XXL ger dig mer julklappar för pengarna! 🎄 Till kampanjen

Välj rätt dunjacka

Kvinna i dunjacka

Alla vet hur skönt det är att ha en bra dunjacka på en kall vinterdag. Det är få plagg, om någon, som kan matcha komforten och värmen i en dunjacka. I den här artikeln får du tips om vad du ska se efter när du väljer din nästa dunjacka, eller när du väljer din första dunjacka.

Vad ska du använda dunjackan till?


Ska du använda dunjackan till vardags, fram och tillbaka från jobbet? Eller ska du leka med barnen i snön? Eller så ska du kanske använda den till vandring i fjället, i skidbacken och även se bra ut på afterskin? Oavsett behov så finns det en dunjacka till dig.

Om du ska leka i snön hemma eller vandra i fjället så rekommenderar vi dig att köpa en jacka som har ett ytterskal/yttermaterial med vattentäta eller vattenavvisande egenskaper. Då håller sig dunet torrt längre och därmed håller den dig varm längre.

Primärbehovet (när vi pratar om vinterjackor) för oss alla, är att hålla oss varma och behagliga. Till det är dun det allra bästa utan tvivel.

  1. När du ska köpa en dunjacka till utflykter och vandring bör du lägga vikt på tekniska detaljer som vikt, packvolym, ytter- och innermaterial och om du önskar huva. Många erfarna äventyrare sätter pris på lätta jackor som lätt kan packas ned i ryggsäcken. Om du är i höga fjäll, antingen på benen eller på skidor, så är hög krage, heltäckande huva och strategiskt placerade fickor goda råd.
  2. När du ska köpa en dunjacka som du ska använda i extrem kyla bör du lägga vikt på tekniska detaljer som vikt, ytter- innermaterial, dunfyllning, krage, huva, manschetter, fickor och inte minst justeringsmöjligheterna. I detta segmentet är det expeditionsjackor som passar dig bäst.
  3. När du ska köpa en jacka till urbana miljöer som på stan, fram och tillbaka från jobbet är varken vikt eller packvolym det viktigaste. Då ska tänka man tänka på att den tål nederbörd och de olika väderförhållandena som råder. Men du bör fortfarande se efter en jacka där huvan sitter ordentligt på, jackan är komfortabel och sitter gott på kroppen och du känner att denna jackan kommer att vara varm nog.

Smart att veta om dun och fjädrar


I en dunjacka vill det alltid vara en blandning mellan dun och fjädrar. Normalt har en dunjacka en dunprocent på 80-90 procent rent dun, medans resterande är fjädrar. Ju högre andel dun desto varmare är dunjackan. Som regel ökar
också kvaliteten på jackan. En 80/20 jacka kan vara lika varm som en 90/10 jacka, det beror på att det används en större fyllnadsmängd.
Ju viktigare vikten på jackan är för dig desto bättre dunblandning bör det användas i jackan.

I en dunjacka är det dunet som har de enastående isolationsegenskaperna medans fjädrarna hjälper att hålla dunet samlat och bidrar till fukttransport. Desto högre procent dun det är, desto lättare och mer komprimerbar är dunjackan. Mängden dun påverkar isolationen. Det är dunets fantastiska isolerande egenskaper som gör jackan så varm och behaglig. Dun är upptill fyra gånger så effektiv som syntetfiber när det gäller isolation. Livslängden är upptill 10 gånger längre.

Vart är dunet fördelat? Några leverantörer fördelar mer dun i bröstregionen till skillnad från armarna. Men det behöver inte att vara negativt för dina armar släpper ut mindre värme.

Viktigt! Blir din dunjacka våt mister den sina isolerande egenskaper och håller dig inte lika varm. Det tar lång tid innan den torkar igen. (En primaloftjacka är ett alternativ till en våt dunjacka, se vidare ner i artikel) Därför är det viktigt att tänka över vad du ska använda jackan till innan du köper din nya dunjacka.

Vad är Fillpower?


Fillpower är ett ord som alltid kommer tillbaka när man pratar och läser om kvaliteten på dun. Så vad är fillpower?
Fillpower är ett mått på loft eller "fluffighet" av en dun produkt som är relaterad till det isolerande värdet av dun. Ju högre fillpower desto mer isolerande luftfickor/loft har dunet och bättre isolerande förmåga. Fillpower varierar från ca 175 cm³/g (300 in³/oz) för fjädrar till cirka 900 cm³/g för den högsta kvaliteten dun. Hög fillpower är förknippad med en större andel dunpartiklar och en större genomsnittlig storlek av dunpartikeln.

Fillpower berättar också för oss om hur lätt det är att pressa ihop dunet. 700+ är lättare att pressa ihop än 600+ och därför är den generella hållningen att 700+ Fill Power är varmare än 600+. (för att det håller sig luftigt och fluffigt och fångar upp mer luft som ger bättre isolation)
Fillpower på 400-450 räknas som medel kvalitet, 500-550 är bra, 550-750 räknas som mycket bra och 750+ som utmärkt.
Om du har två stycken lika varma dunjackor så är det den med högst fillpower som har lägst vikt och är lättare att komprimera i ryggsäcken.

När man mäter dunkvaliteten så tar man ca 30 gram dun som läggs i ett cylinderformat plexiglas med en vikt som komprimerar dunet. Testen kräver kontrollerad temperatur, fuktighet och förberedning av dunet.
Fillpower är detsamma som kubiktum per gram (k³ / g)

Fillpower kan mätas på flera sätt, detta varierar från producent till producent.

Yttermaterialet (skalet)


Yttermaterialet bör vara vattenavstötande. Om det inte är det så är det inte mycket fuktighet som ska till innan dunet kollapsar och mister all sin egenskap. I torrt väder behöver du självklart inte bekymra dig för detta. Många väljer att ha två dunjackor. En som är superlätt, som används vid klart och fint väder som är lätt att packa undan. Och en som används till de kalla, snötunga dagarna där lek och ha skoj är i fokus.
När det gäller dunjackans slitstyrka så måste vi se på yttermaterialet. Om du behöver en jacka som ska tåla tuff behandling bör du se efter ripstop i mönstret. Det är huvudsaklig två trådar framför en i materialet som sys i ett rutmönster.
En parkas är ofta vattentät och grövre i materialet som i sin tur ger en bra slitstyrka.


Är vikt viktigt för dig?
Att ha en ultralätt dunjacka är bra till sitt bruk. Du märker i princip inte att du har den på dig och du kan väldigt lätt packa ihop den och den tar inte stor plats. Men de lättaste jackorna har inte alltför bra skydd mot fuktighet och slitage.
Om du ska ha en lätt jacka till vandringar med ryggsäck så se efter en dunjacka med extra slitstyrka på axlarna och armarna.

Primaloftjacka?


Om du inte önskar en lätt dunjacka som tål fukt, kan en syntetfiberjacka vara ett bra alternativ. Även om Primaloft blir vått så behåller den i stor grad sina isolerande egenskaper. Jackan väger dock lite mer, packas inte så lätt ihop och är inte lika varm som en dunjacka i kallt väder.

Många använder tunna Primaloftjackor under en skaljacka i fjället. Då håller du värmen samtidigt som du skyddar dig mot fukt.
Primaloft är ett material som blev producerad för den amerikanska militären på 80-talet som ett alternativ till gåsdun, som ett isolerande produkt som höll värmen även om det blev vått.
I vårt sortiment har vi jackor, handskar, mössor, vinterskor, sovsäckar i Primaloft.


Hur ska jag tvätta en dunjacka?


Fillpower har en tendens till att avta när dunet blir smutsigt och klumpar sig. Bäregenskapen till dunet kan återställas genom att tvätta dunjackan i en tvättmaskin med eller utan tvättmedel (mild) och torka i en torktumlare(använd ej blekmedel) Tennisbollar måste läggas i torktumlaren för att hjälpa dunet att fluffa upp sig igen. Alternativet till att tvätta den i tvättmaskinen är att lägga in den i torktumlaren med en fuktig trasa i 10-20 minuter. Då öppnar dunet upp sig som har klumpat sig med varm luft och fuktighet. Dunjackan måste torka flat på golvet eller så klumpar dunet sig.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!