Välj rätt kikarsikte

kikarsikte

Förutom studsaren är kikarsiktet viktigt för en storviltsjägare. Många anser att det är det allra viktigaste hjälpmedlet och lägger mer pengar på kikarsiktet än på studsaren. Vetskapen om att man har ett kikarsikte i toppklass som presterar i alla lägen ger helt enkelt bättre träffsäkerhet.

Vad ska du tänka på när du köper kikarsikte? Självklart beror det på vad du brukar jaga och vad du vill jaga i framtiden.

Kort sagt får du ett bättre kikarsikte ju mer pengar du är villig att betala. En bra utgångspunkt är att leta efter en modell som passar ditt användningsområde. På XXL hittar du enklare kikarsikten från några hundralappar till toppmodeller för närmare 30 000 kronor. Se utvalet HÄR!

kikarsikte


FÖRSTORING

De allra flesta väljer ett kikarsikte med justerbar zoom, t.ex. 3 till 9 gångers förstoring. Detta möjliggör skott på korta (50 m) och medellånga (150 m) avstånd. Många tycker om att ha hög förstoring, framför allt på skjutbanan. Det kan vara bra att komma ihåg att hög förstoring får målet att ”hoppa” mer i bilden än vid låg förstoring. Normalt anses en förstoring mellan 5x och 9x vara lagom i de flesta jaktsituationer. Vilken förstoring du bör ha och föredrar beror på vad och hur du ska jaga.

Därefter väljer du diameter på objektivet (frontlinsen). Ju större objektiv, desto mer ljusinsläpp i kikarsiktet. Objektiv med större diameter ger dig bättre förutsättningar vid sämre ljusförhållanden som gryning och skymning. Vanliga objektivdiametrar är 40 mm, 42 mm, 50 mm, 56 mm och 70 mm.

Med denna vägledning förstår du vanliga beteckningar såsom 2,5-10x50 vilket ofta anges på kikarsikten. Här menas en förstoring på 2,5 till 10 gånger och en objektivdiameter på 50 mm.

BELÄGGNING

Alla moderna kikarsikten är vattentäta och fyllda med nitrogengas på insidan för att förhindra kondens. Om du väljer ett sikte för 3 000 kr eller mer är alla glasytor försedda med olika beläggningar som skyddar och hjälper till att leda in ljuset i kikarsiktet.

Om du väljer ett kikarsikte i en högre prisklass får du en beläggning på linsen som gör kikarsiktet problemfritt i alla väder. På dyrare kikarsikten från Zeiss kallas den här beläggningen Lotu-Tec. Det är otroligt att se hur vattendroppar rullar av glaset och du får en perfekt bild även i ösregn. Utan en sådan linsbeläggning är det smart att använda linsskydd, gärna med flip-up-funktion.

RIKTMEDEL

Riktmedlet (hårkorset) finns i olika former samt med eller utan en lysande punkt i mitten. Här är några av de vanligaste riktmedlen:

Kikarsikte


Om du väljer att investera i riktmedel med ljus får du en uppenbar fördel när det är lite mörkt. Ett svart hårkors som långsamt förs över ett bogblad för skott försvinner ur bilden. Det blir svart mot svart. Då kan du ljudlöst och i regel steglöst skruva på en lysande röd prick mitt i hårkorset och få fullständig kontroll.

På senare år har det kommit kikarsikten som har hårkorset i den bakre linsen eller på det andra bildplanet. Detta ger ett hårkors som inte är medförstorande när du zoomar in mot målet. Hårkorset förblir i den ursprungliga storleken och täcker en mindre del av målet vilket är en stor fördel vid skott på längre avstånd.

MONTERING AV KIKARSIKTE

När du investerar i ett kikarsikte behöver du även köpa ett fäste för att kunna montera kikarsiktet på studsaren. Först måste du känna till diametern på kikarsiktets mellanrör. Det vanliga är 30 mm och 1 tum (25,4 mm). Då köper du ringar som motsvarar diametern på kikarsiktet.

Förutom ringarna måste du ha baser som skruvas fast på studsaren och som ringarna därefter fästs i. Tyvärr finns det ingen standard på fästen till kikarsikten i vapenbranschen och det kan vara svårt att hitta det du behöver. Hos XXL kommer majoriteten av våra fästen från Warne. På deras hemsida hittar du en Scope-finder som är till stor hjälp.

kikarsikte


För dig som har flera studsare och ett dyrt kikarsikte, är ett snabbfäste (kallas även quick-release och QR) en bra lösning. Med det kan du snabbt lossa kikarsiktet och fästa det direkt på nästa studsare utan att förlora träffpunkten.

Blaser och Zeiss har utvecklat skenor där du slipper ringarna. Då köper du ett kikarsikte för skenmontage och skenan.

KULBANEKOMPENSATOR

Det är ett faktum att kulbanan är sjunkande och att du måste hålla upp på långa avstånd. Hur mycket ska du hålla upp? En fråga som det är bra att ha svar på när älgen står på 170 meters avstånd. Zeiss ASV+ kulbanekompensator löser det åt dig.

Zeiss ASV+ ger dig exakt justering på alla distanser. Med den kan du hålla siktet mitt på målet på 100 m, 200 m, 300 m och 400 m, och naturligtvis på alla avstånd mellan dessa. Du behöver bara vrida på kompensatorn för att fortsätta sikta mitt på målet, oavsett avstånd.

kikarsikte


En kompensator är guld värd för jägare och långdistansskyttar. Äntligen kan du vara säker på kulfallet på t.ex. 300 meter och därmed slippa gissa hur mycket du behöver hålla upp. Det är en stor fördel att kombinera kulbanekompensatorn med en avståndsmätare.

Hemligheten med ASV+ är att efter en noggrann inskjutning på 100 m hitta rätt ring (skala) för ditt vapen, din ammunition och din valda kulvikt. Fantastiskt där avstånden kan bli långa, t.ex. vid hjort- och toppfågel jakt.

Information om val av korrekt ring finns på Zeiss hemsida. På YouTube finns det flera bra filmklipp om hur man använder och ställer in ASV+.

AVSTÅNDSMÄTARE

Det är en stor fördel att använda avståndsmätare i kombination med ASV+. Du kan också lösa justeringen genom att använda mer avancerade avståndsmätare såsom Vortex Rangefinder vilken beräknar vinkeln och kuldroppet. Om du känner till kulvikten får du information om justeringen för det uppmätta avståndet.

Den integrerade, mycket noggranna ballistiska processorn i avståndsmätaren kan välja bland många lagrade data, analysera den ballistiska informationen på bråkdelen av en sekund och visa jägaren en exakt träffpunkt. Det innebär att inte bara avståndet, utan även kulbanan, vinkeln till målet, temperaturen och lufttrycket tas med i beräkningen. Vortex Rangefinder är praktiskt orienterad och visar snabbt den nödvändiga information som jägaren behöver för ett bra skott, speciellt på långt håll.

UNDERHÅLL

Lite underhåll är viktigt. Se till att linserna är helt rena. Det är alltför vanligt att man ser dyra kikarsikten som vanskötts och däremed förlorat sin prestanda. Följ tillverkans anvisning om hur det ska rengöras och vilka produkter som bör användas för att inte förstöra behandlingen

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti