3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Guide: hybridcyklar

hybridcyklar_1

Hybridcyklarna har blivit mycket populära på senare år -och det med rätta. Många cyklister som köpt en mountainbike, standard- eller landsvägscykel, har också behov av en hybridcykel. Här får du veta allt om hybridcyklar!


Hybridcykel - det bästa av tre världar

En hybridcykel är en kombination av det bästa från mountainbikes och standardcyklar, men har också en del landsvägsegenskaper. För många blir en mountainbike, landsvägscykel eller en ren stadscykel lite för extremt på ett eller annat sätt och då passar hybriden perfekt. Den har definitivt kommit för att stanna -och det med rätta. Det här är en cykel som ger dig hög komfort och möjlighet till hög hastighet men med smidigheten och användbarheten hos en standardcykel.

En hybridcykel har större hjul än en standard och samma storlek som en landsvägscykel, vilket gör att den rullar mycket bra. Den tål också mer utmanande terräng. Hybriden är dock mer av en milslukare än en bergsbestigare. Hjulen är 28", mot de vanligare storlekarna 26", 27,5" och 29" på standardcyklar och mountainbikes. Däcken är ofta smalare än terrängdäck och har ett något tätare mönster. Hybriden trivs därför lika bra på grusvägar som på asfalt och klarar ojämnheter på vägen bra tack vare de stora hjulen.

Mer av allt

Dessutom är hybridcyklar utrustade med sådant som inte vanliga mountainbikes har, utrustning som normalt bara finns på standardcyklar. Till exempel har den ofta en mjuk sadel och en justerbar styrstam för en mer upprätt sittställning. Många har också dämpning i själva sadelstolpen samt kedjeskydd. Kedjeskyddet håller kläderna borta från kedjan och skyddar mot smuts från marken. Sammantaget ger detta ger bättre komfort.

I tillägg till många växlar är stöd och pakethållare sådant du också brukar hitta på hybriden. Fler växlar kan ge dig högre hastighet, längre räckvidd och inte minst bättre möjligheter till mångsidig användning. Hybridcykeln är också en utmärkt pendlarcykel för dig som vill färdas bekvämare än på en landsvägscykel.

Bromsarna på en hybrid är mer som dem på en mountainbike, med en V-broms eller skivbroms. Det ger dig mer rejäla och förutsägbara inbromsningar än standardcyklarnas trumbroms. Gaffeln kan vara styv eller dämpad, där styvhet främst är avsedd för asfaltanvändning och dämparen är bekvämare utanför asfalten.

Allt detta innebär att hybridcykeln är en sportig, bekväm och användbar cykel som kan användas både på korta och långa sträckor. Dessutom är den perfekt på grus- och skogsvägar. Med andra ord, en riktigt bra cykel för dig som gillar variation i användning och underlag.

Vem behöver en hybridcykel?

Alla som cyklar på någon form av anlagd väg, i stan, på landsbygden, i skog eller i bergen, kan ha användning för en hybridcykel. Om du kör långa eller korta turer, eller mellan jobb och hem, spelar mindre roll. Det här är en cykel som är lämplig för många ändamål och är definitivt den bästa och mest sportiga allroundcykeln som finns idag. Hybridcyklar finns med både dam- och herram och i alla tänkbara storlekar.

hybridcyklar_2


Ska du ha en dämpad eller odämpad cykel?

Om du bara cyklar på asfalt klarar du dig bra med en styv gaffel. På mer ojämna underlag, som grusvägar, skogsvägar, kullersten etc. är det bättre att ha en dämpad gaffel eftersom den tar udden av ojämnheterna. Dämpningsgaffel kräver lite mer underhåll, men brukar vara överkomligt för de flesta.

Heldämpade hybridcyklar finns knappast, så du behöver egentligen bara besluta dig för om du behöver en dämpningsgaffel eller inte.

Det finns också några mycket snabba hybridcyklar med egenskaper och komponenter som påminner mer om en landsvägscykel. Bland annat är utväxlingen hämtad från landsvägscyklar, men med vanligt styre och ofta med skivbromsar. Då börjar vi prata om formel 1-modellerna bland transportcyklar, cyklar som är väl lämpade för dem som vill ta sig fram snabbt på egen hand, med lite bagage OCH träna ordentligt på samma gång.

Vilken typ av utrustning behöver du?

Hybridcyklar finns i alla prisklasser, beroende på utrustning. Även här går kvalitet och pris hand i hand, så smak, behov och plånbok får vara avgörande för vad du behöver.

För att sammanfatta det:

- Enklare hybridcyklar har V-bromsar, enklare vevar och icke-justerbara styren. Perfekt för sommarstugan och för turer i närområdet.

- Mellanklasshybrider har egenskaper och komponenter från både enklare och dyra cyklar. Kombinationerna varierar och behöver bedömas utifrån dina egna behov och användningsmönster.

- Dyrare hybridcyklar har låsbara dämpningsgafflar, justerbara styren, dämpare i sadelstolpen, bättre växelpaket och är mer gedigna. De är bra för cykling året runt, för mer aktiva cyklister och för längre cykelturer. Dyrare cyklar har oftare en lättare ram och ger mer känsla av kompakthet och komfort.


Tillbehör och fördelar med dessa

Lås

Alla bör säkra sin cykel på ett eller annat sätt. Dyrare lås har normalt en högre säkerhetsfaktor, men kontrollera vad det står på låset när du köper det. Här är det förstås stor skillnad på vad man behöver. Om du alltid låser din cykel i ett redan låst utrymme eller i trädgården, eller om cykeln står på gatan eller vid en järnvägsstation, är helt avgörande för valet av lås.

Stänkskärmar

Användbart för pendlarcyklister så att du inte behöver tänka på väder och stänk från gatan. Vissa hybridcyklar har skärmar, men de kan också köpas lösa. De flesta skärmar är nu gjorda av plast och till vissa modeller kan du även köpa stag.

Stöd

Bekvämt i stan och när man vill parkera där det inte finns cykelställ. Det är väldigt smart om du har en cykelvagn bak så att du inte behöver vrida fästet när du parkerar. Vissa hybridcyklar har stöd, men de kan även köpas lösa. De allra flesta stöd i dag är enbenta sidostöd.

Lampor

Cyklar du mycket i stadsbebyggelse krävs lyktor för att synas. Mindre viktigt i skogen under dagtid, men viktigt på kvällen och natten. Kraftfull strålkastare eller pannlampa är utmärkt när du cyklar i mörkret i skogen.Pakethållare
Finns för både fram- och bakmontering och nödvändigt för dig som tar med en väska som inte bärs på ryggen. Ett måste på längre cykelturer! Välj att montera stora, rymliga cykelväskor på pakethållarna i stället för att ha ryggsäck.

Flaskhållare och cykelflaskor

Alla hybridcyklar har skruvhål för montering av cykelflaskans hållare eller pump. Pumpar och flaskor kan köpas för sig i alla former och modeller.

Pedaler

De flesta hybridcyklar har vanliga pedaler, men de dyrare levereras ofta utan. Kombipedaler kan vara ett mycket klokt val för dig som använder hybridcykeln till allt. Det är skönt att kunna cykla i vanliga skor om man bara ska till affären en sväng. Annars rekommenderas klickpedaler eftersom de ger dig betydligt bättre kraft. Med klickpedaler som låser skon till pedalen ökar pedalens kraft med upp till 40 %.

Underhåll

En hybridcykel kräver samma regelbundna underhåll som alla andra cyklar. Frekvent tvättning och smörjning av kedjan är bra och förebyggande underhåll. Justering av växlar och bromsar krävs i takt med att de slits och vajrarna sträcks. Kontrollera alla skruvar, bultar och muttrar och dra åt med rätt vridmoment. Kontrollera också alla ekrar på hjulen, men låt en verkstad dra åt dem åt dig. Skeva hjul är inte roliga att åka med.

Oavsett vad du väljer att göra själv, låt åtminstone den allra första servicen på din nya cykel göras på en verkstad. Den servicen är nödvändig för att din cykel ska hålla länge.

Hos XXL får du som är medlem i vår kundklubb, XXL Reward, en årlig, gratis cykelservice varje år.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti