3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Tips och råd vid köp av golfbollar

PROv1 Golfbollar


Tips och råd vid köp av golfbollar

De flesta nybörjare har med stor sannolikhet tänkt tanken att det inte spelar någon roll vilken golfboll jag använder då jag ändå kommer att skicka den i närmaste vattenhål!

Vi menar att det är viktigt att du håller dig till en typ av boll som passar ditt spel.

Alla bollar har olika sorters egenskaper, detta medför att bollarna uppför sig olika vid de olika typerna av slag du genomför på din golfrunda.

Om du är på jakt efter att på ett enkelt sätt bättra ditt spel så menar vi att du skall hålla dig till en och samma typ av golfboll, då slipper du uppleva att bollarna du använder har olika rull på de olika greenerna tex.

Se vårt urval av golfbollar.

Golfboll på peg


VAD ÄR SKILLNADEN PÅ DE OLIKA GOLFBOLLARNA?

I denna artikel skall vi prova att ge dig en bättre bild på vad det är för skillnader på de olika golfbollarna och de olika märkena och vilken golfboll som passar just dig.

När det gäller längd så skiljer det idag inte speciellt mycket på de olika bollarna, det kan röra sig om ett fåtal meter enligt tillverkarna. Då kan det vara lätt att fråga sig om det är värt att köpa dyrare golfbollar om skillnaden är så liten som ett par meter?

Skillnaden i dagens golfbollar ligger i hur mycket bollen spinner när den landar. Golfbollen är förmodligen det viktigaste tillbehöret du har med dig i golfbagen och det är därför också mycket viktigt att du hittar en golfboll som är anpassad efter din nivå på spelet.

Golfbollarna är tillverkade efter olika spelnivåer och både kärnan och skalet utanpå bollen är anpassade efter fart och svinghastighet i slaget.

Putt på golfbanan


Det som är skillnaden på golfbollarna är kärnan, antal lager inne i bollen samt vilket skal som omger golfbollen.

Golfbollarna är uppbyggda i flera olika lager, de enklaste bollarna består av en kärna och en yta medan de mer avancerade bollarna har tre, fyra eller till och med fem olika lager från kärnan till ytan.

Materialet i de inre och yttre kärnorna är olika då den yttre har en hög kompression och den inre har en låg och mjuk kompression, denna blandning gör att dessa bollarna får en hög spinnseperation och att bollarna både går långt och spinner när det behövs.


LÅGSPINNBOLLAR

Eller så kallade 2-piece bollar passar allra bäst till de som föredrar långa och raka slag innan de skall kontrollera bollen i närspelet.

Om ditt fokus är att hitta en så ren bollträff som möjligt samt att hålla bollen i spel så är det att föredra att spela med dessa bollar.

Detta är bollar som det är svårt att få bite och spinn med. Om du är ute efter att få lite mer spinn och känsla runt greenerna så är det att föredra att gå upp till 3-piece golfbollarna.

Exempel på golfbollar: Titleist Velocity


LITE AV DET MESTA!

Detta är den typen av golfbollar det finns störst utbud av på marknaden, anledningen till det är enkel: det är de bollar som passar de flesta spelarna som finns(medelhandicaparen)

Här får du bollar som har lite av det mesta, du får en mjuk och skön känsla och kontroll i närspelet, bra längd och låg spinn på de längre slagen.

Mer spinn: Bollar som är tillverkade för en bra kombination av kontroll, längd och mjukare känsla.

Exempel på bollar: Titleist Tour Soft

Mer längd: Bollar som är tillverkade för mer längd, rakare bollflykt och mer hållbarhet.

Exempel på bollar: Titleist NXT

Golfspelare Tommy Fleetwood


TOPPBOLLAR MED ENORM KÄNSLA!

Detta är bollar som passar spelare som är stabila i spelet sitt och där längden i slagen inte är problemet, här gäller det snarare att hitta en boll som har en bra känsla runt omkring greenerna än den som går långt.

Passar du in på denna beskrivning så letar du efter 4 piece eller 5 piece bollar.

Bland dessa typer av bollar så är de också uppdelade mellan sig.

Hög spinn: Passar spelaren som prioriterar mjuk känsla och suveräna egenskaper runt omkring greenerna.

Exempel på bollar: PRO V1, Chromesoft

Kombinerad spinn: Passar spelaren som vill ha lite av allt. Dessa bollar har extremt bra kontroll i närspelet, bra längd samt lite mindre spinn i de långa slagen.

Exempel på bollar: PRO V1X, AVX, Chromesoft X, Z Star

Läs gärna vår artikel om PRO V1 - Världens bästa golfboll!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti