Så väljer du rätt längdutrustning till barn

Cross Country family

Längdåkning är perfekt som vinteraktivitet för hela familjen.

Barn kan börja med skidåkning från tidig ålder så länge de har bra balans. För att de ska få en bra upplevelse av skidåkningen är det viktigt att skidorna, stavarna och pjäxorna passar och sitter bra. Läs vår enkla guide för vad du ska tänka på när du planerar att köpa ny utrustning. 

Vilken längd ska det vara på skidorna?

För små barn är det lättare att börja med kortare skidor som är lättmanövrerade. Börja gärna också med att åka utan stavar då dessa bara är i vägen till en början. Välj gärna ett par skidor som är ungefär lika långa som barnets kroppslängd. Det är mycket bättre att skidorna är lite för korta, än för långa, då kan barnet hålla balansen bättre. 

För de barn som redan åkt skidor några år så bör klassiska skidor vara cirka 10-15 centimeter längre än barnets kroppslängd, och skateskidor ska vara lika långa som barnet.


Hur långa bör stavarna vara?

För nybörjaren och mindre barn bör stavarna nå precis till armhålan, om stavarna börjar bli kortare än detta mått är det dags att skifta till ett par längre. För de lite äldre barnen är en bra tumregel att stavarna når upp till barnets axel. Självklart bör man även ta barnets erfarenhet av längdåkning i beaktning när det är dags att köpa ny utrustning.


Längdpjäxor

Pjäxorna ska sitta skönt på foten och vara i rätt storlek. Att köpa för stora pjäxor för att barnet ska ”växa i dem” är ingen bra idé. Att försöka åka skidor med för stora pjäxor kan leda till att barnet tycker att det är särskilt roligt med längdåkning. Pjäxorna ska sitta lika bra på foten som om du köper ett par vinterskor. För små pjäxor leder ofta till att barnet snabbt blir kall om fötterna, för stora pjäxor ger dålig balans och skavsår. Hos oss kan du köpa flera kompletta skidpaket med skidor, bindningar och pjäxor.

Se vårt stora utbud av längdutrustning till barn här.


Vallningsfria skidor eller inte?

Är man nybörjare på längdskidor är vallningsfria skidor att rekommendera. Denna typ av skidor kan användas fram tills att det är dags börja gå på längre skidturer. Är barnet däremot redan en erfaren skidåkare kan man välja en skida som behöver vallas innan den används, men då är det viktigt att också känna till hur de ska vallas. Om du vill veta mer om hur man vallar skidor är du välkommen att besöka skidavdelningen i något av våra varuhus, vi hjälper dig gärna att hitta rätt produkter för att valla dina skidor hemma. För den som inte vill valla själv erbjuder vi denna service i våra fullt utrustade verkstäder.

Läs gärna mer om våra olika servicetjänster här.


close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti