Välj rätt sovsäck

Sovsäck

Vad kostar en bra sovsäck? Hur tjock ska den vara? Dun eller syntetisk konstfiber sovsäck? Du kommer få det lättare att välja rätt sovsäck när du har läst den här guiden.

Sovsäckens viktigaste uppgift är att hålla ett stillastående luftlager runt din kropp. Det här luftlagret som är uppvärmt av din kroppsvärme, bildar en barriär mellan dig och luften utanför sovsäcken. Ju kallare det är ute desto tjockare och mer kompakt måste sovsäcken vara för att hålla kvar det varma luftlagret.

HUR KALLT KAN DET BLI DÄR DU NORMALT ÖVERNATTAR I SOVSÄCK?

Lägg till en liten säkerhetsmarginal och välj en sovsäck med komforttemperatur i ditt område, sovsäckarna från XXL har temperaturområde angivet i sin produkttext. Det enda man skall se på är komforttemperaturen, extremtemperaturen är temperaturen en ”standard kvinna” kan ligga i sovsäcken i 6 timmar innan hon får hypotermi och då är i stor fara.

Generellt är det bättre att välja en lite varmare sovsäck än man behöver, om sommaren kan du alltid ventilera med dragkedjan och till exempel öppna nere vid benen.

Ett tips. Väljer du en varm vintersovsäck, kan det bli obehagligt varmt på sommarnatten. Behöver du verkligen en vintersovsäck, kan det vara ett alternativ att du köper en billigare sommarsovsäck i tillägg. Då kan du alltid byta mellan årstiderna. Du kan också lägga två sovsäckar i varandra om du behöver en varmare sovsäck någon gång.

En bra sovsäck är viktigt för både stora och små. Det har direkt betydelse för nästa dags upplevelse.

tält

DUN ELLER SYNTETISK KONSTFIBER?

Dun är ett naturmaterial hämtat från gås eller and. Det är underfjädrarna som ger den extrema isolationen till sovsäckar. Fördelar med dun sammanlikt med syntetisk konsfiber:

- Dun är varmare

- Dun är lättare

- Dun kan komprimeras kraftigare under transport

- Dun är mycket mer hållbart

DET FINNS OCKSÅ NÅGRA NEGATIVA SIDOR MED DUN:

- Dun förlorar en del isolation om det blir vått

- Dun kostar mer i förhållande till syntetisk konstfiber, men varar längre

Syntetisk fyllning är konstfiber (polymer) som är framställt som hål trådar, eller små rör för att hålla på luft och för att reducera vikten. De flesta sovsäckarna som säljs idag är av syntetisk fyllning. Fördelarna med syntetisk konstfiber:

- Syntetisk konstfiber är billigare

- Syntetisk konstfiber förlorar inte lika mycket isolation om det blir vått

- Syntetisk konstfiber är ofarligt för allergiker

DET NEGATIVA MED SYNTETISK KONSTFIBER:

- Syntetisk konstfiber är större och kan inte komprimeras lika mycket som dun

- Syntetisk konstfiber är tyngre än dun sammanlikt med den värme det ger

- Syntetisk konstfiber är styvare än dun och lägger sig inte lika tätt efter kroppen

- Syntetisk konstfiber ”Sjunker ihop” över tid

Ett tips: Alla sovsäckar bör lagras hängande eller ligga utanför komprimeringspåsen, det värsta du kan göra mot din sovsäck är att lagra den komprimerad i komprimeringspåsen. Då sjunker fibrerna mycket fortare ihop och du förlorar isolationsegenskaperna.

Extra ytterpåse till sovsäcken ökar komforttemperaturen med 5-7 grader och skyddar samtidigt sovsäcken mot väder och vind. Innvändigt bör man ha en lakanpåse det ökar också komforttemperaturen ytterligare. Lakanpåsen bör man alltid använda i sovsäcken för att hålla den fräsch längre, för då tvättar du bara lakanpåsen istället. De är också bra hjälpmedel för att reglera komforttemperaturen.

YTTERMATERIAL

Allt material i en sovsäck måste andas så att inte kondensen skapar fuktighet. Några sovsäckar har ett antiglidmaterial på undersidan. Det hindrar sovsäcken till att glida av liggunderlaget under natten. Några yttermaterial tåler en del fuktighet, men inte en regnskur.

Du kan använda ytterpåse för att skydda mot extra fuktighet och isolation. Ytterpåsarna måste också vara i material som andas på översidan som till exempel Haglöfs Nylon Cover. Är det inte det får du kondensbildning när kroppsvarm luft möter kallare uteluft på varsin sida av en tät duk.

LITE OM LIGGUNDERLAG

Uppblåsbara liggunderlag är väldigt komfortabelt men isolerar inte så bra mot kylan från backen. Kompakta liggunderlag isolerar bra mot kylgenomträngning och är relativt lätta.

HELT EXTREM ANVÄNDNING

Nu är vi på nivå med polfarare, högfjällsklättrare och annan extremsport. De mest extrema vintersovsäckarna består av 2 eller 3 sovsäckar. Yttersäck, innersäck och kondensspärr. Väljer du en sån här vintersovsäck, får dragkedjan inte kunna ge genomgående köldbroar. Extrempåsarna kan också fås helt utan dragkedja. De kommer du in i från huvudöppningen.

Kondensspärren hindrar fuktighet från kroppen att tränga ut till ytter- och innersäcken. Utan kondensspärren vill fuktigheten omvandlas till is i fibrerna i yttersäcken. Vid flera dagars bruk vill detta medföra att isolationen blir väsentligt reducerad.

Extrem sovsäckarna bör användas under extrem förhållande -25 till -50 om du använder alla tre delarna. Det kan också tas från varandra och användas separat vid behovet.

KOMPRIMERINGSPÅSEN ÄR BARA TILL TRANSPORT.

Ett annat tips: När sovsäcken packas i komprimeringspåsen ska den alltid tryckas ner och inte rullas. Rullar du den får du samma press på fibrerna varje gång, då sjunker fibrerna ihop och isoltionsegenskaperna minskar. Trycker du ner den blir det olikt varje gång istället.

Extrem sovsäckarna bör användas under extrem förhållande -25 till -50 om du använder alla tre delarna. Det kan också tas från varandra och användas separat vid behovet.

Extremsovsäckarna består av från ovan kondensspärr, innersäck och yttersäck. Det bör vara under tjugofem minus innan du börjar använda denna typen av sovsäckar.

DETTA BÖR DU GÖRA FÖR ATT FÅ EN GOD NATTS SÖMN!

Innan man går och lägger sig är det viktigt att man är TVM. T står för torr, sätt på dig ett torrt underställ och byt strumpor. Är det kallt kan man även ta på sig en mössa.

V står för varm, rör på dig innan du kryper ner i sovsäcken. Bli så varm du kan utan att börja svettas och kryp ner.

M står för mätt, kroppen måste ha energi för att hålla värmen. Så se till att ät lite precis innan du har tänkt att sova. Gör man de här tre åtgärderna så ökar chansen väldigt mycket för att få en riktigt fin natt i det fria.

Ett tips: Ha aldrig mer än ett underställ på dig när du sover. Tar du på dig mer kläder så går inte kroppsvärmen ut till sovsäcken och du börjar frysa.

VILKEN LÄNGD SKA JAG HA PÅ MIN SOVSÄCK?

Desto större sovsäck man har desto mer volym skal man värma upp. Har man en sovsäck som är för stor gör man av med onödigt mycket energi för att hålla sig varm och har man otur så börjar man frysa helt i onödan. Så man bör ha en sovsäck som är så nära sin egen personlängd som möjligt.

TILLBEHÖR FÖR ATT SOVA SKÖNARE.

Detta är ett måste för att sova komfortabelt.

- Liggunderlag. Liggunderlag är ett måste för att inte kylan från backen ska stjäla din värme.

- Lakanpåse. Alla borde använda lakanpåse, sovsäcken håller mycket längre och den ökar komforttemperaturen.

- Sovsäcksöverdrag. Ska du sova utan tält på sommaren eller i snöhål om vintern så hjälper ett sovsäcksöverdrag dig att hålla dig torr. Särskilt viktigt på vintern.

DETTA ÄR TILLBEHÖR SOM ÖKAR KOMFORTEN.

- Kudde. En kudde är aldrig fel om man vill ha sin skönhetssömn. Tur kuddarna är lätta och små under frakt. Men otroligt sköna om natten.

- Myggnät. Myggnät kommer i flera olika storlekar och utförande. Det finns specialgjorda myggnät för sovsäckar som sitter tätt runt bröstet. Många nätter har räddats med hjälp av myggnät.

KONTROLLISTA

- Kontrollera invändig längd? Passar det din kropp? Längderna uppges på sovsäckarna som personlängd. Vanliga längder är 180, 195 och 215 cm.

- Är du stor och kraftig eller gillar att krypa ihop i sovsäcken, då kanske du ska värdesätta en extra bred sovsäck som t.ex. Helsport Alta Wide

- Är sovsäcken utrustad med tvåvägs dragkedja så att du kan öppna nere vid fötterna? Då kan sovsäcken också användas som ett täcke och du kan koppla ihop två sovsäckar om de har dragkedja på var sin sida. Begreppet R och L står för Right och Left och anger vilken sida dragkedjan sitter på när du ligger på rygg i sovsäcken.

- Är sovsäcken varm nog? Tänk på att ha en lite varmare sovsäck än du behöver för att ha en liten säkerhets marginal.

Sov gott!

tält
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti