golf är exempel på aktiviteter med medelhög belastning på bysten. För att vara fukttransporterande och andas bra är denna typ av sport-bh ofta tillverkad i ett material som är tekniskt.

Hög intensitet

Löpning, fotboll, terrängcykling, aerobics och crossfit är aktiviteter där man utför större rörelser som ger extra stor belastning. Här är det nödvändigt med en bh som ger optimalt stöd, en high impact-bh. Dessa ger optimalt stöd och komfort samtidigt som de bör vara fukttransporterande och andas bra. Denna typ av sport-bh har ofta brottarygg eller två spännen på ryggen för ökad komfort. För den som har en större byst rekommenderas en sport-bh med en formsydd kupa som ger extra bra stöd.


Byt ofta

Tränings-bh:ar håller inte för alltid. Banden kommer att förlora sin elasticitet och materialet i bh:n slits av svett. Du behöver därför byta ut din sport-bh med jämna mellanrum. Tränar du ofta bör du byta ut din sport-bh:n varje år eller oftare.

Hos XXL hittar du ett brett sortiment av sport-bh:ar för alla behov och olika typer av aktiviteter.

Se hela urvalet av sport-bh:ar här! 

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti