Välj rätt hängmatta - allt du behöver veta

Campa i hängmatta

Att campa i hängmatta kan vara en härlig upplevelse. Läs våra tips kring val av hängmatta och vilken sorts utrustning du måste ha med när du ska campa i hängmatta.

Att sova i hängmatta i skogen är en fin upplevelse för både stora och små.

Att sova i hängmatta ger en extra närhet till naturen och är ett bra alternativ till att sova i tält.

Vilken hängmatta bör jag välja för camping?

Det finns ett stort urval turhängmattor på marknaden, från enklare varianter till expeditionshängmattor. Till de mest populära hängmattorna hör de klassiska hängmattorna från Ticket To The Moon, Sea to Summit och Hawaii Hammock.

Dessa finns i både enkelstorlek, avsedd för en person, och i dubbelvariant och större varianter, avsedda för flera personer. För extra hög liggkomfort kan det vara en god idé att välja en dubbelhängmatta även om du ska sova ensam i den. Henessy Hammock satsar mer på expeditionshängmattor. 

Deras hängmattor levereras med integrerat myggnät, och dessutom medföljer en tarp i förpackningen. Detta är ett bra alternativ om du är ute efter en extra robust hängmatta, till exempel för en flerdagarstur.

Observera att det inte medföljer upphängningsrep till en del hängmattor. Detta måste i så fall köpas separat.

hängmatta

Hur hänger jag upp hängmattan?

Det är enkelt att hänga upp en hängmatta. Det första du måste göra är att hitta träd på ett lämpligt avstånd från varandra i det område där du vill övernatta.

Tips: När du väljer var du ska hänga upp din hängmatta är det en god idé att tänka på vind- och väderförhållandena. Om det blåser mycket och är kallt kan det vara smart att välja en lugn plats så att du lättare håller värmen.

Upphängningssystemet kan skilja sig åt något mellan olika hängmattor. Ta reda på vilket system din hängmatta har innan du ger dig ut för att sova i hängmatta i skogen för första gången, så slipper du kämpa med upphängningen under turen.

De flesta hängmattor som säljs hos XXL använder ett system med upphängningsrep och karbinhakar. När du har hittat de träd där du vill fästa hängmattan, fäster du upphängningsrepen runt träden och fäster därefter hängmattan med hjälp av karbinhakarna. Se till att du sträcker ut hängmattan tillräckligt mycket, så att du slipper ligga böjd som en banan.

campa i hängmatta

Vilket slags liggunderlag bör jag välja när jag ska sova i hängmatta?

Oavsett temperatur är det viktigt att isolera hängmattans botten. I annat fall blir du snabbt kall, även om du ligger i en varm sovsäck.

Som liggunderlag till hängmattor är ett bra tips att välja ett underlag som isolerar bra. Klassiska skumunderlag, som Bergans Sleeping Mat Extreme eller Phoxx Sleeping Mat är prisvärda och bra alternativ.

Tillräckligt varm sovsäck till hängmattan

En bra och tillräckligt varm sovsäck gör övernattningen i hängmattan till en bekväm upplevelse. Det kan vara smart att välja en sovsäck som är något varmare än den angivna temperaturen. Kom ihåg att nätterna kan bli svala eller kyliga även under sommaren. 

Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt sovsäck.

Sova i hängmatta när det regnar

Att sova i hängmatta när det regnar kan snabbt bli en blöt upplevelse. Det löser du lätt genom att använda en tarp. Då får du en hängmatta med tak och håller dig torr hela natten. Kom ihåg att även placera ryggsäcken och utrustningen torrt under tarpen.

Myggnät för hängmatta

Sommaren är perfekt för hängmatteturer. Tyvärr trivs även mygg och andra insekter bra under den här årstiden. Myggnät är därför praktisk att ha. Välj ett myggnät från samma märke som hängmattan för att vara säker på att det passar till din hängmatta. Sea to Summits myggnät är till exempel utformat för att passa deras hängmattor. 

Ta med barn på hängmattetur

Hängmatteturer är en suverän upplevelse för både stora och små. De flesta barn trivs som fisken i vattnet på hängmatteturer.

Låt gärna barnen sova i en egen hängmatta om de själva vill det. Det blir bekvämare för både barnen och dig. Men se till att du har plats för barnet i din hängmatta genom att välja en dubbelhängmatta. Det kan vara en god idé om barnet börjar frysa eller tycker att det är läskigt att sova ensam.

Ta med en bra bok och en pannlampa, och gärna också en lykta. Det bäddar för kvällsmys i hängmattan. Korta hängmatteturer är en bra början Första gången som du ska sova i hängmatta – framför allt om du ska ta med dig barn – kan det vara bra att förlägga turen relativt nära hemmet eller transportmöjligheter. Då har du en enkel reträttmöjlighet om det blir kallt eller obekvämt.

God tur!

hängmatta
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti