PRISRAS! Varor för 500 miljoner ska bort Shoppa här

Barnsko – så väljer du rätt

Regnkläder barn 1

Skor som är för små, skor som är för stora, skor som klämmer – att köpa skor till växande barnfötter kan vara en utmaning. Vi ger dig råd om hur du väljer rätt barnsko.

Under aktiva dagar i skolan eller på dagis, och full fart på fritiden, kommer de flesta barn upp i 10 000 till 20 000 steg per dag. Då är bra barnskor ett måste. 

Hur stor ska en barnsko vara?

Det är inte enkelt att köpa skor till växande barnfötter. Man vill gärna att skorna ska kunna användas ett tag. Samtidigt kan en för stor sko vara obekväm och jobbig att gå med, och ger dessutom sämre stöd för foten.

Genom att lägga till en så kallad ”tillväxtmarginal” på ca 1,2 cm mellan stortån och skons innerkant längst fram ger du foten utrymme att växa, utan att skon blir alltför stor.

Tänk på att skostorlekar kan variera från märke till märke, och även från skomodell till skomodell. Ta ur skons innersula, så att du kan mäta den mot barnets fot.

Gör det till en rutin att kontrollera barnets skor minst varannan månad. Barnfötter växer olika fort, och därför bör du vara uppmärksam. Annars riskerar du att barnet går runt i för små skor innan säsongen är över.

Passform på barnskor

Det är inte bara skons längd som måste vara rätt. Även passformen på barnskor är viktig för att skorna ska vara bekväma och lätta att röra sig i.

Alla fötter är olika. Har ditt barn breda eller smala fötter, hög eller låg vrist?

Välj skomodell efter passform – breda skor till breda fötter och smala skor till smala fötter.

Stöd och flexibilitet i barnskor

Det är viktigt att barnskor har fast hälkappa, särskilt joggingskor, som ofta används mycket under aktivitet. Du kan kontrollera hälkappan genom att trycka på båda sidor av den. En fast hälkappa ger inte efter.

Skons sula ska kunna vridas med ett visst motstånd, och den ska vara flexibel nog för att böjas från häl mot tå. En halvhård sula gör det enklare för barnet att få ett bra avstamp, vare sig det går, springer eller klättrar.

Barncykel

Bra skor till skolan

På vägen till skolan och under aktiviteter på rasterna kan fötterna snabbt bli varma och svettiga. Välj därför skor som andas bra. Ett par löparskor är alltid ett säkert kort.

Välj en sko med vattentätt Gore-Tex-membran som andas, för att hålla fötterna torra vid dåligt väder. Perfekt på hösten!

Ett par gummistövlar är alltid bra att ha i skolan, om det plötsligt börjar regna.

På många skolor har man inneskor i klassrummen. Sandaler, tygskor eller lätta joggingskor är bra alternativ här.

Om man väljer ett par joggingskor som inneskor kan de ofta användas även på gympan.

Det är bra om såväl inomhus- som utomhusskor är lätta att ta av och på. Om ditt barn tycker det är svårt att knyta skosnörena kan ett par skor med kardborrespännen vara ett bra alternativ.

Varma och torra vinterskor

När vintern kommer är det viktigt med bra vinterskor eller -kängor. Vinterskorna ska hålla snö och regn ute, och samtidigt isolera bra.

Vinterskorna isolerar bättre om de inte är för små, så var noga med att kontrollera storleken. Tänk också på att det ska finnas plats för en lite tjockare och varmare strumpa i en vintersko.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti