Välj rätt cykelhjälm till barn

välj cykelhjälm

En bra cykelhjälm till ditt barn kan göra stor skillnad om olyckan skulle vara framme. Vi ger dig råd om vad du bör tänka på när du köper hjälm till barn.

Att trampa runt på en cykel, oavsett om farten är låg eller hög, ger en fantastisk frihetskänsla. Men ibland kan det gå fel och man cyklar omkull eller åker över styret. Då kan en bra cykelhjälm utgöra skillnaden mellan blåmärken och skrubbade knän och en allvarlig huvudskada.


Viktigt att tänka på

Hjälmen ska fungera till det den är avsedd för, det vill säga att skydda huvudet. Men barnet måste också vilja använda hjälmen så den måste också kännas bekväm när den sitter på huvudet och ha ett utseende som barnet tycker om.


Certifiering

Det finns en europeisk standard för cykelhjälmar. Innan du köper hjälm, kontrollera att hjälmen uppfyller denna standard. En godkänd hjälm ska vara märkt med CE och EN 1078.


Välj rätt storlek

Cykelhjälmen ska sitta åt och och vara bekväm. Den ska inte kunna röra sig så att den glider på huvudet. Om den glider ner i nacken och blottar pannan eller hamnar framför ögonen, får de områden som är mest utsatta – panna och hjässa – inte tillräckligt bra skydd. Det är viktigt att den sitter åt tillräckligt bra under hakan – du ska inte kunna få in mer än ett par fingrar mellan remmen och hakan. Spännena på vardera sida ska sitta rakt under örat.

Hjälmstorleken anpassas genom en justering i nacken eller genom tjockleken på vadderingen i hjälmen.

rätt barnhjälm 1


MIPS

Idag tillverkas många cykelhjälmar med MIPS-teknologi. Detta är ett system som även ger rotationsskydd vid slag mot huvudet. Hjälmar med MIPS är markerade med ett gult märke.

Läs mer om MIPS-systemet här.

Låt barnet vara med och välja cykelhjälm

Det hjälper föga med en bra hjälm om inte barnet tycker att den är fin och bekväm att ha på. Låt barnet vara med när du ska köpa cykelhjälm.

I vår svenska lagstiftning (4 a §, 6 kap. Trafikförordningen 1998:1276 ) finns bestämmelser om att barn under 15 år och som färdas med en tvåhjulig cykel ska använda cykelhjälm eller ett annat lämpligt huvudskydd.

Var rädd om huvudet, både ditt eget och barnets - låt hjälmen bli en god vana.

Se hela vårt utbud av cykelhjälmar till barn här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti