Rätt löparsko för rätt underlag

Löpning i skogen

Rätt löparsko för rätt underlag

När du köper en löparsko är det viktigt att du gör en noggrann analys av var du har tänkt springa. Det finns idag en stor mängd löparskor på marknaden och det är lätt hänt att det blir fel, vilket kan medföra att du köper en sko som inte är optimal för just dig. En grundläggande detalj för att hitta rätt sko är att identifiera vilket underlag som du har tänkt springa på.

Asfalt

Asfalt är troligtvis det underlag som de flesta löpare springer på. Men det är också det hårdaste och många löpare försöker därför att undvika det så mycket som möjligt. I och med att asfalten är så pass hård krävs det, för majoriteten av löparna, skor med rejäl dämpning som kan avlasta fötter, knän och rygg. Desto mer du tränar, och ju mer driven löpare du blir så kommer behovet av dämpning att minska allt eftersom och du kan välja smidigare skor med ökad löpkänsla.

Begrepp som ofta nämns i samband med asfaltsskor är om skon är neutral eller uppbyggd med pronationsstöd. Det kan du läsa mer om här.

Här hittar du våra asfaltsskor för herrar. Här hittar du våra asfaltsskor för damer. 

Bilden visar undersidan på en asfaltssko.

Sula asfaltssko

Terräng

Ett annat vanligt underlag för löpträning är att springa i terräng. Där har du som löpare inte behov av lika mycket stötdämpning i skorna i och med att underlaget ofta är betydligt mycket mjukare redan från början. Det gör att det här underlaget är mer skonsamt för kroppen och väljs med fördel om du får problem med skador eller liknande av löpning på hårt underlag. Det som skiljer terrängskorna från asfaltsskorna är som sagt dels dämpningen, som är reducerad i terrängskorna. Ytterligare en stor skillnad är den grövre sulan på terrängskorna, som gör att du får bättre fäste i skog och mark. Många terrängskor är även utrustade med en vattenavvisande ovandel och det finns även många varianter som är helt vattentäta. Det är relativt ovanligt att terrängskor är uppbyggda med pronationsstöd i och med att det redan är så ojämnt underlag så det blir svårt att parera stabiliteten. Här är det bättre att låta foten göra jobbet med hjälp av den aktiva muskulaturen.

Här hittar du våra terrängskor för herrar. Här hittar du våra terrängskor för damer. 

Bilden visar undersidan på en terrängsko.

Sula terränglöparsko

Grus

Grus som underlag är ett mellanting mellan asfalt och terräng. Fortfarande ganska hårt att löpa på men mer ojämnt än asfalt. Här fordras därmed, för majoriteten av löparna, en sko som har förhållandevis mycket stötdämpning och stabilitet. Därför rekommenderas, i de flesta fall, att köpa en asfaltssko. I de flesta fall har de en uppbyggnad med dämpning, stabilitet och fäste undertill som gör att de är fullt fungerande på grus. Givetvis fungerar det även med en terrängsko med grövre profilerad sula, och vad man väljer beror till stor del på individuella erfarenheter.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti