XXL ger dig mer julklappar för pengarna! 🎄 Till kampanjen

Vad är softshell?

Man i bergen

Kläder som andas och har ett bra skydd mot väder och vind

Jackor med ett slitstarkt yttermaterial och med ett vattentätt membran kallar vi gärna skalkläder eller hardshell. Softshell är ett mjukare material som är helt vindtätt och ger ett bra skydd mot regn, men det är inte vattentätt som ett traditionellt membran. Däremot är andningsförmågan på topp och materialet torkar väldigt fort. Softshell passar till nästan all slags aktivitet, låg som hög, bortsett från när det spöregnar ute. Då rekommenderas vattentäta kläder.

Tyvärr så blir ventilationsförmågan i kläder med membran i överskattad. Vid höga aktiviteter kan man bli våt och kall på grund av man svettas. Alla människor svettas självklart olika mycket så utifrån det så måste man själv se vad som passar bäst för just dig. Om man svettas mycket är softshellkläder absolut något att ha i baktanken.

Trots att softshell inte är vattentätt, är det vattenavstötande och ger ett utmärkt skydd mot vind, kyla, snö och regn. Materialet har en stor fördel vid hög aktivitet just för att kroppsvärmen är med på att avdunsta fukten som bildas och lagras i jackan. Med tanke på den goda andningsförmågan torkar materialet fort och är lätt att tvätta.

Vad är softshell?

De flesta textilerna i denna kategorin är konstruerade av en tätvävd mikrofiber som ett yttre lager med en finish som gör dem vindtäta och vattenavstötande. Innanför jackan är det oftast ett isolationslager som gör materialet varmt och som upptar och transporterar fukten.

Softshell-principen ersätter flera lager med kläder i ett och samma plagg. Det ger ett bra skydd mot vind och väder, även om andningsförmågan är prioriterad framför vattentätheten. Dessutom är det väldigt flexibelt inom många användnings- och temperaturområden.

De flesta plaggen med beteckningen softshell är vävda med en stretcheffekt och det ökar komforten och användningsområdena ytterligare. Plaggen sitter ofta lite tätare på kroppen för att stretcheffekten gör plaggen mer komfortabla till aktivt bruk.

Softshellplagg används till klättring, cykling, när du åker skidor, går på tur i skogen och på fjället. På grund av det relativt tjocka isolationslagret, som det behöver för att fungera, är plagg av denna typen inte att rekommendera i väldigt varmt sommarväder.

Vad kostar det?

Softshell är en kategori med kläder som först blev lanserad av den schweiziska textilfirman Scheller. Material som ingår i denna kategorin används i dag av en lång rad producenter som Asics, Bergans, Helly Hansen, Icepeak med flera. Priserna varierar i förhållande till generell kvalitet, detaljer och utförande, men du behöver gå upp en prisklass om du vill ha riktigt bra softshellplagg.

Här kan du se våra softshelljackor för dam, herr och barn.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!