3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Välj rätt friluftsbyxor

Hiking i skogen

Rätt kläder är en viktig del av din utrustning när du ska ut och vandra i fjällen eller skogen. Kläder som tål slitage, vatten och vind, som känns komfortabla och som inte hindrar dina rörelser är A och O på turen. Klimatet här i norr ställer höga krav på plaggen, och under fjällturen har varje detalj på kläderna ett syfte och en funktion. Hos XXL hittar du ett stort urval av friluftsbyxor med olika funktioner och material. Med hjälp av vår guide hoppas vi att du ska hitta fram till rätt byxa för just dig.

Friluftsbyxor

De mest vanliga byxorna är tillverkade i bomull och polyester. De byxorna är de som är mest slitstarka och andas bäst. Dessa byxor kan även ha extra förstärkningar på knän och rumpa, och några har även stretchpaneler strategiskt utplacerade för att öka rörelsefriheten och komforten. Dessa passar väldigt bra när du ska vandra mycket, dels på grund av det ventilerande membranet. Friluftsbyxor med stretchpaneler och formsydda partier är de mest bekväma när du ska ut på längre turer.

Här kan du se våra friluftsbyxor för dam och herr.

Användningsområde

Vad ska du använda dem till? Ska du ut och vandra i regn och vind eller går du hellre på tur i finare väder? Ska du sitta mycket ned, klättra eller gå längre turer? Det är först och främst användningsområdet du bör ta i betraktelse när du sedan ska välja modell. Olika friluftsbyxor har olika funktioner och egenskaper och passar därför bra till olika aktiviteter.

Vad du ska köpa beror även på hur mycket du har tänkt att använda dem. Är du en flitig vandrare och friluftsmänniska bör du investera i ett par med fler funktioner i ett slitstarkt material.

Tänk på att vårda dina byxor rätt med tvätt och impregnering så håller de längre.

Funktioner och egenskaper

Ankelstramning

De används flera olika typer av stramning från märke till märke. Det används bland annat kardborrelås och resår, men det mest vanliga är nog spännejustering. Fördelen med att kunna strama åt byxan nedtill är att man slipper få grus och smuts ner i skorna. Det är även väldigt bra om det är lerigt och blött på marken, då undviker du att byxorna släpar i marken och blir smutsiga och blöta. De slits dessutom mindre.

Fickor

I stort sett alla byxor har två handfickor, några med dragkedja. Många modeller har även bakfickor och/eller lårfickor med dragkedja eller kardborrelås. Ett fåtal byxor har cargofickor, som då sitter på sidan av låret. De är i regel lite större, du kan ha en del mer saker i dem utan att det är ivägen.

Förstärkningar

Det finns tre ställen på en byxa där det är en fördel med förstärkningar- knän, rumpa och benslut. På rumpan när du sitter ned på stenar och berg m.m. På knäna eftersom att du ofta gör en del jobb stående på dem, t.ex. sätter upp tält, lagar mat osv. Nederst på byxbenet eftersom att den delen ofta är utsatt för slitage från skor, terräng och skidor.

Byxor med förstärkningar passar bra för dig som sitter mycket ner under din tur, till exempel om du fiskar. Det är även bra om du ska gå och klättra i berg, då plagget oftast utsätts för mer slitage.

Formsydda partier, förböjda knän

Många byxor har formsytt knäna så att de är aningen förböjda, vilket gör att byxorna ger bättre rörelsefrihet och passform.

Passar om du går mycket och sitter på huk, eller när du vandrar i terräng och behöver ta större kliv.

Stretch

Vissa byxor är helt i strech, medan andra har stretchpaneler på knän och rumpa. Det gör det lättare och bekvämare att sitta på huk eller ta stora kliv. Ger dig med andra ord bättre rörelsefrihet och komfort.

Ventilation

Många skal- och friluftsbyxor har dragkedjeventilation nederst på byxbenet eller på insidan av låren. Dragkedjorna är placerade så att de inte ska skava eller sitta ivägen. Detta ger möjlighet till mer effektiv luftning. Ska du ut och gå i varmare väder är detta en detalj du kommer sätta pris på. Vandrar du med en skalbyxa och det blir varmt kommer byxorna känas väldigt instängda, och det bildas lätt fukt på insidan, om du inte har ventilationsdragkedja.

Softshellbyxor

Softshell är i sig själv vatten- och vindavvisande, och i stretch. Det finns dock olika varianter av softshellplagg och ibland är softshellbyxorna t.ex. också vindtäta.

De flesta som säljs på vintertid är ofta fodrade med fleece eller ull. De ger en behaglig och mjuk känsla i kallt väder och materialet håller sig mjukt även i låga temperaturer.

För sommaren produceras byxorna i tunnare material, med bättre stretchfunktion som ger bättre rörelsefrihet och fukttransport. Byxorna är lätta och snabbtorkande. Tack vare stretchen och andningsfunktionen i softshell passar dessa väldigt bra när du ska ut och vandra och röra på dig mycket.

Här kan du se våra softshellbyxor för dam och herr.

ZIP-OFF byxor

Passar perfekt under de varmare årstiderna när det är fint väder. Byxorna är tunna, oftast i stretch, snabbtorkande och luftiga. Vissa modeller har också "zip-off"-ben, så att du enkelt kan göra om de till shorts när det blir för varmt. De känns torra även när du svettas, och torkar även snabbt om byxorna skulle bli våta.

Skalbyxor

Byxor med membran som till exempel Gore-Tex som är helt vatten- och vindtätt. Hur effektivt de transporterar fukt och svett beror på vilket membran de är tillverkade i och tejpen som används i byxorna. Flera av modellerna har ventilationsdragkedja för extra luftning. Byxorna passar bra när du vandrar i blåst, regn eller snö, då de ger ett optimalt skydd. De passar även bra till fiske, stillasittande jakt och segling, tack vare att de är vattentäta. Är du ute i ostabilt väder är det perfekt att ha ett par skalbyxor i ryggsäcken som du kan dra på dig om det skulle börja regna. Beroende på temperatur bör du ha ett eller två lager under dina skalbyxor.

Här kan du se våra skalbyxor för dam och herr.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti