XXL ger dig mer julklappar för pengarna! 🎄 Till kampanjen

Klä dig rätt på vintern

Man i vinterjacka

Kroppen producerar värme när vi är fysiskt aktiva. Blir det för varmt så vill kroppen sätta igång att kyla ned sig genom att utsöndra svett. Det kan bli en utmaning under vintern, men är oproblematiskt om du är rätt klädd.

För att klä sig rätt bör du tänka på två saker:

- Transportera bort fukten från huden för att hålla den så torr som möjligt.

- Hålla kroppen varm och behaglig

Klä dig i flera lager

Flerlagersprincipen går ut på att ha kläder i olika lager som i sin tur har olika funktioner. Om du klär dig enligt denna princip skapar du bra förutsättningar för att få en så bra upplevelse som möjligt, oavsett vilken slags aktivitet du ska göra.

Genom att klä dig enligt trelagersprincipen kan svett och överskottsvärme transporteras från kroppen samtidigt som du undviker att bli kall.

De tre lagren delas in i:

- Underställ

- Mellanplagg

- Ytterplagg


Underställ

Det finns underställ i bomull, ull och olika syntetiska material. Bomull bör du aldrig använda närmast kroppen. När bomullen blir våt så klistras den intill kroppen och du kommer att känna dig kall. Ull kan användas till många olika slags aktiviteter då den har en förmåga att behålla värmen även om den blir blöt. Mjuk merinoull är behagligt att ha närmast kroppen.

Se vårt sortiment av underställ till dam och herr.

Underställ av syntetiskt material kallas tekniska underställ och dessa transporterar bort fukt från kroppen väldigt effektivt. Vilken typ av underställ man ska använda beror på aktivitetsgrad, utomhustemperatur och hur mycket man svettas.

- Ska du träna hårt så rekommenderar vi ett syntetisk, tekniskt underställ.

- Består din träning av olika nivåer av belastning, kombinerad med pauser så rekommenderas ull. Om du inte tycker om att ha ull direkt mot huden kan du kombinera med ett teknisk underställ innanför ulltröjan.

- Understället ska sitta tight på kroppen men du ska fortfarande ha bra rörlighet. Det ska inte glida upp längs med ryggen när du böjer dig.

Mellanplagg

Mellanplaggets främsta uppgift är att hålla dig varm och transportera fukt och överskottsvärme bort från kroppen. Som mellanplagg rekommenderas fleece eller ull. Fleece har som regel bra slitstyrka, god komfort och låg vikt. Det transporterar även bort fukt bra.

Det är i mellanlagret som du väljer antalet lager beroende på väder och aktivitet. Flera tunna lager ger dig goda möjligheter att reglera temperaturen. För att begränsa vikten kan man använda en fleecetröja som har vindtätt innerfoder och om vädret tillåter kan den även användas som ett ytterplagg.

Kom ihåg att en varm, tjock ulltröja kan vara smart att ha i ryggsäcken om du blir frusen.


Ytterplagg

Detta lager är ofta en skaljacka. Det yttersta lagret är viktigast och bör vara ett vindtätt plagg med bra ventilationsmöjligheter. De bästa skaljackorna har ett membran som släpper ut fukt men inte in.Ett av de mest kända membranen är Gore-Tex som används av många textilproducenter. Vattentäta ytterplagg kan också ha ventilering under armarna -vilket är en stor fördel.

Ytterplagget bör ha en huva som rymmer en mössa. Fodret på ytterplagget kommer självklart an på årstid och temperatur, men det beror också på val av mellanplagg. Det bästa är om ytterplagget har en dragkedja, gärna med vindklaff.


Mössor, sockar och vantar

Var extra uppmärksam på huvudet – det är där du i regel mister mest värme. Gör det till en vana att alltid använda minst en tunn mössa. Ull och fleece är bra – helst kombinerad med ett vindtätt skikt.

När du väljer strumpor, undvik bomull. Bomull gör att du fortare får skavsår och blir du blöt om fötterna -vilket gör strumporna oanvändbara. Det bästa är ull. För bästa effekt, använd två par strumpor; ett par tunna innerst och ett par tjockare utanpå.

Vantar och handskar bör också vara av ull. Är det ordentligt kallt eller om du ska till fjällen och åka skidor, så är vindtäta handskar ett bra alternativ. Använd som de är eller bär dem utanpå ullhandskarna. Det är en fördel om de vindtäta handskarna har ett urtagbart foder i fleece eller ull för temperaturreglering.


Hitta dina nya, varma favoriter här:

Mössor och pannband

Strumpor

Vantar och handskar

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!