Vilken fotboll ska jag välja?

Här är guiden för att hitta rätt fotboll och storlekar till dig, barnet eller ditt fotbollslag.

– Rätt fotbollstorlek och material betyder mycket när man spelar fotboll, eftersom det påverkar både bollkontroll och precision för passningar och skott, säger Theodor Sandegren, kategoriansvarig för fotboll och indoor på XXL.

Han påpekar att bollar i rätt storlek ger en mer optimal spelupplevelse och dessutom kan minska risken för skador.

rätt-fotboll1

Men hur gör man för att hitta rätt fotboll?

Här gäller samma princip som när du väljer fotbollsko, säger Sandegren. Du behöver veta ålder och storlek på den som ska använda fotbollen, användningsområde, kvalitet och egna preferenser.

Med dessa svar på plats kan du utgå från den här guiden, enligt experten:

Så väljer du rätt fotboll

Det finns bollar i fem olika storlekar:

1. Storlek 1 (omkrets 46–51 cm)

Den här typen passar alla åldrar och nivåer och är den minsta fotbollen. Den kallas ofta miniboll.

2. Storlek 2 (omkrets 52–56 cm)

Den används ofta av barn mellan 3 och 5 år. Bollen är något tyngre än storlek 1 och är lämplig för teknikträning och bättre bollkontroll.

3. Storlek 3 (omkrets 62–63 cm)

Fotboll till barn i åldrarna 6 till 8 år. Fotbollar i storlek 3 används ofta på träningspass, vid matcher med barn och för skolidrott. Bra boll för att utveckla tekniska färdigheter som fortsätter att ha rätt proportioner för barnets kropp.

4. Storlek 4 (omkrets 64–66 cm)

Fotbollar i storlek 4 är vanligtvis utformade för spelare i åldrarna 9 till 14 år. De är idealiska för ungdomsfotbollsspelare, och det är nu spelarna successivt utvecklar färdigheterna och fysiken. Det är bollen för ungdomsspelare vars fotbollsfärdigheter utvecklats lite mer.

Fotbollen i storlek 4 är gärna av hög kvalitet, och många av dessa fotbollar används också av proffsen.

5. Storlek 5 (omkrets 67–71 cm)

Storlek 5 är det bästa valet för dig som är junior eller senior. Det är bara omkretsen som är skillnaden på en 5-boll och en 4-boll. Detta är den officiella storleken som används i de flesta professionella ligor och turneringar.

rätt-fotboll2

Futsal eller inomhusfotboll

Utomhusfotbollar håller för olika väderförhållanden och slitage från utomhusbruk, och ger dessutom rätt studs och respons på naturgräsplaner. Ska du spela inomhus bör du välja en fotboll till detta ändamål. Futsalbollar är nämligen konstruerade för att ha dämpad studs jämfört med utomhusfotbollar. De är dessutom av material som ger bättre grepp på inomhusytor.

rätt-fotboll3
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!