Säsongsrensning! Upp till -50% på sommarens favoriter! Till kampanjen

Träna yoga

Nyfiken på yoga? Här får du en kort introduktion till vad yoga är och hur du kommer igång med träningsformen.

Träna yoga

Yoga stammar från Indien och betyder, översatt från sanskrit, ”att förena”, och det handlar om att förena det psykiska och det fysiska. Enkelt uttryckt ska yoga ge en positiv effekt på både den fysiska och den psykiska hälsan.

Genom att träna yoga regelbundet kommer du att uppnå flera positiva hälsoeffekter, däribland en starkare och smidigare kropp med rakare hållning. Många upplever att de sover bättre när de tränar yoga, och även att träningen dämpar stress. Dessutom visar forskning att yoga kan skärpa koncentrationen och förbättra minnesförmågan.

Med andra ord kan det vara en bra investering i den egna hälsan att prova på yoga.

Vilka typer av yoga finns det?

Det finns många olika varianter av yoga.

De två huvudgrupperna är klassisk yoga, där man vilar mellan olika positioner, och dynamisk yoga, där man håller sig i rörelse genom att knyta ihop övningarna på ett dynamiskt sätt, ett så kallat yogaflöde, som ökar träningsbelastningen.

Oavsett vilken typ av yoga du utövar, är den kanske viktigaste grundpelaren samspelet mellan övningarna och andningen. Avslappning är också ett viktigt element när du tränar yoga. Dessutom kopplas det ibland till meditation.

Själva övningarna delas upp i solhälsningar – som är dynamiska övningar – samt stående övningar, sittande och liggande övningar och upp-och-ner-vända övningar.

Vilken utrusning behöver du för att utöva yoga?

Att utöva yoga kräver ganska lite utrustning.

Oavsett om du tränar på en yogastudio, ett gym eller hemma, föredrar de allra flesta att använda sin egen yogamatta.

Dessutom kan det vara smart med ett yogablock. Yogablocket gör det möjligt att utföra en del övningar som du kanske inte är tillräckligt smidig eller vig för att utföra på egen hand. Yogablocket kan också användas till smidighets- och balansträning.

Yogahjul gör det också enklare att utföra vissa övningar, och dessutom kan du bland annat använda det för att stretcha ryggen.

En vattenflaska är också bra att ha.

Vilken typ av kläder passar för yoga?

När du ska träna yoga bör du välja kläder som är mjuka och bekväma, och som ger dig fullständig rörelsefrihet.

Speciellt för kvinnor: Eftersom yoga är mindre belastande för bysten, räcker det för många att välja en sport-bh med mindre stöd. Det är viktigare att bh:n sitter bekvämt och att den inte har spännen och annat som kan irritera när du ligger på rygg eller mage.

En del märken, som Casall, har egna klädkollektioner speciellt avsedda för yoga.

Yoga tränas utan skor. Många väljer att träna barfota. Om du föredrar strumpor bör du välja ett par som är avsedda för yoga, med halksäker sula.

Är det lätt att komma igång med yoga hemma?

Om du är osäker på om du utför övningarna rätt kan det vara en god idé att delta i en klass eller två på en yogastudio så att du känner dig säkrare. Bortsett från det är yoga perfekt att utöva hemma. Varför inte börja dagen med lite yoga?

Du hittar många förslag på yogaövningar och yogapass, för allt från nybörjare till mer avancerade yogier, på nätet.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!