Guide: pannlampor

Pannlampaguide 4

Det finns en mängd pannlampor och det är inte lätt att veta vilken pannlampa man ska välja. Läs vår enkla guide om vad du bör tänka på för att välja rätt pannlampa till rätt aktivitet.

Oavsett om du tycker om att cykla, åka längdskidor eller att springa, är det praktiskt att ha en bra pannlampa när mörkret kommer. 

Begrepp

Innan man kan göra ett bra val av pannlampa finns det några ord och begrepp som kan vara bra att känna till. Då blir det även enklare att förstå vilken slags pannlampa just du har behov av och som passar dina aktiviteter. 


Ljuslängd
Detta är räckvidden på hur långt en pannlampa lyser. Mäts oftast i meter. 

Lumen
Lumen är den måttenhet som beskriver den totala mängden ljusenergi som genereras av lampan när den har fulladdade batterier. Detta mäts när pannlampan varit tänd i 30 - 120 sekunder och anges i alltifrån 150 – 100 000 lumen. Vanligtvis står pannlampans ljusstyrka angiven i lumen på förpackningen.

Intensitet
Detta är ett begrepp som mäter strålens maximala intensitet på en meters avstånd. Mäts mitt i ljuskäglan och ger en bra indikation på hur starkt ljuset är och hur mycket ljus som skickas framåt från själva lampan. Ju högre intensitet, desto längre når ljuset.

Brinntid
Detta är ett mått på hur lång tid det tar för pannlampans ljusstyrka att sjunka till 10% från att den varit fulladdad. 

Stöttålighet
Hur stöttålig en pannlampa är avgörs på hur högt den kan falla mot ett fast underlag, exempelvis asfalt, utan att den blir märkbart skadad (så att den inte fungerar som den ska eller att ljusstyrkan påverkas). En pannlampa bör tåla att falla mot marken från olika vinklar upp till 6 gånger utan att gå sönder eller tappa batterierna. 

Vattenresistens
Hur mycket en pannlampa kan stå emot vatten mäts utifrån ett IP-mätsystem som innehåller 3 olika nivåer:

IPX4: Vattenresistent - tål vatten från alla vinklar 

IPX7: Vattentät - tål att sänkas ned en meter i vatten i upp till 30 minuter. 

IPX8: Vattentryck - tål att sänkas ned i vatten djupare än en meter, upp till 4 timmar. 

Fästmöjligheter
Om man ska använda sin pannlampa när man är ute och cyklar kan det vara bra att undersöka om ett fäste medföljer. Ett smidigt fäste underlättar för att kunna placera lampan på exempelvis styret eller hjälmen. 

Uppladdniningsbar vs. batteri
Några pannlampor har ett uppladdningsbart batteri medan andra bara har vanliga batterier. Planerar du att använda din pannlampa ofta rekommenderas ett uppladdningsbart batteri.


Vilken pannlampa ska jag välja?

Till barnen
Barn älskar att vara ute och att vistas i mörker med en pannlampa gör det extra roligt och spännande. Tänk på att inte ha en för tung pannlampa, att den ska lysa bra och vara enkel att använda. Den får gärna även ha ett fäste som gör att pannlampan sitter bra på huvudet även under lek. 


Pannlampsguide 2

Söker du en pannlampa anpassad för löpning? Då finns det några viktiga saker att tänka på innan du väljer. Kommer du att springa mest i skogen, i stadsmiljö eller på landsväg?


Löprundan
Om du främst springer i stadsmiljö är det inte nödvändigt att ha en lång ljuslängd på din lampa då det oftast redan finns mycket ljus i miljön runtomkring. Att använda en pannlampa gör dig mer synlig för bilister och andra trafikanter. Välj gärna en lampa med blinkade ljus för att bli ännu lättare att upptäcka.

Om du helst springer i skogen och på stigar rekommenderas en pannlampa med lång brinntid och en längre räckvidd. När du springer är kroppen i ständig rörelse och då är det också viktigt att din pannlampa har bra passform så att den sitter bra på huvudet. Undvik en pannlampa med hängande sladdar som bara är störande när du tränar. 

Pannlampa för skidåkning
Många älskar att åka alpint i branta backar eller att ta en tur i längdspåret. Vill du använda din pannlampa när du åker alpint eller snowboard bör du välja en pannlampa som har ett hjälmfäste. Då kan du enkelt fästa lampan på hjälmen och på så sätt få extra mycket ljus i backen. När det gäller längdåkning är det viktigt att pannlampan har en bra passform runt huvudet så att den sitter bra. Oavsett om du åker längd eller utför är det bra om lampan har lång ljuslängd och att den tål vatten och fukt då den kan bli blöt av snö. 

Pannlampsguide 4


Cykling
Om du investerar i en bra pannlampa kan du förlänga cykelsäsongen med flera månader. Pannlampan bör kunna fästas på styret eller på din hjälm. Den hjälper dig även att se terrängen långt framför dig samtidigt som den ökar din synlighet för andra trafikanter. 

Innan du bestämmer dig för vilken typ av pannlampa du ska köpa, fundera över var du främst cyklar. Är det i skogen eller i stadsmiljö? Om du cyklar mest i skogen rekommenderas en lampa som har lång räckvidd, brett synfält och lång batteritid.

Vandring och fiske
Ska du ut i naturen för att vandra eller fiska är det bra att ha med sig en pannlampa. Den är användbar för att utforska nya områden, extra ljus i tältet och underlättar när man ska slå upp läger efter att det blivit mörkt. 

När man är ute på tur är tempot kanske inte alltid så högt och då finns det heller inte något behov av en extra kraftfull lampa. Men, en bra räckvidd är alltid bra så man enkelt ser terrängen framför sig. Är du ute på vandring som tar flera timmar rekommenderas att du har en lampa med lång batteritid och som går på vanliga batterier då det finns begränsade möjligheter att ladda dem. Vandrar man årets alla säsonger bör man också tänka på att välja en lampa som tål både vatten och fukt. 

Jakt
Till jakten behövs ofta mer än en pannlampa/ficklampa beroende på aktivitet. Generellt är en lampa med hög ljusstyrka att önska om man ska göra ett eftersök eller svepa av större områden som gärden. Att välja en lampa med grönt ljus kan ofta göra djur mindre känsliga för att det lyser och minskar risken att du skrämmer iväg dem. Viktigt att tänka på är att alltid ha med extra batterier ifall eftersöket tar längre tid än väntat samt att välja en lampa med hög vattenresistens och stöttålighet.


Se hela vårt utbud av pannlampor här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti