-30% på kläder från Puma!* Till kampanjen

Springa på löpband - Att tänka på vid löpband träning

Löpband

Att träna på löpband är ett bra sätt att hålla igång löpträningen under hela året. Här får du tips som gör löpbandsträningen rolig och effektiv.

Löpbandet är ett bra alternativ för att träningen ska bli av när du inte har möjlighet att springa utomhus. Nya forskningsrön visar att den enda träningsmässiga skillnaden mellan att springa på löpband och att springa utomhus på plan mark är frånvaron av luftmotstånd.

I övrigt är det samma muskler som aktiveras på löpbandet som när du springer utomhus. Genom att ställa in lite stigning på löpbandet kan du dessutom kompensera för bristen på luftmotstånd.

Att träna på löpband ger dig fullständig kontroll över intensitet, hastighet och stigning.

Eftersom löpbandet låter dig hålla jämn hastighet på ett jämnt underlag är det här även ett bra tillfälle att verkligen jobba på löptekniken. Se till att hålla upp höften och sätt ned foten rakt under dig. Håll armarna i 90 graders vinkel. Tänk på hållningen och fäst blicken rakt fram.

Löpband konsoll

Håll motivationen uppe när du tränar

Den kanske största utmaningen med att springa på löpband är att det är tämligen monotont. Att springa långt kan snabbt bli tråkigt på löpbandet.

Håll passen korta. Att variera hastigheten – löpbandet är perfekt för intervallträning – och stigningen är enkla sätt att göra löpbandsträningen mindre monoton och mer spännande.

Kom ihåg att variation är viktigt för både motivationen och framgången.

Lyssna på en ljudbok eller musik, eller titta på en film medan du tränar. Välj ett par hörlurar avsedda för träning så sitter lurarna bättre och bekvämare när du tränar. Eller träna tillsammans med en vän. Om ni springer i ett lugnt prattempo går det utmärkt att umgås även under passet på löpbandet.

VARIERAD TRÄNING: Intervallträning eller att använda löpbandets inbygda träningsprogram gör det lättare att träna varierat och att hålla motivationen uppe!

Vilka skor bör jag välja när jag springer på löpband?

Du bör använda asfaltsskor när du springer på löpband. När du väljer löparskor till löpbandet gäller samma huvudprinciper som när du väljer löparskor för utomhuslöpning, men det finns dessutom några andra saker att tänka på:

• Välj lättare skor: Löpbandet är ett skonsammare underlag än asfalt. Därför kan du gärna välja en något lättare sko än du hade gjort för utomhuslöpning. Med en lättare löparsko får du en bättre löpkänsla och det blir lättare att fokusera på löptekniken. Obs!

• Prova en annan profil på löparskorna än vad du är van vid: Löpbandet är perfekt för lite kortare och snabbare pass – det är därför även ett utmärkt tillfälle att testa skor med lägre drop (nivåskillnad mellan tå och häl) än vad du brukar använda. En lägre drop är lite tuffare för vaderna, men gör det lättare att springa med bra teknik där du sätter ned foten rakt under kroppen och landar på framfoten. Kom ihåg att du bör minska nivåskillnaden mellan tå och häl gradvis för att undvika belastningsskador. Vi hjälper dig gärna att hitta en sko med en drop som passar din nivå och löperfarenhet.

• Välj löparskor som andas bra: Det är varmt att träna inomhus. Löparskor med en luftig ovandel som andas är därför att föredra. Undvik Gore-Tex- och Shield-skor vid inomhusträningen.

Löparsko till Löpband

LÖPARSKO TILL LÖPBAND: Välj en asfaltsko när du ska springa på löpband.

Vad bör jag ha på mig vid träning på löpband?

När du tränar inomhus bör du välja kläder som andas och leder bort fukt. Undvik bomull och välj istället tekniska träningskläder. Då leds fukten bort från huden så att du inte blir så klibbig under passet.

Kom ihåg att fylla på med vätska när du tränar

Det är viktigt att hålla ha en bra vätskebalans före, under och efter träningen. Det viktigaste vätskeintaget är det som sker före träningen, så att du inleder träningen med en bra vätskebalans i kroppen. Hur mycket du behöver fylla på under passet beror på flera olika faktorer. Kroppsstorlek och vikt, fysisk form, intensitet, hur varmt det är och hur länge passet pågår påverkar hur mycket vätska du förlorar under träningen.

För att upprätthålla prestationsnivån är det viktigt att ersätta vätskeförlusten under passets gång. För ett träningspass på upp till en timme räcker det i regel att få i sig vatten, medan det för pass som pågår i över en timme kan vara bra att fylla på med lite sportdryck så att du får i dig elektrolyter (salt) och kolhydrater. Eftersom du kan ha vattenflaskan stående på löpbandet är det här ett bra tillfälle att öva på att dricka samtidigt som du springer. Det är bra träning om du planerar att delta i stadslopp under våren, sommaren och hösten.

LÄS ÄVEN: Bra medicinbollsövningar

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!