Håll barnen varma och torra när det regnar

Regnkläder barn 3

Sommar i Sverige – varma klippor, tjugo grader i vattnet och humlor som surrar. Åtminstone då och då. Men om vi ska vara realistiska måste vi även vara beredda på lite regn och blåst. Att klä aktiva barn när både temperatur och luftfuktighet är hög är en konst i sig. Därför har vi tagit fram denna guide med tips och råd om vad man ska tänka på för att barnen ska vara rätt klädda när de leker ute i regnet.

Klä barnen enligt 3-lagersprincipen

Oavsett årstid och temperatur är det alltid lämpligt att klä sig enligt 3-lagersprincipen för enkel temperaturjustering och för att slippa fukten. 3-lagersprincipen kan finjusteras till sommartemperaturen genom tunnare lager, och om det blir för varmt är det lätt att ta av ett lager.

Innersta lagret

Om barnet ska vara aktivt är det smart att ha fukttransporterande ull eller superunderkläder närmast kroppen.


Mellanlager

Mellanlagrets viktigaste funktion är att det skapar luft mellan det inre och yttre lagret. Både för tätsittande och för stora plagg ger motsatt effekt, så här är det viktigt att välja en storlek som passar barnet. Ull eller fleece hjälper till att transportera fukt och isolera men välj tjocklek baserat på temperatur och aktivitetsnivå.

Yttre lagret

Detta lager bör isolera mot väder och vind, så även här bör du välja efter aktivitetsnivå och temperatur. Vid regnigt väder är skaljacka för hög aktivitet och regnjacka för låg aktivitet en bra tumregel.

Regnkläder barn 2

Läs mer om 3-lagersprincipen här:

Olika typer av regnkläder

Att hålla sig torr är en sak, men i kombination med varmt väder och hög aktivitet kan det snabbt bli varmt och klibbigt under regnkläderna. Nedan går vi lite mer in på fördelarna med olika typer av regnkläder.

Skaljacka och skalbyxor

Skalplagg är något av det mest mångsidiga du kan bära. Inuti skaljackan sitter ett membran – en tunn film med mikroporer, precis tillräckligt stora för att släppa ut fukt, men för små för att vattendroppar ska kunna tränga igenom. Med andra ord är en skaljacka vattentät, vindtät och andas. En skaljacka är därför lämplig för medelhög till hög aktivitet. Den kan användas i olika vädertyper men är särskilt skön att ha när det regnar och blåser.

Traditionella regnkläder

För många är regnkläder av gummi de ultimata och brukar vara av polyuretan – även kallat PU. En PU-jacka är 100 % vattentät, så länge den har tejpade eller svetsade sömmar. Denna typ av regnkläder är bra i kraftigt regn, men andas inte särskilt bra och passar därför bäst för låga aktivitetsnivåer.

Regnkläder barn 4

Skor

Gummistövlar är garanterat vattentäta men andas inte. Med andra ord gäller samma princip som för regnkläder – för lugn lek i regn rekommenderas gummistövlar, men om barnet ska vara i hög aktivitet bör du istället välja skor med Gore-Tex, eftersom dessa har god andningsförmåga, samtidigt som de är vattentäta.

Regnvantar

Regnvantar med fleece är sköna i ruskväder. Det finns flera sorter, men gemensamt för de flesta är att de är vattentäta och har mjukt fleecefoder.

Vattenpelare

Vattenpelaren säger något om hur högt vattentryck skalplagget tål. Ju högre vattenpelare, desto mer vatten tål plagget. En skaljacka med en lägre vattenpelare passar för att promenera i regnväder, men om barnen ska klafsa i vattenpölar bör de ha en jacka med högre vattenpelare.

10 000 mm vattenpelare borde vara ett absolut minimum för skaljackor, men många har en vattenpelare på långt över 20 000 mm. Oavsett vattenpelare måste alla sömmar och blixtlås vara tejpade eller svetsade för att skaljackan ska definieras som vattentät.

Underhåll av regnkläder

Impregnering

För att göra jackan extra motståndskraftig mot vatten och smuts kan många jackor impregneras. Ta först och främst reda på om jackan behöver impregnering och om den tål impregneringsspray. I våra varuhus kan du be om råd om underhåll av olika plagg. Gummiregnkläder behöver inte impregneras eftersom de redan är 100 % vattentäta.

Tvätta

Om jackan har en fläck kan du fukta en trasa eller punkttvätta fläcken för hand. Fläckar släpper ofta från de flesta material med hjälp av vatten. Om du tvättar fläcken så snart som möjligt efter att den har uppstått är chansen att bli av med den större. Om plagget luktar illa räcker det ofta med att vädra det ordentligt utomhus.

Gummiregnkläder kan gärna få en omgång med trädgårdsslangen, medan barnet har dem på. Ett alternativ är att göra det i duschen. Om detta inte går kan de också tvättas i maskin, men för att inte förstöra impregneringen får den inte tvättas vid för hög temperatur. Ett kort program utan förtvätt och centrifugering rekommenderas. Tvätta regnkläderna för sig utan sköljmedel. Använd inte torktumlare på regnkläder.

Om du ska tvätta en skaljacka i maskin bör du börja med att läsa tvättanvisningarna. Använd flytande tvättmedel och ett tvättprogram som passar jackans material. Undvik sköljmedel. Stäng alla dragkedjor och tryckknappar, lossa band och vräng jackan ut och in. När maskinen är klar vränger du jackan rätt igen och hänger den på en galge. Du behöver inte vrida ur den.

Lappa hål

Gummiregnkläder kan lappas om de har fått hål eller revor. Det finns till exempel självhäftande lappar som är perfekta för regnkläder och gummistövlar. Det finns även särskilda lappar för plagg med Gore-tex.

Läs mer om olika textilmaterial här:

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti