3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Rekommenderade fotbollsstorlekar

Fotbollar

Välj rätt storlek på din fotboll

Att välja rätt storlek på fotboll kan vara lite svårt. Det finns en rad olika val, allt från storlek, material, pris och användningsområde. Fotbollar tillverkas i 5 olika storlekar och klassificeras från storlek 1-5, där 1 är den minsta och 5 den största. Läs vår enkla guide för att hitta den fotboll som passar just dig.

Storlek 1/alla åldrar

Fotbollar som har storlek 1 är den allra minsta och passar användare i alla åldrar och nivåer. Bollens omkrets är mellan 46-51 cm, i fotbollsvärlden definieras denna som miniboll. Denna fotboll används främst för att träna bollteknik på små ytor. Minibollar används också mycket av de som utövar bolltrixning/freestyle som sport där lek, tricks och teknik är viktiga delar. Fotbollar i storlek 1 är ej godkända som officiella matchbollar.

Ålder: Alla

Omkrets: 46-51 cm

Storlek 2/ 3-5 år

Fotbollar i storlek 2 är anpassade för att passa barn i 3-5 års åldern, men används även av äldre spelare. Denna boll har i stort sett samma egenskaper som fotbollar som har storlek 1, de passar till teknikträning och för att spelaren ska träna upp sin bollkontroll. Omkretsen är 52-56 cm.

En fotboll i storlek 2 är i regel något tyngre vilket ger den yngre spelaren lite mer motstånd när de skjuter eller slår en passning. Denna storlek är ej godkänd som officiell matchboll.

Ålder: 3-5 år

Omkrets 52-56 cm

Storlek 3/ 6-8 år

Storlek 3 passar barn i åldern 6-8 år och omkretsen på fotbollen är mellan 62-63 cm. Denna storlek på boll är vanligast att man använder när fotbollsträningen börjar bli lite mer organiserad. Bollen har betydligt mer luft i sig vilket gör att motståndet blir tyngre vid skott och passningar.

Materialet som används i denna storlek är mer hållbart då bollarna i denna storlek är godkända som matchbollar i de yngre åldersgrupperna. Bollkontrollen och bollkänslan är betydligt bättre i denna storlek än storlek 1 och 2.

Ålder: 6-8 år

Omkrets: 62-63 cm

Storlek 4/ 9-14 år

Bollar som har storlek 4 är anpassade för barn i åldern 9-14 år. Materialet i dessa håller hög kvalitet, vilket förbättrar fotbollsspelarens bollkontroll och precision. Många av de fotbollar som används av professionella spelare tillverkas i denna storlek och brukar kallas Fifa Officiell Matchboll. Fotbollar som används till Futsal tilverkas även i denna storlek.

En fotboll i storlek 4 skiljer sig rätt mycket från en som är i storlek 3. Det är mer luft och omkretsen blir mycket större vilet ger fotbollsspelaren större utmaningar, men samtidigt bättre kontroll på hur bollen beter sig på planen vid en passning, ett skott eller ett mottag. Denna storlek är godkänd som matchboll i åldersgruppen 9-14 år.

Ålder: 9-14 år

Omkrets: 64-66 cm

Storlek 5/ Junior och Senior

Fotbollar i storlek 5 passar till junior-och seniorspelare. Detta är den största storleken och räknas som den officiella matchstorleken på seniornivå. Det enda som skiljer mellan storlek 5 och 4 är bollens omkrets, lufttrycket är i regel detsamma.

Ålder: Junior och Senior


close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti