Så väljer du rätt snöskor

snöskor_3

Med snöskor kan du ta dig till platser där du annars skulle bada i snö. Det ger dig möjligheten att uppleva vinternaturen på ett helt nytt sätt. Här får du några tips inför ditt köp av snöskor och hur du använder dem.

Snöskor passar nästan alla

Många jägare och friluftsentusiaster älskar snöskor. Även många skidåkare väljer att gå upp med snöskor och åka ner med skidor. Fler och fler motionärer har också upptäckt glädjen och fördelarna med att använda snöskor för både promenader och motion.

Oavsett om du ska transportera utrustning från din bil, promenera i snön, jaga eller träna, är snöskor ett bra alternativ.

En av de största fördelarna är att de är lätta att använda. Om du kämpar med att åka längdskidor kan snöskor vara ett bättre och enklare alternativ.

Hur går man i snöskor?

Du går ungefär som vanligt men behöver ha ett bra knälyft istället för att dra snöskorna genom snön. Då får du ett bättre grepp. Använd gärna stavar när du går. Förutom att de kan vara ett hjälpmedel upp och ner för branta backar, tränar du även din överkropp.

Om det är brant är det bättre att ta kortare steg. Du märker snabbt att det blir tungt om du går med långa steg.

Sätt ner foten på ett bestämt och aktivt sätt när du rör dig uppåt. Då kommer klorna att få bättre grepp i underlaget och du får bättre fäste. Om det är mycket lös snö kan du gå med fiskben. Använd dina stavar aktivt, precis som du skulle göra om du åkte längdskidor.

I nedförsbacke är det bra att ha tyngdpunkten bakom dig. Det gör du genom att sänka rumpan lite. Håll stavarna bakom kroppen.

Håll ett tempo som passar dig, blir du för ivrig tar energin slut snabbt när du går i lössnö.

snöskor_1


Vad bör man tänka på när man köper snöskor?

En bra snösko ska ha en rak bindning med inbyggda stegjärn. Snöskorna ska vara tillverkade av aluminium, plast eller annat lätt material. Det finns även bra snöskor i bambu, men de av god kvalitet är mycket dyra.

Snöskor finns i olika varianter. Om du ska gå långt i djup snö och med packning bör du köpa stora snöskor. För korta promenader räcker det som regel med en mindre modell.

En bra snösko kostar lite mer än en vanlig vandringssko, men bindningen, ramen och duken är starkare och spänstigare för aktiv vandring i snön i olika terräng. Dyrare snöskor tål också mer sten och isiga ytor.

Tänk också på att snöskornas storlek i förhållande till kroppsvikten påverkar om du går på snön eller sjunker ner i den. 

Du bör kunna gå normalt och när du lyfter knät ska spetsen gå upp medan den bakre änden släpar genom snön. På isiga underlag bör stegjärnet ge bra grepp.

Snöskor för jakt och vildmark

Att gå i snöskor i lugna vinterskogar är en fantastisk upplevelse. De har sitt ursprung hos eskimåer och den nordamerikanska ursprungsbefolkningen och än idag är jakt och vildmark bland de vanligaste användningsområdena för snöskor. 

För jakt och användning i vildmarken bör du välja snöskor mellan 30 och 36 tum, beroende på personlig vikt och eventuella vapen och ryggsäckar du bär med dig. Kontrollera bärförmågan i produktbeskrivningen innan du gör ditt val så att du får ett par snöskor som tål din och din packnings vikt.

Snöskor för träning

Har du dålig teknik på längdskidor och ett begränsat intresse för att åka utför? Ge snöskor en chans! Ta med en vän och kom igång. Att gå med snöskor är en social aktivitet!

Snöskor för träning kan användas både för träning och vandring och är både smalare och kortare än snöskor för jakt och vildmark där du främst går och inte springer. En snösko för träning är normalt mellan 21 och 25 tum i längd. Köp inte 30 eller 36 tum för träning, de är för långa och passar därför sämre för ett högre tempo.

Snöskorna för löpning är smalare och kortare än andra snöskor. När du springer sätts foten i marken på samma plats som under en joggingtur. Använd gärna stavar för att hålla balansen, vilket även tränar överkroppen.

Snöskor är enkla att bemästra och ger träningsresultat oavsett vilken form du är i.

Fördelar med att träna i snöskor

Effektiv träning för både styrka och uthållighet

Frihet – du kan träna var du vill

Tryggt – skaderisken är låg

Socialt

Lätt att lära sig tekniken

Du kan anpassa tempot efter dina egna fysiska förutsättningar

Vandring med snöskor

Många har upptäckt nya sidor av fjällen genom att gå med snöskor uppför och åka skidor eller bräda ner. Vägen upp sker utan att halka eller gå genom lössnö. Receptet för en lyckad vandring är en bra ryggsäck med fästen för skidor eller bräda och där snöskorna kan placeras i eller fästas på ryggsäcken

Fler tips!

Klä dig för skidåkning eller vandring under kalla dagar. vi rekommenderar att du följer trelagersprincipen. Skorna kan vara lätta vandringskängor eller andra skor/stövlar som du använder när det är kallt.

Sneakers kan användas om du tränar i fasta spår. Vi rekommenderar att du använder damasker för att hindra snö från att ta sig in i skon och för att hålla värmen. Framförallt i lössnö är damasker att föredra.

Du kan använda vanliga stavar, men det är bra att använda teleskopstavar med en snötruga. Staven bör vara något längre än de för stavgång, dvs. använd faktor 0,75 x kroppslängd. Vi rekommenderar tvådelade stavar.

LÄS OCKSÅ: Tälta på vintern? Här är allt du behöver veta.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti