Välja rätt fotbollsskor till barn

Konstgräs, naturgräs eller futsal? Experten förklarar hur du enkelt kan hitta rätt fotbollsskor till barn

– När du köper nya fotbollsskor till barnet så handlar det inte bara om stil. Valet av sula är viktigt med tanke på de olika underlagen, säger Theodor Sandegren, kategoriansvarig för fotboll och indoor på XXL.

Han tillägger att valet av rätt fotbollssula är avgörande för att prestera optimalt, men också för att minska risken för skador.

– Använd rätt sula till rätt ändamål så är du rustad för varje träning och alla matcher, säger han.

Sammanfattningsvis bör föräldrar tänka på följande innan de väljer fotbollsskor för barn: Storlek och passform, vad fotbollsskorna ska användas till, samt underlag, kvalitet och pris.

fotbollsskor-barn1

Storlek på fotbollsskor till barn

– Till skillnad från andra skor ska en fotbollssko i allmänhet sitta tajt och du bör välja modell utifrån om barnets fötter är breda eller smala, säger Sandegren.

Skorna behöver sitta åt för att ge bra bollkänsla och komfort, men de ska självklart inte vara obekväma. Fråga efter hjälp och vägledning på fotbollsavdelningen hos XXL för att hitta de bästa skorna, tipsar experten.

Pris och användningsområde för fotbollsskor

Sandegren berättar att det är stor skillnad på om fotbollsskorna ska användas av ett barn för spel då och då med kompisar, eller om de är till ett barn som ska börja spela fotboll eller om barnet är mycket aktivt.

– Som för alla andra produkter hänger kvaliteten på skorna ihop med priset. Mitt råd är därför att köpa en mindre dyr variant om skorna inte kommer användas så ofta, och hellre köpa högre kvalitet till de mer aktiva fotbollsbarnen, förklarar Sandegren.

fotbollsskor-barn2

Sulor till gräs, konstgräs, grus eller futsal

1. Gräs

Sulorna har de klassiska knottrorna som ger stabilitet och bra grepp. Firm ground-sulor är optimala för torra gräsplaner och ger bra fäste, vilket gör dem idealiska för match och träning på traditionella gräsplaner.

2. Konstgräs

Här är sulor för konstgräs eller multi ground-sulor det bästa valet. Dessa sulor har kortare och mer flexibla dobbar och ger spelaren större rörelsefrihet, stabilitet och komfort på underlaget. Detta är skor som har tillverkats för att tåla slitage från grövre planer.

3. Hårt underlag

Så kallade turf-sulor med små dobbar av gummi och multi ground-sulor, med kortare och flexibla dobbar, är sulor som är avsedda för planer med kortare fiber, medan turf-sulor är bäst på asfalt.

fotbollsskor-barn3

4. Grus

För att spela på det här underlaget är turf-sulor bäst. Dessa sulor har ofta längre och mer rundade dobbar för att ge bättre grepp och stabilitet.

5. Futsal

Inomhusskor till fotboll är viktigt eftersom de är särskilt utformade för att ge det bästa greppet på jämna inomhusytor, samtidigt som det är lätta och flexibla skor. Då kan barnet få bättre bollkontroll och snabbare rörelser. Och gör kanske dagens grymmaste mål?

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!